JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 24.
Odd Day2024. február 24.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Lemezpolc kritika:
Jovović, Jelena - Night Bird

Jovović, Jelena: Night Bird 2023. december 03., Hegedüs Zsuzsanna

jelena-jovovic-night-bird.jpg

Jelena Jovović - Night Bird (Alessa Records)


Megjelent: 2023 november 25.

Egyszerűen: nagyszerű!

Egy különleges hang. Első hallásra fekete énekesnőre gondolnánk, mert elképesztően öblös, telt és erős hang árad a dalokból, de nem.

Jelena Szerbia fővárosában, Belgrádban született 1971-ben (akkor még Jugoszlávia volt!), s valószínűleg az egyik legkiemelkedőbb tehetség, akinek előadóművészetével sikerült átlépni a határokat a Balkán régióból a világ legkiemelkedőbb jazzénekesei közé!

Középiskolai tanulmányai befejezése után, a belgrádi Művészeti Egyetem rangos színművészeti karára iratkozott be: fő tárgya a médiaprodukció. Ezek után Ausztriába költözött és felvételi vizsgát tett az Osztrák Művészeti Egyetem, Graz Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén, majd azt summa cum laude minősítéssel fejezte be.

Mint szembetűnő tehetség, ösztöndíjat kapott az USA kormányától, hogy részt vehessen a Dél-Karolinában, Washington D.C.-ben és New Yorkban különböző médiaprodukciós tanfolyamokon.

Jelena 1998-2002 között Dél-Afrikában élt, ahol sokat koncertezett, valamint létrehozta a jazzének tanszéket a Cape Town University-n és a Pretoria Tech School of Music-ben.

Miután visszatért Belgrádba, a Rádió-Televízió Big Band kreatív igazgatójaként dolgozott, és a Stanković zeneiskola jazzének professzora volt 20 éven át. Muszáj megemlítenem, mert nagyon büszke erre: három csodálatos gyermek édesanyja.

A 2019-es saját kiadású albuma, a „Heartbeat”, széles körben szerepelt a lejátszási listákon a legnagyobb amerikai és nemzetközi rádióállomásokon. Többszörös sikert aratott vele hetekig tartó rangsorolással az amerikai JazzWeek.com Charts-on.

Mindegyik lemezén Jelena szövegíróként és hangszerelőként is szerepel.

A „Night Bird" egy csodálatosan gazdag zenei munka.

Rengeteg fúvós téma, gazdag rétegek, különleges felrakások hallhatók a lemezen. Poliritmikus nyitás, majd egy megdöbbentően szép, kórusműként szerbül elénekelt, ugyanakkor dél-afrikai hangulatú fúziós második szám után eszméletlenül sokféle nóta következik!

Változatos stílusú és ízlésesen kigondolt album ez! Hallunk portugálul felcsendülő brazíliai ritmusokat és harmóniákat, groove, soul, valamint a bebop is helyet kap.

Az albumon hallható szerzeményekben rendkívül sok a semmi máshoz nem hasonlíthatóan bölcs és ősi afrikai elem.

Jelena zenei írása, hangszerelése és énekhangja a jazz műfajhoz való erős kötődését fejezi ki, alapvetően jön át zenei munkásságán a dél-afrikai tartózkodás hatása. Ugyanakkor emellett Jelena a balkáni dallamokból is okosan merít.

Két rendkívüli jól sikerült feldolgozás is helyett kapott a szerzemények között: maga a címadó nóta Al Cohn szaxofonos „Night Bird” című kompozíciója, valamint Dave Brubeck „Weep No More” nótája.

https://www.youtube.com/watch?v=wk5C7kQMKPQ

Így valóban különleges jazz hangzások teszik ezt az albumot egyedülállóan szívhez szólóvá, ízlésessé és rendkívül magával ragadóvá.

Jelena Jovović's Jazz Junction, azaz a zenekar:

Bojan Zulfikarpašić, ismertebb nevén Bojan Z a jazz-zenészek egyik előfutára és képviselője, alkotóművészeti fő profiljának lényege az etnikai zene. Kiváló zongorajátéka, amely tele van erős billentyű futamokkal és finom, balkáni hatású motívumokkal, érett klasszikus jazz-hangkincsbe ágyazott, így művészete kortárs és hiteles.

Ameen Saleem a legendás Roy Hargrove zenekarának régi tagjaként és keresett bőgősként Brooklyn hangzását és ritmusát adja hozzá ehhez a zenei kémiához. A zenei kereteken belüli harmóniák megértése egybeesik Bojan-éval, ami egyedülálló platformot teremt a dobos, Vladimir Kostadinović számára, hogy fokozza ennek a fantasztikus összjátéknak a szintjeit, és még inkább színteret biztosítson Jelena Jovović zenéjének, dalszövegeinek és feldolgozásainak életre keltéséhez.

Számos kiváló előadóművész szerepel még ezen a lemezen: Steve Fishwick, Max Kochetov, George Kujundzic, Aca Pejcic, Tom Fedja Franklin, Maya Klisinski, Ivan Radivojevic, Milan Nikolic, Andrija Gavrilovic, Milos Branisavljevic, hogy csak néhányat említsünk.

Nagyszerű a zenekar, mindenki a saját játéka csúcsán van!

Randy Bracker ezt írja az énekesnő most megjelent lemezéről:

"Régóta rajongok Jelena Jovović zenéjéért, mind az énekesi képességeiért, mind a koncepciókért, amelyeket a felvételeken összeállít, és ez az új kiadvány az eddigi legjobb. Soul és funky, sok scat-énekléssel, több vokális hangszereléssel és vokális harmóniával, Jelena az elejétől a végéig fenntartja a hallgató érdeklődését! "

Ezt az albumát is minden bizonnyal imádni fogják a jazzértők, mivel az album a jazz dicsőséges napjait idézi meg; sok, csodálatos, új elemmel kiegészítve!

Jelena egy szenvedélyes művész, aki képes velünk megértetni az éneklés természetét, mint lélek-kommunikációs folyamatot.

Számlista:

01. Three for D

02. Rastko

https://www.youtube.com/watch?v=ovwNZkPKCPc

03. Night Bird

04. Korinthis

05. Only the Lonely

06. Weep No More

07. The Answer Is No

08. Kairos

09. Let's Leave the Dance Floor

10. Lady Sings the Blues


Vissza a lemezhez