JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Listen to What the Man Said

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült. Mivel elfogytak George Harrison és John Lennon jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jönnek a Paul McCartney nóták!

A dalt Paul McCartney írta, akkori feleségével Lindával közösen. Kimondottan a Wings negyedik stúdió albumára, a „Venus and Mars”-ra.

Akkoriban határozta el Paul, hogy az előző lemezen Denny Laine-nel alkotott triót kibővíti a gitáros Jimmy McCulluch-csal és a dobos Geoff Britton-nal. A „Venus and Mars”-ot már ezzel a formációval rögzítették. Illetve ezzel a felállással csak három dalt vettek fel, aztán Britton ott hagyta a zenekart, mert összeveszett McCulluch-csal. A többi nótát már egy amerikai dobossal, Joe English-sel vették fel Nashville-ben.

A „Listen to What the Man Said”-en már ő játszik. Sőt, két vendég muzsikus is hallható rajta, az angol gitáros Dave Mason (exTraffic9, valamint a Los Angeles-i jazz szaxofonos, Tom Scott, aki itt szopránszaxofonon hallható.

Előbb a kislemezt jelentették meg 1975. május 16-án. Amerikában első lett (több mint egymillió példányt adtak el belőle!), Angliában be kellet érnie a 6. hellyel.

wings-listen-to-what-the-man-said.jpg

A „Venus and Mars” LP-t 1975. május 27-én dobták piacra. Ez Amerikában és Angliában is listavezető lett. Világviszonylatban az albumból több mint négymillió darab kelt el.

wings-venus-and-mars.jpg


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 1 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


laurence-juber-one-wing.jpg

Laurence Juber (One Wing 2005)

Vissza az összes cikkhez