JazzMa

Friss Hírek

Scofield, John: Combo 662018. október 14.
SZAKCSI Jr. 502018. október 09.
IN MEMORIAM SZABÓ LACI2018. október 08.
Szabó Laci emlékére2018. október 07.
JAZZ BLUES FUSION2018. október 07.
Játék – 2018 október2018. október 07.
Egy elszánt tanító2018. október 06.
#INTERMEZZO#2018. október 04.
Vörös Niki koncert2018. október 02.
Loueke, Lionel: The Journey2018. október 02.
Springs, Kandace: Indigo2018. október 01.
A JUNIOROK ESTJE2018. szeptember 30.
JAZZ GÁLA AZ ARANYTÍZBEN2018. szeptember 26.
MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Ágoston Béla - Summaya

Ágoston Béla: Summaya 2018. május 10., Bereczki Bálint

knutdut-men-summaya.jpg

Knutdut Men – Summaya (Ágoston Béla JazzYear 12/11) (Hunnia Records)


JazzYear – ezzel a címmel jött ki Ágoston Béla anyaga a Hunnia Records gondozásában. Nem is akármilyen anyagról van szó: 12 online lemez jelent meg sorozatszerűen a 2017-es évben, amelyek Ágoston és a jazz kapcsolatát hivatottak reprezentálni, 12 szemszögből. A nagyszabású vállalkozás betekintést enged a Zeneközelítő különleges világába, vagy inkább világaiba: duótól a trión át a szaxofon-kvartettig; koncertanyagoktól a stúdiólemezekig; etno-jazztől a feldolgozás és a némafilmzenén át a kamarakompozíciókig. Ágoston Béla utóbbi tíz évének legerősebb pillanatai, rengeteg fantasztikus zenésztárssal, barangolás a jazz lakott és lakatlan szigetein - ezt kínálja a sorozat, ami azoknak is rejteget meglepetéseket, akik jól ismerik a muzsikus eddigi munkásságát. Vagy annak a jazz-szeletét.

A JazzYear sorozat utolsó előtti darabja, ami egyben az egyik legaktuálisabb is, a Knutdut Men második lemeze, amely a „Summaya” címet kapta. A kilenc stúdiófelvétel annak a folyamatnak a summája, melyen az „Dunno” elkészítése óta a kvintett átment, és amely során új ízeket kóstolgattak, de a fundamentumokban megmaradtak a korábbi világukban, ami a nagy mesterek (Coltrane, Braxton, Shepp) örökségén alapul. Továbbra is titok marad, hogy mit nem tudnak, és nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire tudnak újat mutatni. Ágoston Béla (szaxofonok), Murányi Ákos (altszaxofon), Pengő Csaba (bőgő) és Hárságyi Péter (dob) négyes fogata az új korong tanulsága szerint is megtartotta vezető pozícióját a legjobb modern jazzbandák mezőnyében.

Az előző lemezhez képest kevésbe free a „Summaya”, nyakatekertség viszont bőven akad. Az „Ogreculture” aszimmetrikus témájára kígyóként tekerednek rá a glissonic glisszandói, a fonalat Pengő bőgőszólója viszi tovább. A „Sunset” szaxofonriffje kromatikusan mozog fel és alá, belefut egy laza swingelésbe, hogy átadja a helyét Ágoston szopránjának, aztán lassabb funkká szelídül, hogy visszatérjen. Rövid, free-kitérő után („Uchilled”) jön az „Inclusion/Ék”, ahol főszerepet kap Ágoston és Murányi párbeszéde, ami humoros szörf-rock témában teljesedik ki, a régi idők r&b szaxofon-soundja megidézésével.  A „Pandalyos” egy lassabb szösszenet, szintén párbeszéd építkezésű, míg a „Wake Up” blues-alapú - kerülve a domináns hangzatot - érdekes tétel. Az „Azaze” a lemez legerősebb pontja, a Knutdut Men esszenciája, megmutatja, hogyan jutnak el egy egyszerű vázlatból, eszmecsere alapú improvizációk segítségével a hétnyolcados csúcsra, változatos zenei ívek bejárásával. A befejező track, a koncerteken gyakran felcsendülő Dave Holland darab a „Conference of the Birds”.

Friss, fantáziadús és humoros az új Knutdut Men album, az első méltó utódja, jelenleg az ágostoni jazzvilág sereghajtója, modernség és tradíció összefogója. Várjuk a folytatás folytatását!


Ogreculture

Sunset

Unchilled

Inclusion

Pandalyos

Wake Up!

Natuj

Azazé

Conference of the BirdsVissza a lemezhez