JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - július 14.2018. július 15.
A TRIBUTE TO WOODSTOCK2018. július 07.
SZAKCSI 75!2018. július 07.
Bodajki Jazz Tábor 20182018. július 06.
CHICK COREA ISMÉT PESTEN2018. július 05.
LLOYD A CSODÁK CSODÁJA2018. július 05.
Finzer, Nick: No Arrival2018. július 03.
VIRTIGLI JAZZ AZ OPUSBAN2018. július 02.
A LÁTOGATÓ2018. június 30.
..én táncolnék Veled2018. június 27.
Állandó és változó2018. június 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.
Alba Regia Feszt 20182018. június 17.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Ágoston Béla - Furnishing

Ágoston Béla: Furnishing 2018. május 21., Bereczki Bálint

monoton-cocktail-furnishing.jpg

Monoton Cocktail – Furnishing (Ágoston Béla JazzYear 12/12) (Hunnia Records)


JazzYear – ezzel a címmel jött ki Ágoston Béla anyaga a Hunnia Records gondozásában. Nem is akármilyen anyagról van szó: 12 online lemez jelent meg sorozatszerűen a 2017-es évben, amelyek Ágoston és a jazz kapcsolatát hivatottak reprezentálni, 12 szemszögből. A nagyszabású vállalkozás betekintést enged a Zeneközelítő különleges világába, vagy inkább világaiba: duótól a trión át a szaxofon-kvartettig; koncertanyagoktól a stúdiólemezekig; etno-jazztől a feldolgozás és a némafilmzenén át a kamarakompozíciókig. Ágoston Béla utóbbi tíz évének legerősebb pillanatai, rengeteg fantasztikus zenésztárssal, barangolás a jazz lakott és lakatlan szigetein - ezt kínálja a sorozat, ami azoknak is rejteget meglepetéseket, akik jól ismerik a muzsikus eddigi munkásságát. Vagy annak a jazz-szeletét.

A sorozat befejező, 12. darabja egy igazán különleges formáció még különlegesebb felvétele. A folyamatosan új utakat kereső, örök kísérletező Rubik Ernő Zoltánban Ágoston Béla igazán az emberére akadt, közös duójukat (Mi az ÁB RE?) csakhamar kvártetté bővítették, és Kertész Endre (cselló), valamint Keönch László Farkas (ütősök, ének, hegedű) csatlakozásával megalakult a Monoton Coctail. Ennek a formációnak a debütálására 2016. szeptember 17-én, Ágoston Béla 50. születésnapjára rendezett bulin került sor a Fonóban, a koncertfelvétel pedig a „Lakberendezés” címet kapta.

Egy jó lakberendező úgy tud élővé varázsolni egy teret, hogy a felhasznált, adott anyagot a saját kreativitásával, ötleteivel tesz lélegzővé. Mi van, ha négy remek lakberendezővel dolgoztatunk közösen? Ha az elképzelés közös, egyéniségeik különbözősége fogja adni a végeredmény változatosságát. Tudásuk összeolvad, és egy nem mindennapi koncepció születik kezeik között, néhol váratlan, de sohasem egysíkú és unalmas eredményekkel. Egy ilyen folyamat zajlik le ezen a lemezen.

A zene a legnehezebben emészthetőbb az egész JazzYear sorozatból. Teljesen szabad, csapongó, folyamatosan változó, hangulatokból építkező modern muzsika ez, a jazz a rögtönzés és az instant komponálás terepén mutatkozik meg benne. Az Ágoston Frió anyagaihoz hasonlóan tipikusan éjszakai hallgatnivaló (notturnó), mert a sötétben jobban hatnak a hangok, mélyebbre jutnak a gondolatok. Többször érdemes vele próbálkozni, mert más-más helyzetekben képes mást mondani. A négy muzsikus folyamatosan keres, körülír, megfogalmaz, átfogalmaz. A domináns hangszerek a Rubik kezében megszólaló tárgyak, a torkán kijövő dallamok és furcsa hangok, zihálások, melyeket a basszusklarinét sötét foszlányai takarnak be, a cselló gargalizáló vibrátói oldanak föl, és Keönch ütősei tartanak kordában. A lemezen sokszor tesznek kísérletet arra is, hogy a zajban hogyan találnak harmóniát, a nyikorgásokat, recsegéseket, csattanásokat hogyan szólaltatják meg hangszerként. Az útkereséshez szükséges szellemi erőfeszítéseken ( amire a befogadó közönségnek is szüksége volt) az utolsó három tételben lazítanak, és kicsit megindulnak a dallamosság felé.

A Monoton Cocktail jelenleg is aktív formáció, érdemes őket élőben is meghallgatni. Egy teljesen egyedi hangzású, semmihez sem hasonlítható zenei világot teremtettek, ami méltó befejezést adott a JazzYear-nek. És reméljük, hogy méltó kezdetet valami újnak.


1. Szúnyogháló - Bug-screen

2. Redőny - Shutter

3. Baldachin - Four Poster

4. Hajópadló - Strip Floor

5. Stukkó - Stucco

6. Üveggyapot - Glass-Silk

7. Gipszkarton - Drywall

8. Heraklit - Heraklit

9. Parketta - Parquet

10. Csempe - Tile

11. Vakolat - Plaster

12. Padlószőnyeg - Fitted Carpet

13. Linóleum - Lino

14. Függöny - Curtain


Vissza a lemezhez