JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Fekete-Kovács Kornél - Foundations – Yamas and Niyamas

Fekete-Kovács Kornél: Foundations – Yamas and Niyamas 2020. július 09., Gáspár Károly

fekete-kovacs-kornel-foundations-yamas-and-niyamas.jpg

Fekete-Kovács Kornél - Foundations – Yamas and Niyamas (BMC Records)


„Erkölcsi tiltások és etikai előírások”

Több alkalommal volt már szerencsém olyan korongokról értekezni itt, a JazzMa.hu hasábjain, melyek a Modern Art Orchestra (MAO) egy-egy kiváló tagjának kompozícióit tartalmazták. Most elérkeztünk a „boss”-hoz, hiszen a bigband vezetője, Fekete-Kovács Kornél által alkotott „Foundations – Yamas and Niyamas” címet viselő darab jelent meg a BMC Records gondozásában.

A nagyszerű trombitás, szárnykürtös, zeneszerző, hangszerelő, Fekete-Kovács Kornél évek óta foglalkozik jógafilozófiával és ászanagyakorlással. Több alkalommal járt Indiában, ahol elmélyítette ebbéli tudását.

Természetesen nem tud, és nem is akar kibújni jazzista mivoltából, így aztán rádöbbent, hogy bizony a meditáció és az improvizáció nagyon hasonló folyamat, hiszen az ember elvonatkoztat minden körülötte zajló eseménytől, és csak egy dologra koncentrál erősen, fókuszáltan.

A címben szereplő Yamas erkölcsi tiltásokat, a Niyamas pedig etikai előírásokat jelent, melyek Patandzsali nyolc ágban megfogalmazott  jógafilozófiájának első két tagjaként szerepelnek.

Úriemberként ezen a ponton illik megemlítenem, hogy a fenti információkat -köszönettel- a CD-hez tartozó füzetecskéből jegyzeteltem, ami Szász Emese nevéhez fűződik.

A lemezen 13 megírt darab, és 8 „Interlude”, azaz közjáték csendül fel. Ez utóbbiak adtak lehetőséget a művészeknek az improvizációra, összekötő kapocsként szolgálva a „fix” művek között.

A MAO mellett négy pompás vendégművész erősíti a csapatot. Fekete-Kovács -aki trombitál, szárnykürtözik, elektronikát használ, és vezényel a felvételen- Harcsa Veronikát (ének), Szakcsi Lakatos Bélát (zongora), Fenyvesi Mártont (gitár, elektronika), és Dés Andrást (ütőhangszerek, elektronika) invitálta a stúdióba.

Bevallom őszintém, kissé félve indítottam el a „Foundations”-t, mert volt bennem némi előítélet, miszerint a szokásos recept szerint elkészített, „most megmutatjuk, hogy európaiként is tudunk indiai muzsikát játszani”-effektus fog megszólalni.

Nos, igen hamar rádöbbentem, hogy szó nincs erről! Azt gondolom, Kornél kifejezetten arra törekedett, hogy rendkívül ízlésesen, a saját nézőpontja szerint idézze meg az indiai motívumokat, úgy, hogy mindvégig hallható és egyértelmű, ez egy európai szerző darabja, aki perfektül beszéli az egyetemes jazz nyelvét, ugyanakkor ismeri és tiszteli az „öreg kontinens” klasszikus muzsikáját, de ezek mellett szeret kalandozni távoli tájak zenei területein is.

Különösen nagy örömmel töltött el, hogy a mainstream vonulat feltűnik a „Foundations”-ön, hiszen swinges részek is megjelennek a korongon. Jól mutatja ez, hogy a kortárs, az experimentális nem kell, hogy feltétlenül azt jelentse, a swing, a „kettő-négy” kizárva. A műfaj olyannyira szerves és értékes részét képezi ez, melynek ignorálása -legalábbis számomra- már-már sértő, de mindenképpen fájó tud lenni.

Fekete-Kovács a hangszereléseket, hangulatokat illetően szintén „több pályán játszott”. A keleties „feeling” nyilván ott van, de a „hagyományos” bigband „sound” is megszólal. Ebből kerekedik egy egészen egyéni és világszínvonalú produktum!

Nehéz feladat elé állította magát Kornél ezzel, hiszen a tehetség, tudás mellett, az ízlés mércéjét is a legmegfelelőbb helyre kellett állítania; jelentem: a missziót tökéletesen teljesítette!

Egy jó értelemben véve „bevállalós”, kiváló szerző-muzsikus, egy nagyszerű zenekar, és csodás vendégművészek; ez a „Foundations - Yamas and Niyamas”. Egészen egyszerűen, mindenkinek ajánlom!


Fekete-Kovács Kornél – MAO: Foundations – Yamas and Niyamas (BMC Records 2020)

1. Purvahuti – Morning Prayer

2. Yamas

3. Ahimsa – Non-violence

4. Interlude #1

5. Satya – Thruthfulness

6. Interlude #2

7. Asteya – Non-stealing

8. Interlude #3

9. Brahmacharya – Non-excess

10. Interlude #4

11. Aparigraha – Non-possess

12. Niyamas

13. Shaucha – Purity

14. Interlude#5

15. Santosha – Contentment

16. Interlude #6

17. Tapas – Self-discipline

18. Interlude #7

19. Svadhyaya – Self-study

20. Interlude #8

21. Ishvara Pranidhana – Surrender


Modern Art Orchestra

Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt, elektronika, vezénylés

Harcsa Veronika – ének

Szakcsi Lakatos Béla – zongora

Fenyvesi Márton – gitár, elektronika

Dés András – ütőhangszerek, elektronika


Vissza a lemezhez