JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
Ratzer, Karl - Occasion

Ratzer, Karl: Occasion 2019. június 03., Simády Béla

karl-ratzer-occasion.jpg

Karl Ratzer – Occasion (Rough Trade - 2019 május)


A hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig Európa sok tehetséges gitárost indított el a jazz műfaján belül. Elég, ha Volker Kriegel, Rudolf Dašek, Jarosław Śmietana, Joe Sachse, Babos Gyula, Toto Blanke, és persze Karl Ratzer nevét említem. Utóbbi és Kriegel kicsit lépéselőnyben voltak, lévén, hogy Európa nyugati felén éltek. A német gitáros Dave Pike vibrafonossal állt össze, és ért el jelentős nemzetközi sikereket együttesükkel. Ratzer 1972-ben az Egyesült Államokba települt rövid időre, ahol a Rufus&Chaka Khan zenekarral dolgozott, majd a hetvenes évek végétől sikeres szóló albumokat kezdett megjelentetni. Nem kisebb nevekkel játszott, mint Jeremy Steig, Eddie Gomez, James Moody, később pedig hazatérése után az akkor már Bécsben élő Art Farmer, és az Európában sokat turnézó Chet Baker voltak partnerei.

Stílusában mindig keveredett a pop, a funk, a jazz és a blues. Az utóbbi években már leginkább trió, vagy kvartett formációban, füstös, amolyan „Joe Cockeres” hangját kieresztve lépett a nagyérdemű elé. Repertoárjában az amerikai standard-ek mellett saját blues darabjai szerepelnek.

Frissen megjelent albuma nagy meglepetést keltett a gitáros kedvelőinek körében. Korábbi zenekarából csak Peter Herbert bőgős maradt, csatlakozott viszont az „eXtracello” elnevezésű kvartett, amely négy hölgyet rejt, akik mindannyian csellón játszanak. Az Edda Breit, Melissa Coleman, Margarethe Herbert, Gudula Urban alkotta négyes már két önálló CD tulajdonosaként társult Ratzer mellé. Extravagáns ötlet a jazz, a blues, népdalok és a klasszikus zene keresztezése ilyen módon. De ha meghallgatjuk a lemezt, úgy tűnik, hogy működik. Először kicsit furcsa, hogy nincs ütőhangszer, ám Herbert perkusszív bőgő játéka remekül pótolja a hiányosságot. A négy hölgy jó érzékkel varázsol színes hátteret a gitár szólói és Ratzer énekhangja mögé. Hallhatunk kifejezetten erre a lemezre hangszerelt szerzeményeket, de felbukkan néhány szám Ratzer utóbbi albumairól is. Igazi telitalálat a klasszikus Fleetwood Mac dal, az „Oh Well” feldolgozása.

Charlie Ratzer remekül egyesítette a blues ritmusait a klasszikus zenével, érdemes elidőzni egy kicsit a dalokkal. CD és LP formátumban kapható.

Zenészek:

Karl Ratzer – gitár, ének

Peter Herbert – bőgő

eXtracello – cselló, ének


Tracklist:

1. The Occasion

2. Underground System

3. Oh Well

4. Moondancer

5. Prélude aus der Suite Nr. 2 in d-Moll

6. Sweet Lorraine

7. Rio Blue

8. My Time

9. You Must Believe in Spring

10. Don’t Make a Fool of Me

11. Helenental


Vissza a lemezhez