JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Rafael Mário - My Hope

Rafael Márió: My Hope 2018. január 16., Gáspár Károly

rafael-mario-trio-my-hope.jpg

Rafael Márió Trió - My Hope (Hunnia Records)


„Van Remény!”

Rafael Máriót kb. 10 éve ismertem meg a Jazz Garden Club-ban (ami sajnos azóta megszűnt), ahol jam session házigazdaként működtünk közre hétfőnként triómmal. Jó néhány alkalommal jött el a fiatal zongorista ezen estékre, ahol hallva játékát, nem volt nehéz megállapítani, hogy bizony egy újabb nagyszerű muzsikussal bővül a hazai jazz szcéna.

Amikor tavaly decemberben tudomásomra jutott, hogy megjelent formációja debütáló albuma, azonnal telefont ragadtam, és meghívtam az általam szerkesztett és vezetett JazzKarc című rádiós magazinba (Karc FM 105,9), majd örömmel fogadtam Maloschik főszerkesztő úr felkérését, hogy írjak recenziót a korongról.

A Rafael Márió Trió „My Hope” címet viselő lemezét a Hunnia Records vette szárnyai alá. Annyira jól sikerült -ezúttal is- a kiadó tulajának, Hunka Róbert Zoltánnak a borítót díszítő grafikája -aki HRZ művésznéven alkot-, hogy kritikáim során tán először, de mindenképpen említésre méltónak tartom! Nem mindegy milyen impresszió éri az embert, ha találkozik egy új felvétellel, és ugye nyilván először az „öltözék” kerül szemei elé.

Márió 2014-ben alapította trióját, melyben Bartók Vince basszusgitározik, és Hidász Tamás dobol. Természetesen így vonultak stúdióba is, és rögzítettek nyolc dalt. Hat Rafael, és két Bartók kompozíció („Thank You DD”, „PA”) hangzik el a CD-n.

A mainstream vonulat és a kortárs, modern stílus rendkívül érdekes és értékes egyvelegét képezik a szerzemények, és azok interpretációi. A művészek játékából kiviláglik, hogy magas szinten tudói, ismerői a jazz fősodrásának (ami érthető is, hisz mindhárman moszanában szerzték meg diplomájukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén!), ehhez passzintották hozzá a korunkra jellemző, lüktető „groove”-okat. Leginkább a latin muzsika különböző irányzatai hatják át a „My Hope”-ot, de egyfajta hip-hop-os „feeling” szintén képbe kerül egy-egy dal által. Mindez úgy, hogy végig jazz szól! Nagy érték ez manapság (is), amikor egyes jazzisták nettó pop zenével hozakodnak elő, majd minden lelkiismeret furdalás nélkül bevonulnak ilyen programmal jazz klubok színpadára...

Márió és egyáltalán a trió játékának erős kötődése van a Chick Corea által képviselt zenei univerzumhoz, a kompozíciók és az improvizációk terén egyaránt. Rafael el is mondta Vele készített riportomban, hogy nagy kedvence, idolja a zseniális amerikai zongorista. Na de senki ne higgye, hogy három fiatalember „Csikóreásan”, Acoustic és/vagy Elektric Band-esen muzsikál, egyszerűen „copy”-zva a nagy Armando-t és partnereit, formációit! Márió, Vince és Tamás kiforrott, egyéni stílussal rendelkező kiváló zenészek, akik őszintén tárják elénk érzéseiket a zene nyelvén! A Corea-féle vonalat iránytűként használták, mely eljutatta Őket a szívük-lelkük által létrejött gyönyörű tájra!

Van Remény, sőt, ez már sokkal több annál! Itt az új generáció, amelynek kiemelkedő alakjai Rafael Márió, Bartók Vince és Hidász Tamás! A „My Hope” kapcsán bizonyítják, hogy a magyar jazz továbbra is szárnyal!


Rafael Márió Trio: My Hope (Hunnia Records 2017)

1. My Hope

2. Folk on Jazz

3. Mountains

4. Thank You DD

5. PA

6. Black Night

7. Crazy Face

8. Simple


Rafael Márió - zongora, Fender Rhodes

Bartók Vince - basszusgitár

Hidász Tamás - dobVissza a lemezhez