JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. november 11.
Olvasói Szavazólista2019. november 11.
Muzsikusi Szavazólista2019. november 11.
Organ Jazz Review a BJC-ben2019. november 09.
Elias, Eliane: Love Stories2019. november 09.
Takase, Aki: Thema Prima2019. november 08.
A FIRST LADY ÉLETE2019. november 07.
Głyk, Kinga: Feelings2019. november 07.
Blaho Attila: Bíborszív2019. november 06.
Játék – 2019 november2019. november 03.
Pozsonyból jöttünk2019. november 01.
Szandai Mátyás: Sādhana2019. október 31.
A NAGY VISSZATÉRŐ2019. október 25.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarország – Debrecen 1984

Természetesen jelen voltam az 1984-es jazz napokon is, amely június 28-tól július 1-ig tartott.

Harmincegy külföldi és hazai jazzformáció hangversenysorozata volt a Magyar Rádió és a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ rendezésében. A hangversenyek helyszínei a Kölcsey Művelődési Központ, a Bartók terem, a Sportcsarnok és a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon voltak. A rendezvények alatt kiállítást láthattunk a müncheni ECM lemezkiadó hanglemezborítóiból, melyet a kiadó vezetője, Manfred Eicher nyitott meg. A szervezésben Debrecen részéről a Kölcsey Művelődési Központ igazgatója, Lukovics András, valamint Máté László és Szabó Béla voltak. A Magyar Rádió részéről Szentkúti Pál osztályvezető és Kiss Imre főmunkatárs, a Nemzetközi Koncertigazgatóság részéről Pentz Zsolt nevét kell megemlíteni.


Megpróbálom a fellépés sorrendjében bemutatni a zenekarokat, de a terjedelem miatt nem tudok minden együttes minden tagját felsorolni, de igyekszem a kiemelkedő tagokat megemlíteni.


Június 28. csütörtök este 7 óra Művelődési Központ színházterem:

Debreceni ütőhangszeres együttes + Pr Computer

/A zenei programot Szalay Sándor készítette, aki ma jelenleg Amerikában egyetemi tanár és neves fizikus./

Gonda-Kruza-Tóth-Zsoldos kvartett

Vasvári Pál kvartettje, vendégszólista: Stepko Gut /Belgrád/ - trombita

Debreceni Jazzegyüttes


éjféli koncert Bartók terem:

NEW HERD /Tokió/

Beljajev-Ruzskin duó /Moszkva/

Binder Károly együttese


Június 29. péntek délután 5 óra Művelődési Központ színházterem:

Dzsessz alkotóműhely a Dán Rádió és a Magyar Rádió felkérésére.

(Itt érdemes felsorolni a tagokat: Fekete István - trombita, Simon Spang Hansen - tenorszaxofon, Deseő Csaba - hegedű, Snétberger Ferenc - gitár, Binder Károly - zongora, Klaus Hovman - bőgő, Marilyn Mazur - dob, Zsoldos Béla – ritmushangszerek)

Kőszegi Imre PWO+Brass


este 6 óra Művelődési Központ táncterem:

Jiri Stivin Solo System Band

(Stivin fuvolajátéka kiemelkedő volt az európai jazzéletben. Saját egyéni stílusát remekül tudta összeegyztetni a kor divatos irányzataival, játéka és színpadi megjelenése igazi művész benyomását keltette. A fuvolán kívül remekül játszott a zsebéből előkapott furulyákon és a játszott dallamokat együtt dúdolta.)

Horváth Péter-Faragó Antal duó


Június 29. péntek este 9 óra Sportcsarnok:

Anthony Braxton-Szabados György duó

(Nem tudom, kinek az ötlete volt, hogy Szabados Györgyöt összehozza Braxton-nal, de ma is kitünő ötletnek tartom. (Nos, a győri MediaWave Fesztiválok főguruja, Haryándi Jenő fejéből pattant ki az ötlet és már 1982. március 19-én együtt játsszatta a két Istent. Ezt koppintotta két évvel később K.I., aki kapcsolatain keresztül (MHV!) LP-t is készítetett a Braxton-Szabados Duóval. Innen már csak egy lépés volt rávenni Lukovics elvtársat, hogy ő meg finanszírozza debreceni fellépésüket... - A szerk.) Ez a kiemelkedő koncert is bebizonyította a jazz egyetemes jellegét, különböző világból és kultúrából érkező emberek, hogyan értik meg egymás nyelvét és teremtenek feszültséget és izgalmat a színpadon és a nézőtéren egyaránt. Talán egy apró momentum, én nem tettem volna a Sportcsarnokba ezt a koncertet.)

