JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Zawinul Syndicate 2002. október 9-én a New Orleans Music Pub-ban

Ezt a cikket a GregJazzBlog-on találtam! – A szerk.

joe-zawinul.jpg


Joe Zawinul egy Bécsben született cseh-magyar-roma származású billentyűs, aki idén töltötte be 70. életévét. (Mivel ez az írás eredetileg 2002 októberében jelent meg, így Zawinul haláláig még öt év volt hátra! – A szerk.)

Josef a '70-80-as évek legnagyobb sikerű jazz bandájának, a Weather Report-nak egyik alapítója és „társtulajdonosa” volt, majd szóló karrierbe kezdett, s különböző formációival azóta is sikert sikerre halmoz.

Számtalanszor járt már hazánkban, jómagam harmadszorra látogattam el koncertjére, ahol véleményem szerint a világ legérdekesebb összetételű együttese lépett fel. Elefántcsontparti dobos (Paco Sery), Puerto Rico-i ütős (Manolo Badreña), indiai gitáros (Amit Chatterjee), kameruni basszusgitáros (Etienne Mbappé), belga énekesnő (Sabine Kabongo), valamint a már imént említett zenekarvezető, aki kora ellenére hihetetlen dinamizmussal, kreativitással és technikai tudással szólaltat meg bármilyen szintetizátort. Muzsikájukban tükröződik mindaz, ami a tagok változatos származásából ered, s minden zenész énektudásával is kiemelkedő teljesítményt nyújt – Joe torzított dörmögését is ideértve.

Zawinul Syndicate érdekes elegyét képezi az elektronikus jazz és az ethno műfajának (európai, amerikai, afrikai, ázsiai népzene). Ezt manapság „world music”-nak aposztrofálják, bár jogos kritikák szerint tulajdonképpen a világon minden zene „világzene”.


joe-zawinul-faces-places-cover.jpg


A budapesti koncerten többek között Zawinul legújabb albuma, a „Faces & Places volt terítéken, s e kiemelkedő eseményre a hazai pop- és jazzélet apraja-nagyja is felsorakozott a közönség soraiban.


Vissza az összes cikkhez