JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Dear Boy

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A „Dear Boy” című dalt Paul kimondottan a „Ram”-re írta, mikor 1970 Karácsonyára a New York-i felvételekről visszautaztak skóciai farmjukra (Mull of Kintyre). Paul szerint a dalt Linda volt férjének írta, mondván, hogy milyen szerencsétlen, hogy veszni hagyta ezt a nőt, és hogy ő milyen szerencsés, hogy már az övé Linda! (John nem lett volna John, ha nem azt állította volna, hogy ezt a dalt Paul bizony őneki írta…)

Abban az időszakban McCartney pereskedett egykori kiadójukkal, az Apple Records-szal, hogy bontsák már fel végre a Beatles (ezen belül a Lennon-McCartney) szerződést, mikor a zenekar már hivatalosan is felbomlott 1970 áprilisában.

A „Dear Boy”-t végül is 1971. március 1-én vették fel egy New York-i stúdióban. Az alábbi muzsikusok közreműködésével: Paul McCartney – szólóének, basszusgitár, zongora, Linda McCartney – háttérének, David Spinozza – gitár, Hugh McCracken – gitár, Denny Seiwell – dob.

Mint a fentiekben már említettem a „Ram” Paul második szólólemeze volt a Beatles után, de mindössze az egyetlen, amit Paul & Linda McCartney „fedőnéven” adott ki.

A „Ram” 1971. március 17-én jelent meg, de a kimondottan rossz kritikák ellenére is 1. helyezett lett a brit albumlistán! Amerikában ugyan „csak” a Billboard 200 albumlista 3. helyéig jutott, ott viszont 2 millió példányt adtak el belőle!

paul-mccartney-ram-lp.jpg



A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze egy jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


thrillington-thrillington.jpg

Thrillington 2’50” (Thrillington 1977 LP)

(The members of the Swingle Singers and the Mike Sammes Singers conducted by Richard Hewson + Herbie Flowers – bg, Clem Cattini – dr, Jim Lawless – con, Steve Gray – p)


Vissza az összes cikkhez