JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Szirtes Edina Mókus és a Modern Art Orchestra a BMC színpadán

A Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra és Szirtes Edina Mókus lehengerlő produkcióval indította a zenekar szerzői est sorozatát november 30-án a BMC nagytermében.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Mókus és a MAO közös színpadon muzsikált. Aki hallotta a tavalyi, az Opusban tartott nagy sikerű hangversenyüket, az nagyjából tudhatta, mire számítson ezen az estén. Akkor Mókus még csak vendégként ugrott be egy népzenei tematikájú MAO műsorba, most azonban más volt a helyzet: Edina saját szerzői estjét élvezhette a nagyérdemű. Sőt egy külön erre az alkalomra komponált nagyobb lélegzetvételű darab, a „Music a’la Pangea” is bemutatásra került, amiben Mókus nagyszerű szerzői és hangszerelői képességei is megcsillantak.

A Bartók-féle Concerto ihlette háromtételes kompozíció különleges utazásként indult a világ (népzenéje) körül, különböző etnikumú, bonyolult ritmusok és skálák fértek meg szépen egymás mellett, néhol túllépve a „big-band arrangement” jazzre hangolt kereteit, a kortárs kamarazene felé kacsingatva. Ennek izgalmasságát és játékosságát csak fokozta az autentikus hangszerek bevonása (furulya, duda – Cserta Balázs), hogy az utolsó tételben robbanjon a bomba: egy dudanótával felvezetett, életörömtől fűtött befejezés, nagyszerű rögtönzésekkel, amiből kiderült, hogy a katarzis élménye mind a jazz, mind a folk nyelvén ugyanazt jelenti.

A koncert Mókus csendesebb oldalával folytatódott: jöttek a looperek és az effektek. Először egy gyönyörű, hegedűhangokból szőtt, meditatív szóló-improvizáció csendült fel, majd jöttek a dalok: József Attila Egyedül című verse és egy cigány nyelvű ballada, amit Ávéd János hangszerelt.  Ezek lélekig ható tolmácsolása Mókus talán legnagyobb erőssége. A „Mámor” (József Attila) című szóló-produkcióban Edina egy lazább oldalát mutatta meg, tempósabb loopokkal, merészebb effektekkel kísérletezett és ez is nagyon jól állt neki. A koncert végén felcsendülő számok („Macedón”, „Pörgettyű”) pedig a balkán muzsika lüktető világába kalauzoltak el, nagyszerű lehetőséget teremtve az igazi örömzenéhez, a frenetikus improvizációkhoz.

Remek egymásra találás volt ez az este, egy új utakat kereső big band és egy új utakon járó művész izgalmas együttműködése.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg

Vissza a hírekhez