 Pege Aladár kvartettje és vendégei

(A kvartett: Muck Ferenc - szaxofon, Tornócky Ferenc - gitár, Szabó Ferenc - dob, Pege Aladár – bőgő. Vendégek: Stepko Gut - trombita, Jinda György - ritmushangszerek, Mandel Róbert - tekerőlant. A vendégek közül Mandel Róbert kísérletezése szerintem nem sikerült. A hangszer jellege miatt kezelője idegenül mozgott abban a zenében.)

 Takeo Moriyama Quartett (Tokió)


Június 30. szombat Nagyerdei Szabadtéri Színpad:

New Paul Motian Trio (USA)

(Tagok: Paul Motian - dob, Joe Lovano – szoprán- és tenorszaxofon, Bill Frisel – gitár. Mindhárman azóta is világsztárok, ízelítőt kaptunk a jellegzetes amerikai jazzből. (Mint tudjuk, Paul Motian tavaly novemberben meghalt. – A szerk.))

Dresch Mihály együttese

(Dresch Mihályra kezdetektől fogva jellemző volt  az útkeresés. Korán felismerte Grencsó István tehetségét és Benkó Róbert kitűnő alkalmazkodó képességét. Baló István dobolása már akkor is kiemelkedő volt, a mai Dresch együttesnek is állandó szereplője.)


Este 6 óra Művelődési Központ táncterem

Pege Aladár szóló koncertje

Snétberger trió (Horváth Kornél - ritmushangszerek, Torma Rudolf - bőgő)


Este 9 óra Sportcsarnok

Egberto Gismonti-Nana Vasconcelos (Brazilia)

(Egberto Gismonti - gitár, zongora, ének, Nana Vasconcelos - ritmushangszerek, berimbau, ének)

Randy Brecker Quartett (USA)

(Randy Brecker - trombita, Eliane Elias - zongora, Mark Egan - basszusgitár, Dan Gottlieb – dob (Ez volt a programfüzetben, de aztán sokak meglepetésére, némelyek örömére (it’s me, you know!) a rimusszekció az utolsó pillanatban megváltozott, és Debrecenben már Eddie Gomez – bőgő, Adam Nussbaum – dob felállásban játszott! – A szerk.) Emlékezetes koncert volt. Becker trombitán lenyűgöző volt, hangszine, technikája és merész témái mellett felesége, Eliane Elias nagyon finom, érzéki zongorakísérete maradandó élmény.)


Július 1. vasárnap d.e. Művelődési Központ - Dixieland térzene

Molnár Dixieland (Szeged)


délután 4 óra Nagyerdei Szabadtéri Színpad:

Mini Robot Company (Török Ádám-Németh Károly duó)

Salsamania (Finnország)

(Kubai tánczenét játszottak, felléptetésük a fesztivál egyik tévedése volt!)

Hot Club Budapest

(Deseő Csaba - hegedű, Kovács Andor - gitár, ifj. Kovács Andor - gitár, Berkes Balázs - bőgő, Lakatos Pecek Géza - dob, Kruza Richárd - vibrafon. Deseő Csabának volt köszönhető, hogy élőben láthattuk a legendás gitárost, Kovács Andort, aki méltatlanul kevés lehetőséget kapott a vidéki és budapesti fesztiválokon.)

Budapest Ragtime Band


este 8 óra Sportcsarnok

Brüninghaus Trio (NSZK)

(Rainer Brüninghaus - zongora, szintetizátorok, Markus Stochausen - trombita, szárnykürt (a nagy zeneszerző fia), Fredy Studer - dob.

Brüninghaus nem először és nem utoljára lépett fel Debrecenben. Először a Colours együttessel, Eberhard Weber zenekarával járt Debrecenben. De később szóló és zenekari koncerteket is adott. Játékuk a modern elektronikus és akusztikus hangzások keveréke volt, free elemekkel kiegészítve.)

Brötzmann Workshop.

(Peter Brötzman - tenorszaxofon, klarinét, tárogató /Debrecenben vette meg a tárogatót, előtte nem is tudta, hogy milyen jellegzetes magyar fúvóshangszer/, Larry Stabbins - tenorszaxofon, John Tchicai - tenorszaxofon, Martyn Mayes - szárnykürt, Johannes Bauer - trombon, Keith Tippett - zongora, Jay Oliver - bőgő, Willi Kelleres - dob. Az együttes a korszak legjobb free zenészeit tömörítette, játékuk a megkomponált modern zenei hangzások kavalkádja volt, rendkívüli fegyelemmel játszó zenészek voltak. Brötzmann karmesterként dirigálta az együttest belülről jövő érzelmeiket hitelesen, hihetően adták elő.)


Az 1984-es fesztivál egyesek szerint nem volt olyan színvonalas, mint az 1983-as, de utólag ma is szívesen vennék ezekből az együttesekből bármelyik fesztiválra.


debrecen-1984.JPG

x1100tmp.jpg

Vissza az összes cikkhez