JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Glasper, Robert - Black Radio III

Glasper, Robert: Black Radio III 2022. május 29., Bereczki Bálint

robert-glasper-black-radio-iii.png

Robert Glasper - Black Radio III (Loma Vista/Universal Hungary)


Robert Glasper, aki az intelligens hip-hop húzónevének számít, Black Radio című projektének immáron a harmadik részét jelentette meg nemrég. A jazz már a hip-hop születésénél jelen volt egyfajta keresztapaként, majd a mélyebb mondanivalóval rendelkező művészek egyfajta kulturális hivatkozásként kezdték hangmintázni a nagy elődök munkáit. Ebből a mellékágból alakult ki aztán a jazz-hiphop, olyan azóta már legendás nevekkel, mint MC Guru, az A Tribe Called Quest, vagy a Roots.

Glasper ebből a világból jön, ezt a különleges fekete zenét építi, fejleszti és népszerűsíti. A Black Radio projektje hamar a rivaldafénybe emelte. A harmadik részre már kifulladt a jazz, és egyre több lett az RnB. Dallamos, bólogatós számok váltogatják egymást, mindegyikre jut egy vendégelőadó, leginkább underground MC-k, de nagy nevek is, mint Q-Tip, Gregory Porter, vagy Jennifer Hudson.

A sound a hetvenes évek funkys ízeire hajaz, a hangszeres improvizációk helyett az énekesek és a rapperek viszik el a balhét. Kiemelkedő nóták az "Everybody Wants to Rule the World", ami egy Tears for Fears feldolgozás, az "Out of My Hands", amiben Jennifer Hudson hatalmasat énekel, valamint a "Why We Speak", ahol megcsodálhatjuk Esperanza Spalding hangját.

Robert Glasper aktuális albumai mindig megmutatják, hol tart zeneileg az intelektuális afro-amerikai zenei kultúra. Szivacsként szívja magába ennek régi és új ütemeit, és finom kreativitással tálalja újra.

A műfaj rajongóinak kötelező, de akik a jazz irányából állnak neki az anyagnak, picit csalódni fognak.


Vissza a lemezhez