JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Lemezpolc kritika:
Lukács Miklós - Lux et Umbra

Lukács Miklós: Lux et Umbra 2018. június 29., Dr. Nagy Sándor

cimbiozis.jpg

Lukács Miklós - Cimbiózis 5tet - Lux et Umbra  (Fonó Records, 2018)

Lukács Miklós ötven perces, hat tételes legújabb alkotása a harmadik Cimbiózis CD - most nem trió, hanem ötössé bővített változatban. Két klasszikus zenésztárssal az alap hármas mellett. A fagott és a klarinét játéka közelebb visz a jazz-től a modern kortárs zene felé. 

"Ha új lemezt készítek, szeretnék új utakon járni... Fény és Árnyék. Az élet ajándéka mindkettő... Testvérek ők, holott a szemünkben ellentétei egymásnak. Végig kísérik tapintatosan az életünket... Télen a fény felé? Nyáron az árnyékba? Ha egyszer igazán megértenénk ennek a testvériségnek a működését, talán jobban tudnánk együtt élni velük." A szerző gondolatai olvashatók a szép kivitelű CD borítóján, Babiczky Tibor versei mellett. 

A többségében hosszú számok változatos dallamokban teljesednek ki. Megkomponált szakaszok és improvizációk váltják egymást - nem szokványos módon. Egymásból kiindulva és egymáshoz kapcsolódva. A dinamikus, lendületes részeket csendes, megnyugtató percek váltják. A szabad gondolatok "laza" kötöttségekbe mennek át. Zaklatottság és megnyugvás. Fantázia és valóság. Harsány és visszafogott. Világos és sejtelmes. "Lux et Umbra". A lemez csúcspontja - véleményem szerint - a gyönyörű, méltóságteljes címadó darab: a bevezető fagott szóló után a klarinét és a bőgő mesél. Itt a zenekarvezető "csak" kísér - ez példaértékű. 

Különleges, teljesen egyéni mű Lukács Miklós új lemeze. Nem könnyed "játszadozás", de nem is az volt a cél. A "Fény és Árnyék" a nagyszerű muzsikus legfrissebb "nézeteit" tükrözik. Világosság és sötétség - mindkettő életünk része. Most már zenében is. 

1. Ventum
2. Dal segno
3. Vertigo
4. Lux et Umbra
5. Circum
6. Calm

Lukács Miklós - cimbalom
Klenyán Csaba - klarinét 
Jankó Attila - fagott
Orbán György - nagybőgő 
Baló István - dobVissza a lemezhez