JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 29.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 28.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Brötzmann, Peter - At Mu

Brötzmann, Peter: At Mu 2020. október 15., Dr. Nagy Sándor

peter-brotzmann-miklos-szilveszter-at-mu.JPG

Peter Brötzmann-Miklós Szilveszter - At Mu (Adyton, 2020)

A vinyl LP formában kiadott felvétel a 12. Újbuda Jazz Fesztiválon, Budapesten, a MU Színházban, 2016. szeptember 2-án készült. A lemez néhány napja jelent meg. A koncertet a helyszínen láthattam-hallhattam.


image2-7.JPG


A német muzsikus honlapján a hírek rovatban első helyen szerepel az album!


image3.PNG


Brötzmann gyakran játszik duóban különféle hangszeresekkel, de a legtöbbször dobossal. Miklós Szilveszter először szerepelt zenésztársaként. A német fafúvós improvizátor a szabadon rögtönzött muzsika "veterán" (jövőre lesz 80 esztendős!) világsztárja, egyik utazó nagykövete - évtizedek óta.
A magyar dobos a Grencsó Kollektíva, a Trió Kontraszt és az AMP tagja - a free jazz jeles képviselője.
Mindketten elkötelezett, szívvel-lélekkel játszó zenészek. Hallgatva Őket: néha elképedve, máskor hatalmas tehetségüket elismerve csodálkozom Rájuk - sohasem hagynak közömbösen, mindig azt érzem: valami fontos mondanivalójuk van számomra. Játékuk jelentőségteljes titkokat sejtetnek, kínzóak tudnak lenni, indulatokat keltenek - szavakkal nehezen kifejezhetőek. Sokszor úgy tűnik: gyötrődő lélekkel keresik az enyhülést, a megváltást - máskor az újat. Változatos, nagyrészt sodró lendületű zenefolyamukban ritkán adódik lassulás. A hasonló jellegű párbeszédek a free jazz "intim" kapcsolatait tükrözik: a két muzsikus elmond, megvitat gondolatokat, majd meghallgat, véleményez olyan érzéseket, ötleteket, melyeket a másik felvet. A nem mindennapi módon kialakuló összhang
szükségszerű - ebben az esetben (is) természetesen megvan.
Erről a koncertről négy évvel ezelőtt bővebben beszámoltam - a felvétel visszaadja az akkori (felejthetetlen) élményt. A MU Színház teltházas közönsége még az elképesztő hőséget is elviselte. Brötzmann mindhárom hangszerén - a tőle megszokott - rendkívül magas
színvonalat produkálta - méltó társa volt Miklós Szilveszter, aki elfogódottság nélkül, abszolút egyenrangúan adta önmagát.
Tudom, ez a műfaj - rétegzene, de azért sokan szeretik (szeretjük). Aki ott volt azért - aki nem, azért - kell meghallgatnia Peter Brötzmann és Miklós Szilveszter kollektív improvizációját! Mert rendkívüli!
(Két megjegyzés. A recenzióhoz felhasználtam Somerset Maugham - "Az ördög sarkantyúja" című regényében olvasott gondolatokat. És köszönöm Maloschik Róbertnek, hogy a jazzma.hu-n évek óta közölhetem írásaimat - ez éppen a 200. lemezkritikám.)

A   At MU (First Part)
B   At MU (Second Part)

Peter Brötzmann - tenorszaxofon, klarinét, tárogató
Miklós Szilveszter - dob


Vissza a lemezhez