JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Free Tenors - Fellowship

Free Tenors: Fellowship 2017. október 20., Dr. Nagy Sándor

free-tenors-fellowship.jpg

Free Tenors - Fellowship (Jive Music)

"Három egyéniség, két ország(ból) (Ausztria és Csehország), egy (közös, zenei) kaland... fenomenális muzsikusokkal" (ez azért enyhe túlzás) + a ritmusszekció Csehország és Szlovákia képviselőivel - Európa legnagyobb szaxofonosai közül hárommal (ez megint csak "sok" egy kicsit) - olvasható a 2014-ben megjelent CD belső borítóján. (Az ideu nyári Debreceni Jazz Napokon Juhász Marciékkal fellépő Wiesinger adta koncert után a CD-t!)
A tíz darab közül hat a quintet két osztrák szaxofonosának (Sokal, Wiesinger) szerzeménye. Egy-egy McCoy Tyner és Duke Ellington kompozíció is található a koncert-, valamint stúdiófelvételeket tartalmazó lemezen.
A cím rögtön megtévesztő: a zene messze nem free. A kezdő népdal-feldolgozás ("Cervene Jablcko") szólói átlagosak, a folytatásban a lendületes "Passion Dance" és az "Erzherzog..." sem túl izgalmas. És ez utóbbi megállapítás (sajnos) igaz a lemez nagy részére.

Majd enyhe felüdülés  a címadó "Fellowship" és Duke Ellington kompozíciója, a "What Am I Here for" - na meg a "Kaleidoskop".
Nem ragoznám túl - ez a lemez ennyit érdemel. Közben eszembe jutott a "Saxophone Summit": Lovano-val, Liebman-nel, Brecker-rel – később Ravi Coltrane-nel. Vagyis: három szaxofonos és ritmusszekció. De az ég és a föld...

Sorry Sokal, Wiesinger és Stverácek - elismerem, hogy nagyon fontos a barátság, meg az "ilyesmi" ("Fellowship"), de a free az más... Vannak szép percek a CD-n - ezt már írtam. De az összkép - számomra - nem pozitív. Ennyi.

1. Cervene Jablcko
2. Passion Dance
3. Erzherzog Johann Jodler
4. Fellowship
5. Dancin' Island
6. Magic Transition
7. What Am I Here for
8. All the Things
9. Kaleidoskop
10. Hit Hat

Harry Sokal, Bernhard Wiesinger, Ondrej Stverácek - tenorszaxofon

Tomás Baros – bőgő

Marián Sevcík - dob


Vissza a lemezhez