JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Lemezpolc kritika:
Cline, Nels - Share the Wealth

Cline, Nels: Share the Wealth 2021. február 14., Salvai Ádám

the-nels-cline-singers-share-the-wealth.jpg

The Nels Cline Singers - Share the Wealth (Blue Note/Universal Hungary)


Nels Cline a harmadik Blue Note megjelenésében a The Nels Cline Singers projektjével jelentetett meg albumot. A lemezre jellemző kísérletezős hozzáállást és jelleget tovább fokozta az a tény, hogy ilyen felállásban még nem dolgoztak együtt a zenészek. A végeredményből viszont ezt meg nem lehetne mondani.

A formáció 2002 óta létezik már és bár korábban trióként funkcionált, most kibővült a felállás és a kiadott zenei anyag hat zenészt tartalmaz. Az alap mag időnként kiegészült vendégekkel, az állandó felállás mégis maradt Nels Cline-on túl Scott Amendola (dob) és Trevor Dunn (basszusgitár). A meghívott vendégek: Skerik (szaxofon), Brian Marsella (billentyű), Cyro Baptista (ütőhangszerek).

Az első dal nagyon bevonzott már az elejétől, talán épp jókor is talált meg. A „Segunda” egy orgonapont és azonos ritmika köré épül fel, ami marad a teljes dalon keresztül; eleinte a gitárt hallhatjuk eköré improvizálni, majd a szaxofont is, ami egész eksztatikus állapotba kerül időnként.

A folytatásban a „Beam/Spiral” nagyon sejtelmesen indul, de hasonlóan nagyon jól eső hangszer soundok egyvelegével halad. Szinte észrevétlenül, de folyamatosan épül a dal, végig nagyon szépen, egy egészként szólva.

A harmadik a „Nightstand” gyönyörű szaxofon játékkal indul, majd a többi hangszer is kicsit előrébb jön, de végig a dalban a szaxofon áll legelöl és rubato-ban, tempó nélkül megyünk át a folytatásba.

A „Strump the Panel”-ben az első (és egyben a leghosszabb, a maga 17 percével) a kollektív improvizációk között. Szépen lassan építkezik a teljes szerzemény és tör ki végül egy intenzív csúcspontban.

Az ötödik „Headdress” a basszusgitárral indul, de végül egy olyan atmoszférával, hangzásvilággal rukkol elő, ami nekem kicsit a korábbiakhoz képest váratlan volt. Ettől függetlenül nagyon tetszett ez is, ahogy eddig a teljes album.

A „Princess Phone” következik ezután, a Miles Davis-féle fúziós időszakot felidézve, majd a „The Pleather Patrol”, ami hasonló hangzásban mozog és a korábbi kollektív improvizációs irányt hivatott valamilyen szinten követni.

A lemez utolsó etapjában hallhatjuk az „Ashcan Treasure”-t, ami egy rövid kitekintés és egyben átvezetés a folytatásra; majd jön az „A Place on the Moon”, egy újabb hosszabb lélegzetvételű kollektív improvizáció.

Az egész albumot pedig a „Passed Down” zárja, az indításhoz hasonlóan egy meditatív hangulatú dal, szép keretet szolgáltatva a zenei anyag egészének.

Nagyon kellemes élmény volt ez az album és bátran ajánlom mindenkinek, aki nyitott erre az erősen improvizatív jellegű zenére. A különleges, de gyönyörű, egymáshoz kiválóan illő hangszínek, illetve a távolról is jól érezhető kémia a zenészek között egy extra produkcióvá emelte a „Share the Wealth”-t.


The Nels Cline Singers: Share the Wealth (Blue Note Records, 2020)

  1. Segunda
  2. Beam/Spiral
  3. Nightstand
  4. Stump the Panel
  5. Headdress
  6. Princess Phone
  7. The Pleather Patrol
  8. Ashcan Treasue
  9. A Place on the Moon
  10. Passed Down

Vissza a lemezhez