JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon - Az Art Ensemble of Chicago a Petőfi Csarnokban 1995. február 14-én

Több mint 20 év telt el - nem könnyű emlékezni, de ezt már előttem többen is leírták a "Világsztárok..." rovatban. Nekem mégsem volt nehéz - de csak a végén árulom el, hogy miért.

Amikor megkaptam a "megbízatást", hogy erről a fantasztikus koncertről írjak: először igazán örültem - aztán megijedtem!

Na, azért nem nagyon, mert ami "annyira" jó, mint az Art Ensemble of Chicago ezen előadása (is) - arról "menni fog". Gondoltam akkor, de így utólag nem igazán értem, hogy 36 évesen (és 5 naposan) miért is tetszett nekem 1995-ben ez a zene??? Hiszem, hogy nem lehet véletlen!
Szabados szólóban az "előzenekar" - lenyűgöző, mint mindig. Nem hosszú, de emlékezetes.
Visszagondolva: nem volt teltház, de nagyjából megtelt a terem. Különösen ahhoz képest, hogy akkoriban mennyit tudtunk az avantgárdról - vagy miről is? Mert jazz-re jöttünk, de ez mintha más lenne! Vagy mégis?
Mai füllel ez már nem is annyira free - aztán ahogy "folyik tovább" - úgy tűnik, hogy az!
Saját, közös kompozíciókat játszanak; nincsenek "szünetek", standard-ek - csak Ők, és az elképesztő összhang, a hihetetlen hangszertudás. Hosszú szólók - de a "súlyos", szabad részeket feloldották dallamos, szinte "énekelhető" szakaszokkal. (Nem gondolom, hogy ebben az írásban kellene részletesen, "szakmaian" elemezni az Art Ensemble of Chicago zenéjét - nem is tudnám...)
Nem térnék ki a zenekar történetére, évszámokra, lemezeikre sem, és, hogy ki él még - ez mind megtalálható a világhálón. Már 10 éve "nincsenek" (együtt), de - ahogy mondani szokták - jóval megelőzték a korukat.
Az akkori felállás: Lester Bowie - trombita (ing, nyakkendő és orvosi köpeny!!!); Roscoe Mitchell - nádfúvós- és ütőhangszerek (tarka, de mégis visszafogott "szerelés"); Malachi Favors - bőgő (arc-festéssel); Don Moye - dob, ütőhangszerek (szintén kifestve). Ebben nincs semmi szenzáció - így szoktak fellépni.
És a "titok": Pataki Béla (sajnos nem ismerem) néhány éve feltette a legnépszerűbb koncert- és klip-nézegető honlapra ezt a műsort - ugye mindenki tudja, hogy hova? Tökéletes minőségben! Két részben - Duna-TV felvétel, összesen közel másfél óra. Igen, így könnyű (könnyebb)...
De: van bizonyítékom, hogy ott voltam...


image1.JPG

Vissza az összes cikkhez