JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai - Bereczki Bálint

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Bereczki Bálint. Bálint több mint 5 éve dolgozik nekünk! Első koncertbeszámolója 2012. október 14-én jelent meg nálunk: http://www.jazzma.hu/hirek/2012/10/14/jazz-a-mucsarnokban-bereczki-balint-tollaval-es-kolener-anita-szemevel/

bereczki-balint.jpg


1) Mikor és hol születtél?

1986. február 26-án, Budapesten.


2) Mikor kezdtél jazz-zel foglalkozni?

Annak ellenére, hogy már kisgyerekként, a zeneiskolában is játszottunk dixieland, blues és swing ihletésű kis darabokat, viszonylag későn, úgy 15-16 éves koromban. Akkor vettem egy olcsó Miles Davis CD-t, a korai Charlie Parkeres felvételekkel, meg néhánnyal a „Birth of Cool”-ról. Szinte azonnal beleszerettem.


3) Mikor költöztél Budapestre?

2012 márciusa óta élek Budapesten.


4) Milyen stílust/stílusokat kedvelsz?

A Coltrane iskolát és annak követőit (Sanders, Shepp, Ayler), valamint az ezekből kiinduló, vagy elágazó szabad irányzatokat szeretem nagyon. Eléggé megmozgat a klasszikus hard-bop, vagy Thelonious Monk zenéje is. Ha nem jazz, akkor népzene (mostanában makedón), reneszánsz zene (Gesualdo) és klasszikus east coast hip-hop. De legutóbb egy régi Koncz Zsuzsa lemezt hallgattam végig, szóval nagyon vegyes az ízlésem.


5) Mikor kezdtél jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-d és CD-d van?

Nem tudom, mert mp3-ban gyűjtöm a zenéket. Az LP-im közül nagy kincseim a „Kind of Blue”, Jarrett kölni koncertje, Szabados és Braxton közös lemeze, vagy a Deseő Csaba kvintett 77-es albuma.


6) Hol jelent meg az első cikked?

Még az általános iskolában alapítottunk egy osztály újságot, abban volt egy humoros esszé a polipok nemi életéről, azt hiszem az volt az első. Zenei témájú cikkeket akkor kezdtem írni, amikor az egyetemi lapnak dolgoztam Szombathelyen kábé 10 éve, emlékszem ott már jelent meg koncertbeszámolóm is (Szakcsi Lakatos Béla), meg tárcák a zene lélektani hatásairól, a pop-dalszövegek fejlődéséről, ilyesmik.


7) Szerinted azóta hány publikációd jelent meg napjainkig?

A jazzma.hu-n összesen, ebben a pillanatban pontosan 104 írásom jelent meg, erről listát vezetek. A többiről nem tudok.


8) Hogyan kerültél kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

Koléner Anita révén, aki fotózott a lapnak.


9) Eddig milyen típusú írásaid láttak napvilágot Magyarország piacvezető jazzfelületén?

Nagyrészt koncertbeszámolók, de van néhány lemezkritikám és sok fényképem is.


10) Ha a szigorú főszerkesztő (it's me, you know!) engedélyezné, lenne-e kedved valami újdonsággal jelentkezni 2018-ban?

Zenészeket lehetne kérdezni arról, hogy melyik lemez volt a legnagyobb hatással a fejlődésükre, és, hogy miért. Vagy a blindfold test sem lenne rossz ötlet. Nem tudom, voltak-e már ilyenek a jazzma.hu-n?


Vissza a hírekhez