JazzMa

Friss Hírek

Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Dharmawan, Dwiki - Rumah Batu

Dharmawan, Dwiki: Rumah Batu 2019. február 06., Gyöngyösi Gergő

dwiki.jpg

Dwiki Dharmawan – Rumah Batu (MOONJUNE RECORDS, 2018)


Dwiki Dharmawan zenéje teljesen más világba varázsol minket, kizökkent a hétköznapokból. Zenei világa a tradicionális Indonéz és a nyugati zene fúziójából jön létre. A zenei stílusokat, hatásokat teljesen szabadon kezeli, elvonatkoztat a kategóriáktól, és átlépi a határokat. A CD borítóján a pezsdítő élénk színek és a természeti képek inkább a tradicionális Indonézia felé húznak, de a zene ezen túlmutat.

A hangszerek sokszínűsége ámulatba ejtő, rengeteg hangzás, karakter jelenik meg. Egyszerűen felfoghatatlanul gazdag zenei világba csöppenünk. A zene minden egyes eleme tele van energiával, és ez fokozódik a szólók és az unisono témák alatt. A számok hangszerelése nagyon izgalmas, a jól kidolgozott bevezetőktől egészen a témákban megjelenő unisono részekig, kiállásokig minden megtalálható. A zene tele van ötletekkel, dinamikailag is jól felépített, a legmélyebb, szép, bensőséges dallamok és az egészen a harsány csúcspontok skáláján mozog. Néhány helyen énekkel is találkozunk, de vannak teljesen instrumentális számok is. Sok érdekes hangszert hallunk a lemezen. A szokásos dob, basszusgitár, bőgő, zongora, gitár felállás mellett sok vendégművész is részt vett a lemez elkészítésében. Hallhatunk balinéz, gamelán és egyéb ütőhangszereket, valamint különböző fúvós hangszereket is. Mellettük a különböző gitár, basszusgitár, valamint a billentyűs hangszerek, zongora, szintetizátor hangszínek szintén színesebbé teszik az összképet. A számok minden esetben nagyon hosszúak, a legrövidebb 6 perc, de annyira változatos a zene, hogy ez fel sem tűnik, egyáltalán nem válik monotonná vagy unalmassá. Zeneileg nem annyira összetett a hangzás. A harmóniák néha jazzesebbek, de sokszor leegyszerűsödnek, a témák inkább csak két-három akkorddal vannak megharmonizálva, és ezekre a harmóniákra játszanak a szólisták.

A zene könnyen befogadható, leginkább a különleges hangszerek, a magával ragadó lüktetések és energiák fogják meg az embert. Számomra először zavaró volt a sokszínűség, túl soknak, zsúfoltnak, kicsit kaotikusnak tartottam, aztán ahogy elkezdtem jobban odafigyelni a részletekre, teljesen magával ragadott, és a gazdag hangzás már izgalmasan, felpezsdítően hatott. A különleges, tradicionális hangszerek és a világzene kedvelőinek mindenképpen ajánlom a lemezt, nagyszerű élményben lesz részük.


DWIKI DHARMAWAN - acoustic piano,

NGUYÊN LÊ - electric guitar, soundscapes,

CARLES BENAVENT - bass guitar,

YARON STAVI - upright bass,

ASAF SIRKIS - drums and special guests

DEWI GITA- lead vocals,

SA'AT SYAH- suling flute, vocals,

ADE RUDIANA – kendang percussion,

TEUKU HARIANSYA and INDRA MAULINA KEUBITBIT – Rapa’ss Acehnese percussions,

NYOMAN WINDHA’s GAMELAN JASS JEGOG – Balinese gamelan & percussions, and SMIT – vocals, LaLove traditional Sulawesi flute.


Vissza a lemezhez