JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Chick Corea Elektric Band II a Budai Parkszínpadon 1994. június 10-én

Mivel lassan 1 éve nem publikált új anyagot rovatvezetőnk (Márkus József – Székesfehérvár), úgy döntöttem, gatyába rázom én ezt a Régi műsoraim menüpont alatt található rovatot!

Akkoriban már gyanítani lehetett, hogy örökös kitiltásom (Csúcs/Kiss elvtársuras száműzetésem) a Magyar Rádióból rövidesen semmissé válik, és az SZDSZ-es Körmendi Ferenc nyomására, az új MSZP-s elnök Szirányi János az ősztől fel fog venni, mint az MR valaha volt első státuszos jazz-szerkesztőjét! (Amely státusz 2010-es nyugdíjba vonulásom okán megszűnt!) Szóval me and my lovely wife Gabriella megvettük a két jegyet, s elmentünk egyik kedvenc jazz zongoristánk, Chick Corea második fusion zenekarának első budapesti koncertjére! (Akkor még nem gyanítottuk, hogy 12 és fél évvel később mi fogjuk Budapesten és Debrecenben felléptetni a Magyar Telekom Szimfonikusokkal… Azt meg végképp nem, hogy milyen görényül fog velünk viselkedni… De erre majd akkor térnék ki, mikor sorozatunk elérkezik 2006 decemberéhez!)


chick-corea-elektric-band-ii-paint-the-world.jpg


Nekem akkor (1994 nyarán) már rég megvolt a Chick Corea Elektric Band II 1993. szeptember 14-én megjelent CD-je, a „Paint the World”.

A régi játszótársak közül visszatért az alt- és szopránszaxofonon játszó 37 éves kaliforniai Eric Marienthal, aki 1986-ban már az első Elektric Band-del is fellépett Budapesten.

Ebben a másodiknak titulált formációban Scott Henderson (1986-ban ő volt a gitáros), majd Frank Gambale helyére a mifelénk jól ismert (…) dél-dakotai kisváros Sioux Falls szülötte, az akkor már Los Angeles-ben lakó és épp 41 éves gitáros Mike Miller került.

John Patitucci helyét az akkor 37 éves bostoni basszusgitáros Jimmy Earl vette át.

De a legnagyobb szenzációt az „új fiúk” közül a Dave Weckl helyére ülő, akkor 25 éves Chicago-i dobos, Gary Novak okozta. Szakcsitól kezdve Szendőfi Petiig mindenki ki volt tőle ájulva.

A két ráadással együtt közel két és félórás koncert nagyon tetszett a közönségnek. (No jó nekünk is! Sőt, magának a maestro-nak is. Chick ugyanis 2006-ban, mikor mi hoztuk ide, megkérdezte tőlünk, hogy eddig melyik budapesti koncertjén voltunk, majd mikor elkezdtük sorolni: 1983, 1986, 1994, ennél az 1994-esnél azt mondta, hogy eddig ez volt a legjobb hangversenye nálunk!)

Szóval a közönség totál extázisban volt! Már az első számnál (Paint the World) nemcsak tapsok, hanem huhogások és sikolyok voltak… És ha lehet ilyent mondani, a helyzet tovább fokozódott. Sőt, a Chick által befejezésnek szánt „Reprise” után olyan „standing ovation” volt, hogy kénytelenek voltak két ráadást játszani. Utána már csak Corea jött vissza és mondta, hogy a közönség ne haragudjon, de már nem lesz több ráadás, mert másnap hajnalban kell tovább repülniük a turné következő állomására.

Vissza az összes cikkhez