JazzMa

Friss Hírek

Ineffable: New Dimension2021. május 10.
Grencsó 65!2021. május 09.
Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.

Lemezpolc kritika:
Varga Dániel - Book of Navi

Varga Dániel: Book of Navi 2021. április 13., Gáspár Károly

moped-loewen-book-of-navi-.jpg

Moped Loewen - Book of Navi (Tom-Tom Records)


„A Hit hangjai”

Legutóbb 2019 szeptemberében értekeztem a Varga Dániel által vezetett Moped Loewen nevű nemzetközi formáció produktumáról, nevezetesen a „Jazz Rock Orchestra” című korongról.

A kiváló, Graz-ban pallérozódott szaxofonos, zeneszerző ismét internacionális csapatot állított össze, hogy rögzítsék a zenekar új albumát, a „Book of Navi”-t.

Vannak változások a „Jazz Rock Orchestra”-hoz képest a tagokat illetően, szóval nézzük, kikkel vonult ezúttal stúdióba Dániel, aki az altszaxofon mellett, énekel és szintetizátorokat is megszólaltat az anyagon.

Piotr Lipowicz (Lengyelország) és Fenyvesi Márton (Magyarország) – gitár, Thilo Seevers (Németország) – billentyűs hangszerek, Gyányi Marcell (Magyarország) – basszusgitár, Matheus Jardim (Brazília) – dob, Daniel Holzleitner (Ausztria) és Karel Eriksson (Svédország) – harsona, Nikola Vukovic (Szerbia) és Jan Lovsin (Szlovénia) – trombita, szárnykürt.

A lemezen felcsendülő 10 dal közül kilencet Varga Dániel jegyez, az „Untitled” Daniel Holzleitner munkája. A hangszereléseket viszont az egész albumra vonatkozólag a két Dániel/Daniel készítette.

Bizonyára furcsa lesz, amit olvasni fognak mindjárt, de azt gondolom, a „Book of Navi” alapvetően nem jazz, inkább egy keresztény-rock album, amelyen jobbnál-jobb jazzisták muzsikálnak.

Ezt támasztják alá a melódiákra írt angol nyelvű szövegek, és a kompozíciók jó értelemben vett pátoszos, emelkedett hangvétele szintén ebbe a sprituális világba helyezi a felvétel repertoárját.

Varga Dániel dalai himnuszok. Mind-mind angyali ének, mely úgy melegíti át szívünket-lelkünket, hogy észre sem vesszük, máris tollpiheként lebegünk a felhők felett, vagy felé.

Persze, ezen jellemzők mellett rendkívül fiatalos, trendi, sodró lendületű a „Book of Navi”. Úgy érzem, képes azokat is magával húzni, akik nem hívők.

Hogyan képes erre az anyag? A végtelen tisztaságával és őszinteségével. Ebben a kilátástalanná, káoszossá vált világban nagy-nagy szükség van ilyen, és hasonló lélekemelő muzsikákra, mert a kiút megtalálásához -ha még van...- sokat segít az értékekkel teli, kristálytiszta zene. A „Book of Navi” ilyen!


Moped Loewen: Book of Navi (Tom-Tom Records 2021)

1. Under Pressure

2. The Cure Is in the Blood

3. Let Me Come Home

4. Will There for You

5. Almost Over

6. Falling

7. Run

8. Isolation

9. Endless Love

10. Untitled

11. Endless Love – Radio Edit

12. Let Me Come Home – Radio Edit


Varga Dániel – altszaxofon, ének, szintetizátorok

Piotr Lipowicz, Fenyvesi Márton – gitár

Thilo Seevers – billentyűs hangszerek

Gyányi Marcell – basszusgitár

Matheus Jardim – dob

Daniel Holzleitner, Karel Eriksson – harsona

Nikola Vukovic, Jan Lovsin – trombita, szárnykürt


Vissza a lemezhez