JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Hírek

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Zolbert

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Zolbert. Zoli lassan 6 és fél éve dolgozik nekünk! Első lemezkritikája még Albert Zoltán néven jelent meg 2011. augusztus 8-án: https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/culbertson-brian/xii/kritika/culbertson-brian-xii

zolbert-2017-04.jpg


1) Mikor és hol születtél?

1986-ban születtem, Budapesten.


2) Mikor kezdtél jazz-zel foglalkozni?

Legelőször tanárom, Kollmann Gábor óráin ismerkedtem meg a műfajjal, szaxofonosként talán ez nem meglepő. Nem sokkal később a 17. kerületi zeneiskola big bandjében (Seventeen Big Band) találkoztam gyakorlati, zenekari kontextusban a jazz-zel, de komolyra 2009-ben fordult, amikor elindultam a smooth jazz műfaj irányába a Grover Washington Jr. Emlékzenekar megalapításával.


3) Milyen stílust/stílusokat kedvelsz?

A smooth jazz műfaj áll hozzám a legközelebb, de szeretem a fusiont, a hard bop-ot, valamint a big band zenét is.


4) Mikor kezdtél jazzlemezeket gyűjteni? Jelenleg hány LP-d és CD-d van?

Ez még középiskolás koromban kezdődött, az Y-generáció tagjaként életünkben már jelen volt a digitális technológia, de abban az időben főleg rossz minőségű mp3-ak voltak elérhetők, melyeknek azonban előnye volt, hogy rengeteg olyan, külföldi előadót megismerhettem, akikről egyetlen fórumon sem lehetett hallani itthon. Az mp3-korszak után, belső késztetésre kezdtem el CD-ket gyűjteni, majd ez alábbhagyott a stream lehetőségek megjelenésével. Nem gondoltam volna, de a technológiának köszönhetően ma már nincs késztetésem "birtokolni" a hanglemezeket, bőven elegendő számomra, hogy a havi előfizetésemmel bármikor elérhetem online a kívánt albumot, bármelyik okoseszközön. Ettől függetlenül a mai napig szeretem a fizikai kiadványokat, azok minőségét és kidolgozottságát, hiszen sok mindent elárulnak az adott művészről. Zenészként pedig azt gondolom, hogy továbbra is fontos a CD, viszont egyértelműen merchandise-jellegű lett a funkciója az elmúlt években.


5) Hol jelent meg az első cikked?

2011-ben publikáltam első cikkemet a JazzMa.hu hasábjain.


6) Szerinted azóta hány publikációd jelent meg napjainkig?

Ha jól számolom, akkor eddig kereken 100 lemezkritikával jelentkeztem.


7) Hogyan kerültél kapcsolatba a JazzMa.hu-val?

Azt gondoltam 2011-ben, hogy eljött az idő ahhoz, hogy a smooth jazz műfajt hazánkban még jobban megismerje a közönség, valamint a szakmabeliek, mindezt tisztességes szakmai írások és beszámolók segítségével, így kaptam lehetőséget, hogy publikáljam írásaimat.


8) Eddig milyen típusú cikkeid láttak napvilágot Magyarország piacvezető jazzfelületén?

Elsősorban a műfajban ismert amerikai előadók lemezeinek kritikái jelentek meg, melyek egy része a Billboard-listán is előkelő helyen szerepelt, de szerencsére kiváló magyar lemezekről is be tudtam számolni az olvasóknak.


9) Ha a szigorú főszerkesztő (it's me, you know!) engedélyezné, lenne-e kedved valami újdonsággal jelentkezni 2018-ban?

Abszolút! Sok minden foglalkoztat mostanában, remélem, hogy hamarosan néhány újdonsággal tudunk szolgálni a tisztelt olvasóknak!


Vissza a hírekhez