JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Horváth László

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Horváth László. Laci 3 éve dolgozik nekünk! Első koncertbeszámolója 2015. január 17-én jelent meg nálunk: https://www.jazzma.hu/hirek/2015/01/17/bende-bogothy-csizi-koncert-az-if-kavezoban/

horvath-laszlo.jpg


1) Mikor és hol születtél?

Székesfehérváron, 1991. január 23-án születtem. (Csak hogy a születési dátumnál kijöjjön a 01.23.)


2) Mikor kezdtél jazz-zel foglalkozni?

Komolyabban a JazzMa.hu "karrierem" óta (immáron 4 éve), de koncertlátogatóként már persze jóval régebb óta, talán Budapesten az egyetemi éveim alatt kaptam rá igazán.


3) Mikor költöztél Budapestre?

2011-ben kezdtem tanulni az ELTE művelődésszervező (andragógia) szakon, ekkor költöztem fel.


4) Milyen stílust/stílusokat kedvelsz?

Mivel én korábban a blues és a rockzene irányából közelítettem, ezért ezek az "ötvözetek" általában tetszenek, de nagyon szeretem a népzenével vagy a klasszikus zenével kevert jazzt is. Igazából nincs konkrét "ízlésem", szinte mindenben meg tudom találni azt, ami nekem tetszik. Amióta a JazzMa.hu által olyan koncertekre is eljutottam, vagy olyan lemezeket is kaptam, amiket korábban nem nagyon hallgattam volna magamtól, azóta még jobban tudom, hogy mennyire képlékeny az ízlésem.


5) Mikor kezdtél jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-d és CD-d van?

Mivel én főleg az élőzene és a koncertek hangulata, az improvizáció miatt rajongok a műfajért, épp ezért sosem voltam nagy lemezgyűjtő, amik vannak, azok is inkább onnan, hogy a zenészek nekem adták a lemezt, miután írtam róluk kritikát, vagy otthon szüleimnek van néhány lemezük, amiket nagyon sokat hallgattak.


6) Hol jelent meg az első cikked?

A JazzMa előtt nem foglalkoztam ilyen jellegű írással (bár érdekelt volna, csak nem nagyon volt érdeklődési körömnek megfelelő lehetőség). Az első cikkemet Bende Zsolt zenekaráról írtam, az iF kávézóból, még anno 2015 januárjában. Nagyon tetszett, és nagyon izgalmas volt először megjelenni az oldalon, mint szerző.


7) Szerinted azóta hány publikációd jelent meg napjainkig?

Egyszer tavaly összeszámoltam, de már nem emlékszem, mi volt az eredmény. Szerintem mindenestül 200-300 körül.


8) Hogyan kerültél kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

Épp két munkahely között voltam, és talán azért is, hogy legyen mivel töltenem az időt, húgom küldte el nekem a linket, hogy a JazzMa.hu gyakornokot keres, és hogy szerinte meg kéne próbálnom. Írtam egy levelet, aztán beszélgettünk telefonon Robival, küldtem neki egy "bemutató" cikket, megkért, hogy írjak a legutóbbi koncertélményemről egy rövid cikket (akkor ez az előtte évzáró Dresch Quartet volt az Opus Jazz Clubban). Elküldtem, azt mondta OK, mehetek is az első koncertemre (a már fent említett Bende Zsolt koncertre). A kapcsolatunk azóta is töretlen, bár most kicsit kevesebb időm volt koncertekre járni, de igyekszem minél jobban visszacsöppenni a jazz vérkeringésébe.


9) Eddig milyen típusú cikkeid láttak napvilágot Magyarország piacvezető jazzfelületén?

Mivel, mint említettem, inkább koncertre járok szívesebben, ezért elsősorban koncertbeszámolókat írtam, de kb. az első fél év után kaptam meg az első lemezt, hogy írjak róla, azóta ez is szép számmal jelent már meg. Kaptam DVD-t is, arról is érdekes volt írni, illetve a nagy kedvenceim, a Debreceni Bor-és Jazznapok, ahol idén már harmadik alkalommal vehettem részt.


10) Ha a szigorú főszerkesztő (it's me, you know!) engedélyezné, lenne-e kedved valami újdonsággal jelentkezni 2018-ban?

Mindenképpen, korábban is törtem a fejem, hogy milyen új színt tudnék vinni az oldalra. Szerencsére nekem úgy tűnik, a "szigorú főszerkesztő" nyitott az ilyen dolgokra, úgyhogy biztosan fel fogom vetni, ha eszembe jut valami.


Vissza a hírekhez