JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az eleje vége, avagy az LFZE Jazztanszék félévi vizsgahangversenyei – 3., befejező nap

Harmadik napja ad otthont a Budapest Jazz Club a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vizsgakoncertjeinek. A pénteki napon hét együttesnek tapsolhatott a délután közönsége.

Elsőként a jazz vokál lépett színpadra Lakatos Ágnes vezetésével. Az éppen tanuló összes énekes növendékből álló csapat Fábián Juli, a decemberben, fiatalon elhunyt énekesnő emlékének ajánlotta a műsorát. Mindhárom elhangzott dal más nehézségek elé állította a szereplőket: először egy a cappella szám szólalt meg – a klasszikus kórushangzást idéző mű a King’s Singerstől ismert előadói igényességet állította a vokál elé példának. A második szám Márkus Tibor szerzeménye volt, a gyors és virtuóz szólamok technikai kihívásokat hoztak. A záró szám (On the Sunny Side of the Street) felszabadult örömzene lett a kiválóan abszolvált program végén. Az énekesekhez dobos, majd teljes ritmusszekció társult, a jól szerkesztett műsorral ígéretes indítást adva a napnak.


001.jpg


A hét együttes azt jelentette, hogy hat átállás… A BJC technikusa boszorkányos ügyességgel segítette a diákokat és általában még az előre tervezett 10 perces „boxidőt” is sikerült tartani.

A második blokktól kezdve ugyan előre megnevezett zenekarokat láthattunk a plakátokon, ettől azonban szinte mindenki eltért, mindkét értelemben is: nem mindenki játszott minden számban, illetve a zenekarok között szinte mindig találtunk átfedéseket. A „kedd reggel 8” és a „csütörtök reggel 8” csapatok kiváló példákat adtak az előző tézis bizonyítására: triótól kvintettig mutatkoztak és ketten is közös tagjai voltak az együtteseknek. Az előadásukban elhangzott összesen 9 standard széles palettáról válogatott, szép megoldásokkal tűzdelt vizsgaprogramot mutatott.

Piller Márton, Jónás Rezső, Jr. – zongora, Tóth Mátyás – bőgő, Csík Dániel – basszusgitár, Rozbora Ádám – trombita, Holb Alexandra – dob, Molnár Enikő – ének, Drippey Máté – tenorszaxofon


002.JPG


003.JPG


004.jpg


A délután talán legkülönlegesebb színfoltját a negyediknek szereplő együttes rajzolta meg. A négy fúvósból és a gitárral kiegészült trióból álló „nagyparti” saját hangszerelésű számokat játszott, a három standard bőven nyújtott lehetőséget mindenkinek a bemutatkozásra. A következő csapattal Raboczky Balázs altszaxofonja biztosított folytonosságot. Ez a zenekar egy szép „kortárs” magyar jazz dallal kezdett, Rozsnyói Péter „Beginning” című száma hangulatos és a megszólalt szám igényesen kidolgozott volt. Molnár Enikő is énekelt két kompozíciót, nagyszerű új vonással gazdagítva a már meglevő képet.

Molnár Enikő – ének, Arday Dániel, Kiss Diána – bőgő, Puskás Levente, Bencsik Levente – gitár, Garami Sámuel – trombita, Pázmándi Gergely, Raboczky Balázs – szaxofon, Brunner Bence – harsona, Jónás Rezső, Jr., Wolford Benjamin – zongora, Alice Atkinson, Zombori Attila - dob


005.JPG


006.JPG


007.JPG


009.JPG


010.JPG


011.JPG


012.jpg


A következő fellépők igazi „junior” társaság volt: mind a hatan BA1 évfolyamosok, és kettejük neve az ifjabb szócskával kezdődik (ami különösen akkor izgalmas, ha megnézzük, kik az „idősebbek”). Ismét egy öt számból álló, nagyobb blokkot hallhattunk – ez azonban egyáltalán nem volt hosszú vagy sok, mert a két énekes váltakozása folyamatosan frissen tartotta az előadást.

ifj. Egri János, Varga Dávid – ének, Farkas Zsolt – zongora, Márkosi András – dob, ifj. Oláh Kálmán – altszaxofon, Szabó Kristóf – basszusgitár


013.JPG


014.JPG


015.JPG


016.jpg


017.jpg


A hetedik Te magad légy! – írta a költő, és a záróakkordként fellépő együttesre abszolút igazságként érvényes ez a mondat. Ez a quartet nem akart se több, se kevesebb lenni, mint ahol éppen a tanulmányaikban tartanak; érdekes, izgalmas három számmal tettek hozzá a délután programjához.

Drippey Máté – tenorszaxofon, Tóth Bence – gitár, Hegyi Zoltán – bőgő, Pávai Apor – dob


018.JPG


019.JPG


020.JPG


021.jpg


A diákok minden csoport esetében megköszönték felkészítő tanáraik segítségét. Bacsó Kristóf és Elek István igazán nagyszerű munkát végzett, a hallgatók hozták a formájukat – tartalmas délutánt kaptunk ajándékba. S bár a zenekari bemutatkozók sora itt véget ért, a vizsgakoncertek sora a jövő héten a végzős Master-esek műsoraival folytatódik.


Vissza a hírekhez