JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Fitzgerald, Ella - Ella Fitzgerald at Zardi’s

Fitzgerald, Ella: Ella Fitzgerald at Zardi’s 2018. február 02., Elsa Valle

ella-fitzgerald-ella-fitzgerald-at-zardis.jpg

Ella Fitzgerald - Ella Fitzgerald at Zardi’s


Az egyik legnagyobb Jazzhang, ki hatalmas zenei örökséget hagyott nekünk, mely fényt és új utat adott az új generációnak.

Sem az intézet, ahová anyja halála után került, sem a rossz sors nem tudta elérni, hogy elveszítse útját. Éppen ellenkezőleg. Hangja egyre erősebb lett, átlépete a határokat, és felegyenesedett, hogy útja teljes fényében tudjon tündökölni, amelyben 14 Grammy-dijat ért el, és több, mint ötven albumot vett fel.  Mindig úgy énekelte dalait, hogy tele volt boldogsággal, szellemiséggel. Ezt a képességét sokan kritizálták, mert nem merült bele, és nem engedte, hogy az akkori nehézségek, a korszak nehézségei zavarják művészetét.

Ezt a nagy csillagot a megszégyenítés, megalázás indította el saját útján. Gyerekkorában senki nem ismerte énekhangját, képességét nem ismerték fel az éneklés felé. Álma az volt, hogy táncosnő legyen. Egy alkalommal egy táncversenyen indult el, de két perc elteltével a közönség hangosan kicsúfolta, és kinevette. Ő meglepve nézett körül és rázendített egyszál maga. Hangját kiengedte, és az egész színházban mindenki elképedten hallgatta tátott szájjal. Amikor a fiatal Ella befejezte előadását, a színházi rendező elvitte Chick Webb-hez a híres zenekarvezetőhöz, de Chick Webb nem értette, miért kéne Ella-t felvenni a zenekarhoz szólistának, hiszen nem  keresett énekest, és Ella megjelenése is kivánni valót hagyott maga után. De amikor meghallotta énekelni, el kezdődött a kifogástalan karrier és e nagyszerű asszony neve a mai napig megnyitja kapuit a legmagasztosabb helyeken.

A “Zardi’s” olyan koncertlemez, amit 1956. február 2-án vettek fel, de eddig még sosem került kiadásra! (A kísérő trio tagjai: Don Abney – zongora, Vernon Alley – bőgő, Frank Capp – dob.)

Két szettből áll, és már az első dal, mellyel megnyitja a koncertet egy legendás standard, az “It All Depends on You”, tele van szépséggel frissességgel.

Az énekes újra megjeleníti a dalt könnyedséggel és ügyességgel, mellyel  értelmezni tudta ezt a stílust, melynek napjainkban is nagy referense . “Queen of Jazz”, ahogy nevezték Őt, az Ő idejében, nem zárkózott be ebbe a műfajba. Más stílusban is bővítette  zenei palettáját. Énekelt swinget, bluest, bossa novát, szambát. Koncertjein bemutatót tartott változóan széles és színes hangterjedelmével, nagy mélységgel és finomsággal, és mindezt könnyedén, mint ahogy ezen a lemezen is hallatszik. Énekstílusa a “Tenderly”-ben érzékeny, magával ragadó, a közönséget is magával ragadja, amíg véget nem ér, mint egy mágnes vonzza magához a komplett nézőteret, hallgatóságot. Hangszine, bájos játéka erőforrásban gazdag, és mint kimeríthetetlen szenvedély helyezkedik el a jazz műfaj csúcsán.

Ez a harcosnő olyan ragyogást ért el, mint semelyik más énekesnő annak idején. Egy nő, aki túllépete az akadályokat. Fényt hozott az elkövetkezendő éveknek.

Nem az volt az ambíciója a mindennapi életében, hogy 24 órán keresztül a fókuszban legyen. Legnagyobb makacssága, eltökéltsége az volt, hogy művészetét tökéletesebbé és ragyogóbbá tegye. Ezt a nagy csillagot a nehézségek ellenére, ami néha elérte, nem támadta a jazz énekes sztereotipia. Inkább ellenkezőleg. A swing királynője az összes életerő inspirációjával, szépségével, szerelemmel, élettel telien énekelt.  Az Ő szíve örökké fiatal volt, tele vitalitásal..

Olyan fantáziával énekelt, mint egy kisleány, és ez a sajátos képessége adott egy különleges hangzást annak, ahogyan énekelt.

Hiába kopogott ajtaján a szomorúság, a rasszizmus karma, ő mentette meg magát a saját hozzáállásával. Mint egy elvarázsolt madár messze repült minden nehéz korszak felett, és győzelmet aratott ránk hagyva enciklopédiáját, zenéjét, mely ma egy tankönyv az új generációnak.Vissza a lemezhez