JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

★10 ÉVES A BUDAPEST JAZZ CLUB★

A BJC január második hétvégéjén ünnepelte fennállásának tízedik évfordulóját. A 2007-ben nyitott klub, a Múzeum utcai éveket követően 2012 őszétől új helyre, a Jászai Mari térhez közeli Hollán Ernő utcába költözött. Egy évtizednyi működése alatt a Budapest Jazz Club a főváros kulturális életének fontos részévé vált, nagy szerepet játszott a jazz népszerűvé tételében. Abban, hogy ezt a zenét már nem egy szűk kör elvont rétegzenéjének tekintik, és a jazz mára sosem tapasztalt népszerűségnek örvend hazánkban, ennek a klubnak oroszlánrésze volt. Tíz év hosszú idő, sok egykor népszerű, nagy reményekkel elindult klub feleennyi időt sem élt túl, így a BJC a valaha volt leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennállók között, a legrégebbi jazzklub Budapesten.

A kerek évfordulóra tekintettel, idén két napos fesztiválhangulatú születésnapi jazz partin ünnepelhettünk. Pénteken, és szombaton is este hét órakor kezdődtek a koncertek. Aki ülőhelyre vágyott, annak bizony a kezdés előtt bő félórával kellett széket foglalnia, de az állóhelyek is pillanatok alatt elkeltek, így sokan csak a nyitva hagyott ajtóknál szorongva, az előtérből belesve tudták követni a színpadon történteket. Közben megérkezett a születésnapi emeletes torta is, amelyet Beleznai Kinga és Zselinszky Zsaklin jóvoltából le is fotózhattam rejtekhelyén.


01.jpg


Ahogy az előző születésnapokon megszokhattuk, most is egy tehetséges, fiatal pályakezdő zenészekből álló formáció lépett fel elsőként. Ezúttal a választás Fenyves Márk triójára esett (Fenyves Márk - gitár, Miskolczi Márk - bőgő, Nagy Csaba - dob). Velük egyébként az LFZE vizsgakoncertjeiről megjelent beszámolókon kívül, a Magyar Jazz Szövetség kétévente megrendezésre kerülő Jazz Combo Verseny tavaly novemberi döntőjéről szóló cikkben is találkozhattak olvasóink. Ezen az estén viszont Mihalik Ábel ült a dobok mögött!


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


Közben egyre több olyan zenész érkezett, aki ugyan nem lépett fel ezen az estén, de eljött kollégáit meghallgatni, és részt vett a közös ünneplésben. Közülük Bágyi Balázst, Berki Tamást és Oláh Dezsőt sikerült is lencsevégre kapnom a nagy forgatagban.


06.jpg


A fiatal tehetségek után a klub „házi nagyzenekara” a virtuóz zenészekből álló BJC Big Band következett. Csizmadia Dávid vezetése alatt Ducsai Szabolcs, Pecze Balázs, Koós-Hutás Áron és Puskás Csaba (trombita), a konferálási feladatokat is ellátó Csapó Krisztián, Kuna Márton, Varga István, Abbas Murád, Nagy Viktor Dániel (harsona), Molnár Sándor, Nagy Balázs, Dennert Árpád, Elek István, Stencli Tamás (szaxofonosok), ifj. Tóth István (gitár), Oláh Krisztián (zongora), Máthé László (bőgő), és Csízi László (dob), külön születésnapi programmal készült. Ezen alkalomból három sztárvendég is közreműködött, Malek Andrea, Micheller Myrtill és Szakcsi Lakatos Béla személyében.

Egy rövid részlet a BJC élő videós közvetítéséből a Big Band koncert elejéről:
https://www.facebook.com/BudapestJazzClub/videos/1594958363917310/


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


A BJC Big Band hatalmas sikert aratott, az utolsó számként a „Happy Birthday” dallamai csendültek fel, melyre az első nap tortája is megérkezett. Malek Andreának Hajdu Klára és Vörös Nikolett mellett Berki tanár úr is gratulált.


11.jpg


A bátrabbak még az este 11 órakor kezdődött Jam Session-re is ott maradtak, melynek a Csízi László Trio volt a házigazdája, én azonban hazafelé vettem az irányt, készülve a második napra.

