JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Nagy Emma - Set to Face

Nagy Emma: Set to Face 2019. május 07., Bereczki Bálint

nagy-emma-quintet-set-to-face.jpg

Nagy Emma Quintet – Set to Face


Viszonylag ritkán fordul elő a zenei világban, hogy egy fiatal – fiatalokból álló – zenekar rögtön a debütáló lemezzel olyan szintű kiforrottságot és eredetiséget mutat, ami másoknál általában a harmadik-negyedik albumnál jelentkezik. Ez jelentheti azt is, hogy már a bemutatkozásnál olyan magasra kerül a léc, amit később nem lehet megugrani, és a csodagyerek felnőve „beáll a sorba”. De azt is, hogy nagyon tehetséges és egyéni hangú gyerekeket hozott össze a sors, akik nagyot dobtak már az elején, és a dobásból kihallatszik a fejlődés, a további útkeresés lehetősége. A Nagy Emma Quintet első korongjára az utóbbi a jellemző.

Nagy Emma és csapata tavaly mutatkozott be a II. Belvárosi Jazzversenyen, amit rögtön meg is nyertek, ennek eredménye ez a lemez (is). A versenyhez csatlakozó pályázat díjátadóján fellépett a zenekar, igaz feldolgozásokkal, de már akkor sokaknak feltűnt Emma egyénisége, saját hangja, színpadi jelenléte. Izgalmas jövőt jósoltak nekik.

Ez a jövő pedig elkezdődött a „Set to Face” megjelenésével.

Már az első szám megadja a hangulatot, érdekes, minden énekelt szótagra külön megszólaló akkordjaival (picit a youtube népszerű harmonizátor videóit idézve). Az albumot hallgatva kiderül, hogy a kvintett nem hagyja magát megkötni, nem feszülnek rá semmire; szabadon értelmezett ritmikák, lebegő akkordmenetek útján alakítják a kis világukat. Emma hangja olyan, mintha egy ártatlan, félénk kislány próbálgatná szárnyait, aki egyben vérprofi, rutinos, érzéki énekesnő. Ez a fura kettősség végigkíséri az albumot, simogatóvá (de nem cukiskodva), vonzóvá teszi a szinte elmesélt dalokat, amiket az instrumentális részek ráznak kicsit szét. Az énekesnő hangszíne kicsit Björk-re emlékeztet, de teljesen hiányzik belőle az agresszió. Képes hangszerként megszólalni éteri, csilingelő magasak formájában. A zenekar oszlopos tagjai még Papp Tamás zongorista (aki még a lemez megjelenése előtt kivált!), és Cseh Péter gitáros. Ötleteik és rögtönzéseik nagyban hozzájárulnak az álomszerű atmoszféra megteremtéséhez, néha túlmutatva a jazz kiterjesztett eszköztárán is.

A ritmusszekciót Dénes Ábel bőgős és Klausz Ádám dobos alkotják, ők is hoznak nagy pillanatokat a lemezen.

Több mint ajánlott meghallgatni ezt a fantáziadús bemutatkozást, és figyelni a zenekart, mert ha ez még csak a kezdet, mi lesz itt később!


  1. This
  2. 2
  3. Revival
  4. Things We Don’t Know
  5. Magic Mike
  6. Earth
  7. Sorak
  8. 17
  9. Set to Face

Vissza a lemezhez