JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.

Lemezpolc kritika:
Bóková, Nikol - Prometheus

Bóková, Nikol: Prometheus 2021. június 11., Dr. Nagy Sándor

nikol-bokova-prometheus.JPG

Nikol Bóková - Prometheus (Animal Music, 2021)

Az idén januárban készült - és a múlt hónapban megjelent - stúdiófelvételről tíz Bóková kompozíciót hallgathatunk, amelyet a prágai Animal Music kiadó gondozott.
Nikol Bóková cseh zongorista hölgy, egy albuma már megtalálható a Lemezpolcon ("Inner Place", 2019). Akkor trióban, ezen a lemezen quintet formációban játszik honfitársaival együtt: Radek Baborák vadászkürtön (!), David Doruzka elektromos gitáron, Jaromír Honzák bőgőn, és Michal Wierzgon dobon működik közre.
Konceptalbumról van szó: középpontban a görög mitológiai alak Prometheus-szal, aki elrabolta az ember számára a tüzet Zeusztól. Ezért a Kaukázus sziklájához láncolták, ahol egy sas "tépte" állandóan a máját. Végül Héraklész - másképp Hercules, magyarul Herkules - szabadította meg.
A 42 perces alkotás - az előbb leírtakkal ellentétben - a (könnyen emészthető) mainstream műfajához sorolható - az elektromos gitáros Doruzka játékával - némi rockos beütéssel.
A lágy, lassú, kellemesen áradó témák dominálnak ("A Star-Trodden Way", "On a Meadow", "Lightness of Space", "Perseids", "Peaceful Ride"). A címadó "Prometheus"-t bőgőszóló vezeti be, vészjósló zongora-hangok követik - drámai a hangvétel, és a tempó is fokozódik.
A záró darab ("Heart of Gold") két perces, ünnepélyes jeladás.
Nem mindennapi hangszerösszeállítás (a vadászkürt és az elektromos gitár hangjai meghatározóak az albumon), érdekes témaválasztás, szép felvétel, tehetséges muzsikusok. Szívesen meghallgatnám Bókovát szólóban (is).

1. A Star-Trodden Way
2. Prometheus
3. On a Meadow
4. Lightness of Space
5. Like a Boy
6. Nunchaku
7. Perseids
8. Two Peculiar Girls
9. Peaceful Ride
10. Heart of Gold

Nikol Bóková - zongora
Radek Baborák - vadászkürt
David Doruzka - elektromos gitár
Jaromír Honzák - bőgő
Michal Wierzgon - dob


Vissza a lemezhez