Természetesen szombaton is a fiatalok kezdtek, és őket is az előző napihoz hasonló tömeg várta. A nézőtérre az este hét órás kezdés előtt félórával ugyanúgy nem lehetett bejutni, így többen a kivetítők előtt táboroztak le a büfé forgalmának növelése közben. Az Oláh Kálmán Jr. Quartet (Oláh Kálmán Jr. – altszaxofon, Egri János Jr. – zongora, Jónás Géza – bőgő, Márkosi András – dob) meghódította a közönséget. Sokan most találkoztak velük először, és ámuldozva hallgatták érett, tökéletesen előadott zenéjüket. Őszintén bevallom, ámuldoztam én is, pedig mindegyik fiút pályakezdésük óta sikerült figyelnem. Eddigi találkozásainkkor Kálmán bátyja, Krisztián ült a zongoránál, az ifjú Egrit most hallottam először zongorázni ebben a zenekarban. Énekesként már szép sikereket ért el, de most zongoristaként is lenyűgözött. Négy kivételes tehetségű, nagy jövő előtt álló fiatalember mutatkozhatott be a legnagyobb amerikai világsztárok koncertjein megszokott számú közönség előtt, és ez a közönség hatalmas tapssal fejezte ki háláját a csodálatos élményért.


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


Boldogan vonulhattak az öltözőbe a fiatalok, ki szerelmével, ki édesapjával pihenhette ki a koncert fáradalmait. Közben megérkezett az utolsóként fellépő BEG néhány tagja is. Czibere Józsinak és a hangszereket szállító Hagymának (alias Kiss Zoltán) szemmel láthatóan ízlett a pörkölt, a születésnapra lelátogató Pintér Peti pedig Balázs Elemérrel diskurált.


16.jpg


Ők még ráértek, mert 20:30-tól a SoLaTi, a neo soul és jazz zenét mesterien ötvöző, Pocsai Kriszta és Tzumo nevével fémjelzett zenekar következett. Heilig Tamás (basszusgitár) és Toni Snétberger (dob) tagjai még ennek a 2016 nyarán alakult együttesnek, amelyet a szakma, a zenészek az elmúlt év legjobbjának szavaztak. A közönség is felfigyelt persze rájuk, és most rajongó táboruk minden bizonnyal tovább nőtt. Igazi fiesta hangulatot varázsoltak, csak a zsúfolásig megtelt terem akadályozott meg többeket a táncra perdülésben.


17.jpg


18.jpg


19.jpg


20.jpg


A gyors átállás után a BEG következett, Szakonyi Milán is megérkezett a zenekar egykori énekesnőjével, Hajdu Klárával.


21.jpg


Elemérék ismert számaikból állították össze programjukat. A zenekar összeállítása sem változott, a Balázs testvérek mellett Komjáti Áron gitározott, Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött, Czibere József ütőhangszereken játszott, és természetesen Kiss Flóra énekelt Szakonyi Milánnal. Balázs Józsitól megtudtam, hogy a háttérben gőzerővel dolgoznak az új lemezükön, amely várhatóan márciusban jelenik meg. Az új dalokat a megjelenés előtti időszakra tartogatják, addig a régi, bevált repertoárból válogatnak. A régi számok is mindig hoznak valami újat, és most is elsöprő sikert arattak.


22.jpg


23.jpg


24.jpg


25.jpg


26.jpg


27.jpg


A végén egy meglepetés vendég is fellépett velük, akit csak a színpadra vezető ajtó előtt fellépésre várva sikerült lefotóznom, mivel át kellett érnem a torta érkezésére a terem másik oldalára. Az ajtó előtt várakozó fiatalember ifjú Balázs Elemér, aki bár klasszikus zenei pályára készül, édesapja zenekarába is besegít újabban. Az új lemezen majd egy-két kompozíciójával is bemutatkozik majd, most azonban „csak” a zongorához ült be egyet játszani.


28.jpg


Elkezdődött a ceremónia, a klub vezetője, Bóna László begyújtotta a „rakétákat”. Mindenki áhítattal figyelte a lángok kialvását, majd az utolsó szikráknál hatalmas tapsvihar tört ki.


29.jpg


A végén Bóna Laci is felszabadultan ihatott egy pohár sört Balázs Elemér társaságában, a két nap sikeres volt. A közönség, és a zenészek is megszerették az év 365 napjából több, mint 300 napot működő klubot, amely külföldön is ismert és jegyzett helyszínné vált. A buli még folytatódott, az esti jam házigazdája a Balázs József Trio már készülődött.


30.jpg


„A Budapest Jazz Club fennállásának tízéves évfordulója nem csak az intézmény, de a hazai jazz zene sikere is, amelyben a klub tulajdonosainak és munkatársainak, a fellépő hazai és külföldi művészeknek, szervezőknek, és nem utolsó sorban a közönségnek egyaránt oroszlánrész jutott.” - a klub honlapján olvasható sorokkal teljesen egyetértve búcsúzom én is, és máris böngészem a következő programokat. Megkezdődött a második tíz év…


Vissza a hírekhez