JazzMa

Friss Hírek

Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Dés László - Capricci

Dés László: Capricci 2019. július 10., Bereczki Bálint

des.jpg

Dés László Free Sounds Quartet – Capricci (Tom-Tom Records)


Manapság számtalan olyan divatos sikerfilm születik, melyekben különböző karakterű szuperhősök jönnek össze, hogy saját, egyéni szuperképességeiket összesítve dolgozzanak együtt a jó cél érdekében. Most hasonló dolog történt a magyar jazz világában, négy nagyszerű muzsikus sétált be együtt a stúdióba, hogy egyszerit és megismételhetetlent alkossanak. Ennek lett az eredménye a Dés László Free Sound Quartet bemutatkozó lemeze, a „Capricci”.

Dés László olyan kollégákat gyűjtött maga köré, akik nemcsak hangszereik mesterei, de arról is egyaránt híresek, hogy teljesen saját, unortodox technikákat alakítottak ki, új dimenziókba emelték instrumentumaikat, melyek határait a kreativitásuk legszélsőbb pontjaikig tágították.

Dés András folyton kutató ütőjátékos, kezeiben egy Ikeás csöpögtető is élővé változik.

Fenyvesi Márton a mai szcéna egyik legeredetibb gitárosa, aki az elektronikával kacérkodik.

Lukács Miklós, amellett, hogy senkivel össze nem keverhető spirituális univerzumot hozott létre, a cimbalmot a népiből kortárs zenei hangszerré emelte.

És persze Dés László, a műfaj legendája, aki eljutott odáig, hogy annyira ismeri a zenét, hogy a slágertől a musicalen át az free jazzig mindenben képes maradandót alkotni.

Ezen a lemezen ők ültek össze egy kis filozofálásra, örömzenélésre.

A „Capricci” olyan lemez, ami teljes figyelmet, nyugodt körülményeket és egy jó fejhallgatót kíván. Tele van finomságokkal, rejtélyekkel, mondanivalóval, könnyen oldódó és nehezen emészthető harmóniákkal. A közös örömzene legmagasabb fokán születnek a témák: nemcsak a dallamok, az összhangok, hanem a szerkezet is teljesen improvizálva, az adott pillanatban jön létre. A hangulatváltásokra szinte egy emberként éreznek rá azonnal, és ösztönösen azt teszik hozzá, ami pont odavaló. Csilingelő hangok kontrasztban az effektezett gitár sötét morajaival, száguldó futamok, melyek egyszerű akkordbontásokban oldódnak fel. Indiai ragák ízei keverednek magyar népzenei érésekkel, futurisztikus szőnyegekkel, simogatott cimbalomhúrokkal, a szopránszaxofonon átszűrődő lélegzetvételekkel. Az egész anyagot áthatja az a fajta egymásra figyelés és azonnali reagálási képesség, amit csak a legnagyobb zenészek tudhatnak magukénak.

Aki jól ismeri Dés László és barátai munkásságát, azoknak ez a CD kötelező darab, aki kevésbé, azoknak még inkább. Négy zenei világ olvad össze egy rövid időre, hogy aztán sokáig éreztesse hatását.


1. Etude cantabile 4:32

2. Toccata 4:08

3. Impromptu impetuoso 5:53

4. Toccata tremolo 5:06

5. Adagio 3:46

6. Invenzione 3:25

7. Marionetta 4:42

8. Capriccio 2:22

9. Elegia 4:28

10. Rondo 6:03

11. Fantasia 5:12

12. Bagatell 3:54

13. Epilogo 3:25


Vissza a lemezhez