JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

AZ IDEI VILÁGSZTÁR SOROZAT UTOLSÓ „TÉTELE” A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN – AZ AVISHAI COHEN „TRIVENI” TRIO KONCERTJE 2014. DECEMBER 5-ÉN

Hihetetlen sztárparádé volt az idén (is) a BJC-ben. Már többször elmondtuk, hogy az ide meghívott jazz világsztárok valóban a műfaj leghíresebb képviselői. Most igazi jazzmikulást biztosít nekünk a BJC pódiumán a Harmónia Jazzműhely a nagyszakállú Avishai Cohen trombitás személyében, aki már két hete megalapozta hírnevét, amikor is Mark Turner-rel szerepelt ugyanitt.

Most nem sorolom fel a 2011 tavaszától a BJC-ben fellépett hangszeres művészeket és énekeseket, hamarjában csak az idei „nagyágyúkat” listázom. Tehát az idén eddig látott-hallott együttesek a következők voltak: a Jerry Bergonzi Quartet (február 22.), a James Carter Organ Trio (május 25.), a Nicholas Payton Trio (október 18.), a Christan McBride Trio (október 29.) és a Mark Turner Quartet (november 12.). Az utóbbi együttesről írott „előzetes”-t és koncertbeszámolómat is azzal zártam, hogy a négyes trombitása hamarosan „saját jogon” is fellép majd a BJC-ben.  Avishai Cohen Triveni nevű triója tehát december 5-én játszik, mégpedig egy másik ritmustandem szereplésével, amelyben Jonathan Zelnik bőgőzik és Nasheet Waits dobol.


avishai-cohen.jpg


Cohen Izraelben, Tel Avivban született 1978-ban, de már évek óta New Yorkban él és dolgozik, tehát nem véletlenül látogatott el hozzánk a Mark Turner Quartet tagjaként. (Csak a rend kedvéért itt is megemlítem, hogy nem tévesztendő össze az azonos nevű híres bőgőssel, még csak nem is rokonok.) Nyolc évesen kezdett trombitálni és két év múlva már egy helyi big bandben muzsikált. Saját bevallása szerint egy faládát vitt magával a koncertekre és arra állva játszott. Tinédzserként az Izraeli Filharmonikus Zenekarral turnézott. Aztán jött a jazz „csábítása” és hősünk a bostoni Berklee College of Music-ban tanult, majd elvégezve azt 1997-ben megnyerte a Thelonious Monk jazztrombita versenyt és New Yorkban telepedett le. Első lemeze 2003-ban jelent meg és éppen a névazonosság miatt a „Avishai Cohen – The Trumpet Player” címet kapta. 2011-ben szenzációt jelentett fellépése a Newport Jazz Fesztiválon. Nem csoda, hogy a következő évben a Down Beat magazin kritikusainak listáján hangszerén első lett a felemelkedőben lévő sztárok listáján.  Számos album jelent meg neve alatt, 2010-től jelenlegi trió formációjával kétévenként „hozott ki” egy-egy új lemezt: 2010-ben az „Introducing Triveni”-t, 2012-ben a „Triveni II”-öt és az idén a „Dark Nights” címűt. Nos, minden bizonnyal ennek a bemutató koncertjére kerül sor nálunk is, de valószínűleg a korábbi korongokról is hallunk majd egyet-mást. Mindenesetre igen jóízű jazzre számíthatunk, mert a „leader” saját kompozíciói mellett a lemez track-listáján ilyen címeket olvashatunk a címadó szám mellett, mint a „Lush Life”, a „Shiny Stockings”, az „I Fall in Love too Easily”, vagy a Charles Mingus által Lester Young emlékére írott „Goodbye Pork Pie Hat”. De nemcsak a két hete a Mark Turner koncert kapcsán szerzett élményeim alapján ajánlom a trombitás saját együttesét, hanem a YouTube-on is meghallgattam ebben a formációban és elbűvölt játéka. Itt ugyanis saját koncepciója szerint muzsikál a Miles Davis és Freddie Hubbard nyomdokain járó zenész és értelemszerűen óriási szólói vannak, hiszen egyedül képviseli a fúvós szerepkört. Mindenkinek ajánlom, aki korszerű, mégis közérthető, mindenki számára élvezhető jazzt akar hallani. Én persze ott leszek, mert – mint tudjuk – „az élőzenét semmi sem pótolja”.

Vissza a hírekhez