JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Kéri Samuval, a Berklee első magyar basszusgitáros növendékével

Kéri Samut (1998) életemben először a 2014-es AlbaRegiaFeszt tehetségkutatóján láttam/hallottam a D.A.S. Trio-val. Még nem volt 16 éves. Mivel ott ültem a zsűriben, a szünetben felhívtam telefonon a Debreceni Bor- és Jazz Napok főnökét, Tóth Ernőt, hogy máris megvan a 2015-ös nagyerdei fesztivál legfiatalabb fellépő zenekara. Mondta, hogy OK! Erre az eredményhirdetésnél bemondtam, hogy a „gyerekek” különdíja, meghívás a következő évre Debrecenbe. Láthatólag nagyon boldogok voltak! Azóta eltelt 3 és fél év, Samu az idén tavasszal végez a Bartók jazzkonziban, aztán irány Amerika!

keri-samu.jpg


1. Mikor és kinek jutott eszébe, hogy jelentkezzen a Berklee-re?

Egykori basszusgitár tanárom, Megyaszay István ültette bele a bogarat a fülünkbe, miután meghallotta a Hadrien Feraud transzkripciómat, amit facebook oldalamra töltöttem fel. Mondta, hogy mindenféleképpen próbáljuk meg, bajunk nem lehet belőle. A másik Vincent Mascart (francia szaxofonos) volt, a Perpignon-i konzervatórium igazgatója, akinél nyáron a BVIT-en zenekari gyakorlaton voltam. Ezért utólag is hálás köszönet nekik...

2. Hol és mikor volt a felvételi és ott milyen feladatokat kellett teljesítenie?

Én az egyik külső, Európára kihelyezett felvételin vettem részt Münchenben, december 9-én. A vizsga két részből állt, volt egy zenei része (ahol a hangszeres tudásra, jazz-standard ismereteimre, halláskézségemre, valamint a kottaolvasásra mentek rá), illetve egy interjú része (ahol az ambícióimat, a zenéhez való hozzáállásomat akarták kideríteni, ami alapvetően érthető, csak sajnos az egész meghallgatás csúszott, és ez a rész volt utoljára, tehát eléggé kimerült voltam, és erre még rátett az is, hogy mindezt angolul kellett elmondani, az agyam már nem fogott annyira, mint szerettem volna). De jól sikerült összességében.

3. Mit mondtak magának az ottani produkciója után?

A hangszeres meghallgatás úgy nézett ki, hogy játszani kellett egy hozott darabot (ami lehetett akármi, azt kérték, ne azt játsszd, amiről úgy gondolod, hogy hallani akarják, hanem ami a te egyéniségedet legjobban kifejezi), ezután meg kérhettek standard-et is. A hozott darabom a „Donna Lee” egy saját átirata volt (melyet hamarosan meg is osztok a Szipka-loops youtube csatornámon), amihez a backing track-et magam raktam össze. Jól sikerült, a zsűriből az egyik tag a megszokott -Yeah! indulatszóval nyugtázta. Ezután megkérdezték, hogy az alapot én raktam-e össze, amire igennel feleltem. Ez nagyon tetszett nekik. Megnyugtató volt az is, hogy a hozott darab után már nem is voltak annyira kíváncsiak a standard ismereteimre. Ez nyilván azt jelentette, hogy meggyőződtek a hangszeres tudásomról a hozott darabban, nem akarták húzni az időt. Csupán walking bass-t kértek üresen, szóló/téma nélkül a „Donna Lee” eredeti körére, illetve egy Blues körre. Abban a percben bizonyosodtam meg arról, hogy jól sült el a hangszeres része a dolognak.

4. Mikor szerzett tudomást arról, hogy felvették?

Hatalmas meglepetés volt, hiszen a hivatalos döntés január 15-re volt kiírva, de nekem már elmondták december 19-én, 10 nappal a meghallgatás után (a felvételiztetések még javában tartottak). Éppen az iskolában voltam tablófotózáson, amikor apám felhívott. Eléggé vegyes érzelmek törtek rám, hiszen amellett, hogy nagyon örültem, a teremben körbenézve láttam, mennyi mindent kell itt hagynom: mellettem volt Klausz Ádám, aki az évek során nem csak a muzsikustársammá, de a legjobb barátommá nőtte ki magát, mellettem volt a barátnőm is, aki napról napra egyre többet jelent nekem, minden barátom. Ezek olyan emberek, akik nélkül már pár nap is sok, milyen lesz ez a pár év? És akkor még arról nem is beszélek, mikre gondolok, amikor ugyanezt a gondolatmenetet a családomra húzom rá. Természetesen fogok hazajárni, nem az lesz, hogy mindenki 4 év múlva fog látni, de azért mégis egy nagy időszak lezárása történt meg abban a percben, amire akárhányszor visszagondolok, mindig kiráz a hideg.

5. Teljeskörű ösztöndíjt kapott? Azt tudja, hogy az csak a tandíjra vonatkozik?

A Berklee-re több ezren jelentkeznek évente. Ebből teljeskörű ösztöndíjat mindössze hét darabot osztanak ki. Az arányokból kiindulva nyilván nem azt lőttük be. Én a felét kaptam, ami nagy összeg ugyan, de ennek ellenére hatalmas a többi költség is (a tandíj másik részén túl a lakhatás, az étkezés stb…). Saját zsebből ezt nem tudjuk kifizetni, nincs rá kapacitásunk. Viszont ez csak az ú.n. "merit-based" ösztöndíj, amit a képességek alapján osztanak, viszont lehet további "need-based" ösztöndíjakra is pályázni, házon belül és kívül is, de ennek a lezárása csak júniusban lesz. Nagyon bízunk ebben, mert már sok példát láttunk ezzel kapcsolatosan (sok barátunk tanult így külföldön). Az első év nehéz lesz, de utána lehet pályázni további támogatásra helyben is.


6. Hol fog lakni?

Nyilván a kollégium lenne a legcélszerűbb, főleg a barátkozás, akklimatizálódás miatt, valamivel drágább, mint kit lakni, de ez még később fog eldőlni.

7. Amerikában 21 év a nagykorúság, és addig amíg azt be nem tölti, este 10 után nem léphet fel klubokban... S mivel maga 1998. augusztus 29-én született, miután kiment még 1 évet várni kell arra, hogy 21 éves legyen.

Igen, ez így van sajnos. Azt gondolom, ez mégsem fog akadályozni annyira. Az első év még úgyis az ismerkedés, a zenei közeg kialakítása, az akklimatizálódás jegyében fog eltelni. Persze, ez nyilván a klub-életben való részvétellel tudna igazán létre jönni, de remélhetőleg lesz elég dolgom este 10 előtt is :). 

8. Mikor utazik?

Augusztus végén, a 20. szülinapom már valószínűleg ott lesz ünnepelve.

9. Azt már tudja, hogy ki lesz a basszusgitár tanára?

Egyelőre még a személyes Instructor-om jelentkezett. Hogy kihez leszek beosztva, az gondolom a felvételi széria lezárta után derül majd ki, valamikor nyáron.

10. Sok sikert!

Köszönöm szépen!


Vissza a hírekhez