JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Lechner, Martin - Another Step

Lechner, Martin: Another Step 2024. május 25., Hegedüs Zsuzsanna

martin-lechner-another-step.jpg

Martin Lechner - Another Step (Switzerland Productions)


Megjelent: 2024 május 10.

Ha azt mondom Svájc, hát sok minden az eszembe jut, de ennyire különleges hangú férfi jazzénekes nem nagyon.

Martin Lechner a svájci jazz szcéna legismertebb neveiből álló zenekarával kiadott harmadik albuma igazi jazz csemegére sikeredett.

Martin hangja és stílusa felveszi a versenyt a világ élvonalába tartozó énekeseivel. (Nyugodtan nevezhetnénk a „svájci Jamie Cullum”-nak, csak ő nem zongorázik!)

Ezen a lemezen jazz klasszikusokat tolmácsolnak, pop dalokat dolgoznak fel, saját szerzeményeket mutatnak be, mindezt az 50-es évek szellemében a modern jazz hangzással kombinálva. Kitűnő témák, fényes szólók. Szakmai dicséretem illeti a hangszerelőket, akik bátran és kitűnő stílusérzékkel nyúltak a már híres pop slágerekhez.

Egy végtelenül kellemes swing szólal meg a nappalinkban és egy lazán keserédes férfihang kezd énekelni. Kiváló tenorszaxofon hangzás, gyönyörű zenekari kíséret, már az első szám elvarázsolja a hallgatót.

https://www.youtube.com/watch?v=QXsb5Fap79A

Ezután egy sajátos hangulatú, már-már fúziós érzetet keltő groove-os nóta, a „Magpies” következik. A hangulatért erős dicséret a ritmusszekciónak. Bravúros szólók, Martin hangja itt is laza, stílusában tökéletesen illik a nótába.

Kedves, szeretetteljes ballada hangulattal kezdődő nóta következik a „Little Girl”, szép dob bevezető után egy vallomás egy gyermekhez - talán a saját lányának ajánlva. A dal különlegessége, ahogy duplázva latin ritmusra gyorsul be a nóta!

Csak dicsérve lehet említeni a poposan ritmizált, ám mégis jazzballadaként megszólaló „Save Your Love for Me” című jazz standard kiváló feldolgozását.

Majd vissza a klasszikus jazzhez, álomszép swinget hallgatunk a „Georgy Porgy” dalban, ami egy Toto dal feldolgozása. Öröm hallani ezt a mintegy swinges vallomástételt a klasszikus jazz előtt.

Jazz standeóarddel, a címadó „That's All” -lal folytatódik az album és a tisztelgés is. Martin hangja vidáman fürdik ebben a kompozícióban. Roland Köppel klasszikusan szép, ragyogó zongora improvizációját, és a hozzá Patrick Sommer gyönyörűen illeszkedő bőgőszólóját kapjuk ajándékul!

Remek módon, pompásan fogják meg Stevie Wonder szerzeményét, az „Ordinary Pain”- t, szép up tempo swinggé változtatva azt! Dave Feusi remek ívű tenorszaxofon-szólót csempész a végére!

Kockázatos pillanata az albumnak a nyolcadik dal. Mindig izgalommal hallgatom, mivé lehet egy jazz zenekar tolmácsolásban egy világhírű szerzemény. És megkönnyebbülésemre újra remekelnek Elton John nótáját, az „I'm Still Standing”-et olyan gyönyörű jazz balladába majd duplázás után swingbe öntik, ami teljesen új oldaláról mutatja be ezt a dalt.

Folytassuk a feldolgozások sorát a Youssou N'Dour kompozícióval, a „Seven Seconds” -szel. Ismét megugrották a jazz kívánalmakat, nem is akárhogyan! Döbbenetes akkord behelyettesítések, pompás szerkezet, tökéletes szólók. Bravó!

Az album záró dala a Radiohead együttes „Creep” című nótája. Hát, kérem szépen ez egy gyönyörű jazz balladává született újjá. Szakmailag mondom: sokkal jobb, mint az eredeti. Emelkedő dallamvezetésével, Roland Köppel bravúros zongora futamai érzékenyen illeszkednek Martin hangjához. Az egész albumon pompás dob alapot képvisel Andreas Schnyder, de ebben a kompozícióban olyan magasfokú emocionális dobjátékról tesz tanúbizonyságot, hogy lúdbőrzik az ember ennyi szépségtől!

Rendhagyó biográfia. Kérem, ez egyszer nézze el nekem az Olvasó: kutakodtam mindenfelé (máskor még az USA anyakönyvi nyilvántartásába is bejutok!), de Martin Lechner annyira csendben éli az életét, hogy csak na! Mivel Svájcban él, (ahogy leányom is) és a koncert dátumokban látok egy Bernben található őszi időpontot, lehetőségeim szerint ott leszek azon és kikérdezem Őt!

Martin Lechner jazzénekes autodidakta és intuitívan természetes tehetség. Keserű, meleg hangszínnel, laza megfogalmazásával és remek frazírozásával méltó vezetőnk a jazz klasszikus világába. Zenéje meggyőző függetlenségben és hitelességben vibrál, és valami újat alkot a hagyományból, aminek mélysége van. Gyönyörűen swingel, bravúrosan ficánkol a stílusokban. Egyetlen dologra bíztatnám: saját improvizációkkal is bátran lepjen meg bennünket!

Martin Lechner - ének

Dave Feusi - tenorszaxofon

Roland Köppel - zongora, billentyűsök

Patrick Sommer - bőgő

Andreas Schnyder – dob

martin2.jpg

1, Blackbird 02:59

2, Magpies 04:50

3, Little Girl 04:58

4, Save Your Love for Me 04:46

5, Georgy Porgy 05:23

6, That's All 04:28

7, Ordinary Pain 04:26

8, I'm Still Standing 04:36

9, Seven Seconds 03:50

10, Creep 04:41


Vissza a lemezhez