JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

JazzUp

JazzUp – Nagy Emma

2018. január 9-én a Bartók jazzkonzi félévi bemutató koncertjén ismét felfedeztem magamnak egy istenáldotta tehetséget. Az egész magyar mezőnyben eddig soha sem hallott egyedi hangszíne és előadásmódja arra predesztinálja Nagy Emmát, hogy a következő évek egyik „rising star”-ja legyen!

nagy-emma.jpg


1) Mikor és hol született?

1998. február 9-én születtem Baján.


2) Volt előzménye a családban a zenélésnek?

Igen, édesapám zenész. Gyerekkorom óta a mindennapjaim része a zene, sok zenész megfordult nálunk. Ha nem egy CD szólt, akkor valakik valahol zenéltek a házban.


3) Mikor kezdett érdeklődni a jazz iránt?

A jazz iránti érdeklődésemet szerintem annak köszönhetem, hogy általában Barokk zenét, vagy Jazz-t hallgattak a szüleim. Rendszeresen jártunk koncertekre, így már kiskoromban hallhattam például Harcsa Veronikát, Kézdy Lucát, vagy Mohai Tamást. Ettől függetlenül eléggé tartózkodtam ettől a műfajtól, a komolyzenét tartottam a saját világomnak. Ezért is kezdtem hegedülni, és egészen a múlt tanév végéig klasszikus hegedű szakon tanultam.

Annak, hogy komolyan elkezdtem a jazz iránt érdeklődni az az oka, hogy elkezdtem nagyon rosszul érezni magam minden szempontból. Mindent megkérdőjeleztem magamban és magam körül. Ennek hála sok új dolgot megismerhettem, és olyan zenék felé is nyitottam, amiket addig is ismertem, de csak felszínesen, vagy nem jelentettek számomra sokat.


4) Ha klasszikus hegedűt tanult, nem gondolta, hogy inkább a hegedűn próbál meg improvizálni? Végül, hogy hogy az ének mellett döntött? Egyáltalán mióta énekel?

De, és igazából mindig is hegedűn próbáltam improvizálni. Otthon is mindig hegedűsként gondoltak rám, ha zenéltünk. Mindig is énekeltem, de azt ritkábban. Akkor kezdett el jobban érdekelni, amikor Esperanza Spalding-ot hallottam egy felvételen improvizálni. Az éneklés magában nem izgatott annyira, viszont a hangszerszerű éneklés nagyon. Először énekelve improvizálni a Bartókos felvételi előtt pár héttel próbáltam meg.


5) Első nekifutásra felvették a Bartók jazzkonziba?

Igen, nagyon meglepődtem.


6) Kik a jazz énekesnő példaképei?

Az a helyzet, hogy annyira nem hallgatok énekes zenét. Akiket szeretek az Esperanza Spalding, Gretchen Parlato, Erykah Badu, Sade. Még Julee Cruise-t is ide sorolnám, mert a Twin Peaks zenéjét nagyon sokat hallgattuk és apukám mindig mesélt mellé. Viszont mostanában nagyon sok énekest mutattak a tanáraim, biztos lesz közülük olyan, akit megszeretek.


7) És Lisa Ekdal-ra hogyan bukkant?

Lisa Ekdal-t nemrég mutatták nekem.


8) Kik a tanárnői a konziban?

Karosi Júliánál és Urbán Orsinál tanulok főtárgyat, Lakatos Ágnes pedig a vokál órákat tartja.


9) Egyáltalán hogyan jött az ötlet, hogy a „500 Miles High”-t bevegye a félévi bemutatkozó koncertje anyagába?

Kollmann Gábor Tanár Úr ajánlotta. Azt szerettük volna, hogy legyen egy érdekes szám, ami jól szól duóban, és a zongoristához és hozzám is passzol. Nagyon örültem ennek a számnak.


10) Van már saját együttese, vagy esetleg szokott a Bejan Norbival duóban fellépni?

Saját együttesem még nincs, de szeretnék csak mindenképpen saját szerzeményekkel. Ezeken pedig dolgozom. A bátyámmal is van egy megkezdett projektünk, ő szobrász igazából, de nagyon szeretem a zenéket, amiket ír. Már nagyon várom, hogy haladjon a dolog.

Bejan Norbival most játszottunk először együtt.


11) Mikor és hol láthatjuk/hallhatjuk magát legközelebb?

Legközelebb a BJC-ben lesz mégegy konzis koncert, márciusban. Azt hiszem ott.


12) És ahhoz mit szólna, ha meghívnám fellépni az idei Debreceni Jazz Napokra?

Nagyon megköszönném. Nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra. Örömmel megyek.


Vissza az összes interjúhoz