JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.
Mehldau, Brad: After Bach2018. április 10.

Lemezpolc kritika:
Sheppard, Andy - Romaria

Sheppard, Andy: Romaria 2018. március 17., Dr. Nagy Sándor

andy-sheppard-quartet-romaria.JPG

Andy Sheppard Quartet - Romaria (ECM - Hangvető)

Mint a mesében. Pár napja egy barátomtól jött az e-mail: "Szia! Amennyiben már nagyon utálod, vagy egyszerűen csak lazulnál: Andy Sheppard - Romaria. Üdv, XY"

És milyen a sors (?): három nappal később megkaptam a CD-t, hogy írjak róla! Nincsenek véletlenek...
Elindítottam a lemezt, és nem akartam hinni a fülemnek. Pedig nem először hallottam Sheppard (és társai) játékát. Hihetetlen nyugalom, méltóságteljes visszafogottság szólalt meg. És a szaxofon dominanciája mellett fenséges, lágy kíséret.
Aztán kutattam a múltat. Ez már a harmadik hasonló felállású Sheppard-ECM "kapcsolat". Mármint a saját neve alatt. 2012-ben jelent meg a "Trio Libero" (még Aarset nélkül), aztán 2015-ben a "Surrounded by Sea". Ugyanaz a stílus és minőség. Eddig ezek elkerülték a figyelmemet (és honlapunkét is). Pedig három éve ez a quartet az Opus Jazz Club vendége volt! Már bánom, hogy (valami miatt) kihagytam...
A "Romaria" nyolc dalt tartalmaz: hét Sheppard szerzeményt; egyet (a címadót) az énekes-dalszerző Renato Teixeira jegyez. De ez nem is lényeges, mert a lemez abszolút egységes. Olyan könnyű, finom, letisztult zenét hallunk, ami nagyon ritka. Főleg balladákat - a lendület csak ritkán, egy-egy számon belül "alkalmatlankodik" - hogy aztán lecsendesüljön. Lassú, elgondolkodtató, kellemes érzéseket keltő muzsika ez - kortárs jazz-ben elbeszélve. (Csak zárójelben: kapásból Charlie Haden "Nocturne" című 2001-es lemeze jutott eszembe - de az azért kicsit más.)
"Szokásos" ECM minőség - minden szempontból. Csodás felvétel - és így tovább... A fentiekből (remélem) kiderült: mindenkinek ajánlom! (Ha lenne "osztályzat": 5 csillag.) (Ha lenne... De direkt nincs! - A szerk.)

1. And a Day...
2. Thirteen
3. Romaria
4. Pop
5. They Came from the North
6. With Every Flower That Falls
7. All Becomes Again
8. Forever...

Andy Sheppard - tenor- és szopránszaxofon
Eivind Aarset - gitár
Michel Benita - bőgő
Sebastian Rochford - dob


Vissza a lemezhez