JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Képek, cikkek az 1983-as Debreceni Jazznapokról

Fazekas Csaba legutóbbi cikkét szeretném kiegészíteni a korabeli sajtóban megjelent cikkek, fotók, képriportok stb. másolataival. Kivétel nélkül minden anyag házi szkenneléssel készült, a minőség ennek megfelelő. Elnézést!

Bevezetőként röviden annyit, hogy az ötnapos (július 13–17.) fesztivál kétségtelenül a nyolcvanas évek kiemelkedő jazz-eseményének számított. Három szupersztár-zenekar (Gateway, Oregon, Jan Garbarek Quartet) mellett számos kevésbé ismert, mégis kiemelkedő teljesítményt nyújtó formációt láthatott-hallhatott a szép számú közönség.

Egyetlen tévedést találtam a Magyar Ifjúságban (aug. 19.) megjelent beszámolóban. A cikkíró John Tchicai-ról, aki a Binder Quartettel lépett fel, azt állítja, hogy amerikai zenész. A kétméteres szaxofonos-óriás valójában dán állampolgár. Kongói–dán vegyesházaságból született. Igaz, 1963-66 között New Yorkban élt, ekkoriban John Coltrane-nel is készített lemezfelvételeket. Utána hazatért, és a debreceni szereplése idején is Dániában lakott, egészen 1991-ig, amikor Kaliforniába költözött, tíz év múltán pedig végleg visszatért Európába – ezúttal Franciaországba.

Egy régebbi cikkemben említettem, hogy a Székesfehérvári Jazzklub (amelynek egyik vezetője voltam) a hetvenes-nyolcvanas években gyakran szervezett közös kirándulást a nagyobb fesztiválokra – főleg Nagykanizsára és Debrecenbe. 1983-ban is ellátogattunk néhányan a cívisvárosba – bár ekkoriban a klubunk már kissé hanyatlóban volt. Nem sokkal azután, hogy hazaérkeztünk, Tódor János készített velünk – Szántó Ferivel és velem – interjút a fesztiválról. Tódor Jani annak idején a Magyar Ifjúság munkatársa volt, és néhány novellás kötete is megjelent. (A fehérvári fesztiválokról készült írásaiból korábbi cikkeimben már idéztem.) Szántó Feri akkoriban vette át tőlem a klub vezetését, jómagam pedig a klub levelező hálózatával foglalkoztam, és a „Jazzinform” nevű havonta megjelenő kis kiadványt állítottam össze. Jani cikke a Fejér Megyei Hírlap július 29-i számában jelent meg „Mi történt Debrecenben” címmel. Mindketten őszintén elmondtuk benyomásainkat a friss élmény nyomán, így ma is hiteles összefoglaló gyanánt olvasható az interjú.

A fent említett interjúval kezdem dokumentumaim közreadását. A továbbiak pedig – kisebb-nagyobb cikkek, képek – beszéljenek önmagukért!…


interju83-fmh.jpg


cikk83-hb-naplo.jpg


szabadosgy83.jpg


kepriport83-rtv-ujs.jpg


aki-takase-83.jpg


cikk83-magyifj.jpg


tchicaidresch83.jpg


dejohnette-83.jpg


jan-garbarek-83.jpg


oregon-83.jpg


stjepko-gut-83.jpg


benko-terzene83.jpg


pecek-lakatos83.jpg

Vissza az összes cikkhez