JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

A jazz helyszínei – Erdei Kálmán sírja a debreceni temetőben

Erdei Kálmán (1947-2016) a debreceni jazzélet utóbbi 35 évének egyik motorja volt. Alább Dr. Endes Mihály gyászbeszéde olvasható, ami Kálmán halálának első évfordulóján rendezett emlékkoncert előtt hangzott el tavaly márciusban. A temetői fotót egykori muzsikus társa, Fazekas Csaba készítette! – A szerk.

erdei-kalman.jpg


Nekrológ helyett szinkópákkal - Erdei Kálmán jazz-zongorista emlékestjére

A közelmúltban, aranyló kora őszben álltuk körül ravatalát, majd frissen hantolt sírját, hogy reményt nyújtó lelkészi szavak közepette, s mégis mély fájdalommal teli szívvel búcsúzzunk végleg eltávozó barátunktól, tisztelt és rajongott művészünktől. Ezért is érezzük méltánytalanul korainak halálát, hisz 2 nappal ezelőtt ünnepelhettük volna vele együtt belépését hetvenedik életévébe, majd a rákövetkezők tervezgetését.

Már kisiskolásként zenét tanult, természetesen zongorát, de csakhamar bőgőre váltott. Arra a hangszerre, amely azóta is ott áll szobája sarkában, és most már a zongorával együtt hiába várja gazdája mesteri ujjainak érintését.

Kálmánunk azonban a komolyzenei karrier helyett a jazz varázsos világát választotta.

Először koncertek avatott hallgatójaként, majd az előadóművészeket faggatva, hiszen mindannyian városunk szülöttei voltak.

Amikor pedig Gyarmati Zoltán megálmodta, majd 1984-ben létrehozta a Debrecen Dixieland Jazz Band-et, szinte próbavizsga nélkül ülhetett be az együttesbe a fekete-fehér billentyűk seregének dirigenseként. Óriási felelősség – és óriási sikerek. Bejárták hazánk zegét-zugát, fesztiválját, átvehették a Csokonai-díjat. Mindezt a diadalmenetet megkoronázva, a jazz szülővárosába, New Orleans-ba kaptak meghívást a „Jazz & Heritage Festival”-ra (TV- és rádiószereplés, koncert, végül lemezfelvétel helybeli művészekkel).

Közben pedig Kálmán folyamatosan képezte magát. A számtalan gratuláció közepette is a magyar jazz történet legendás zongoristájához, Garay Attilához utazott rendszeresen Budapestre, saját zsebből fizetve a magánórákat.

Azt sem feledjük, hogy Dr. Kiss Ernő halála után Kálmán lett a Debreceni Jazz Együttes zongoristája. Majd szintén az 1980-as években, az akkor alakult Debreceni Fesztivál Bigband-nél is ő ült a billentyűk mögött.

Komponált, hangszerelt, sokat gyakorolt. Mindezekhez múzsája Ottilia volt.

Egyetlen mondatba sűrítve: művészi pályáját a félprofi indulásból vérprofivá válás íve rajzolja ki.

Mit mondhatunk Erdei Kálmánról az emberről? Akik közelebbről ismertük, barátai lehettünk, tudjuk az ő saját válaszát: gyerekek, ezt hagyjuk, nem lényeges, inkább játsszunk!

Kálmán! Az elszálló hangok újra és újra visszatérnek, az ismerős dallamok a Te személyedet, játékodat is felidézik. A jazz örök, őrzik hallgatói, művelői, a zenészek, mint az emberiség kultúrkincsét. Nincs miért aggódnod ott a felhők felett.


erdei-k-2.jpg

Vissza a hírekhez