JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Bartha Mátyás - From This Moment On

Bartha Mátyás: From This Moment On 2023. március 30., Hegedüs Zsuzsanna

matyas-barta-trio.jpg

Mátyás Bartha Trio - From This Moment On (Double Moon Records, 2023. március 24.)


Tisztelgés az ősöknek-egy makulátlan zeneiségű trió új albuma.

A Bartha Mátyás Trió második lemeze elsőrangú finomsággal és maximális eleganciával visz bennünket a nagy jazz-előadók zenei és játékvilágába. Bátran kijelenthetjük, az album saját jazz kifejezésmóddal rendelkezik!

Bartha Mátyás zongoraművész ellenállhatatlanul árnyalt és szenvedélyes játéka az elmúlt néhány évben a fiatal zongoraművészt az európai jazzszíntér élvonalába vitte.

Mátyás 1991-ben, Magyarországon (Szentendre) született, diákéveit Grazban (Ausztria) töltötte, jelenleg Bécsben él, ahol stílusosan megalapozott, de újszerű játékával gazdagítja a színteret. 2020-ben csatlakozott hozzá triójának másik két kiváló zenésze: Danny Ziemann bőgőn és Christian Salfellner a doboknál.

A triózásban számomra az a csodálatos, hogy minden zenésznek különlegesen mély teljesítményt kell nyújtani, amíg egyikük, vagy másikuk improvizál. Egyszerre lenni jelen a másik zenész zenei életében, mindeközben óvatosan, finom alapjátékkal kiemelni őt.

Ezen a lemezen elképesztően kifinomult zongora futamokat hallunk, amelyeket a bőgő és a dob szárnyaira vesznek és felemelnek. Ezek a zongoradallamok így közvetlenül a szívünkbe érnek!

Technikailag és hangzásvilágában is egyedülálló bőgőszólókat hallgatunk, miközben a dobos különleges bravúrral szőnyegez fantasztikus dobkompozíciókat a szólista alá.

A lemez változatos programja Mátyás és Danny szerzeményeiből áll, melyeket a Great American Songbook gondosan válogatott standardjei tarkítanak, néhányat a trió közösen hangszerelt.

Zenei játékukban mindenki önálló kifejezésmóddal és különlegesen precíz, ám teljes szabadságú játékkal mondja el saját gondolatait egy-egy szerzeményben.

3/4-es és 5/4-es lüktetésű ritmusok mellett, groove, swing, ballada, blues: az album nagyon gondosan összeválogatott és megkomponált, végtelenül összetett zenei anyagot tartalmaz.

Számlista:

01. Bumpily

02. Dr. Raible

03. From This Moment On

04. The Man in the Capital

05. I'm Old Fashioned

06. The Ballad Medley

07. Ev'ry Time Say Goodbye

08. Green's Groove

Bartha Mátyás elegáns zongorajátékával mutatja be saját szerzeményeit és nagy odaadással tárja fel Cole Porter zenéjét. A Trió együtt pedig világszínvonalon hozza el számunkra a régi nagy triók megszokott, mégis ebbe a modern, mai világba adaptált hangzásvilágát!


Vissza a lemezhez