JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Vidéki Jazzarcok – Kacsányi Éva (Pécs)

Évát több mint 30 éve ismerem. Férje, Gungl László akkoriban a Magyar Rádió Pécsi Körzeti Stúdiójának riportere volt, és rendszeresen küldött délvidéki helyzetjelentéseket az Ifjúsági Osztály Ötödik sebesség című műsorába. És persze a magyar jazzmuzsikusok is mindig jókat mondtak róla. Különösen a Hungarian Jazz Quartet, majd az In Line tagjai és udvari szállítójuk Hagyma (Kiss Zoltán) dicsérték nekem Évikét!

va4.JPG


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad, Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?

Ha visszagondolok gyermek- és fiatalkori magamra, tulajdonképpen mindig is szervezkedő, egy helyben megülni nem tudó, mindenkinek segítő, mindenben "benne levő" típusú ember voltam, de abban az időben még nem gondoltam, hogy a szakmám is ez lesz. Alapvetően ének tanárnak készültem, Népművelés- ének szakon végeztem, még a "múlt században". Még a főiskola végzése közben is pedagógusnak készültem, tulajdonképpen a véletlen (ha van ilyen…) műve, hogy a pécsi Ifjúsági Házban szervezőt kerestek és én éppen önkéntesként segítettem az Ifjúsági Ház egyik rendezvényén (ekkor én már utolsó éves hallgató voltam), amikor megkerestek, hogy nem szeretnék-e az Ifjúsági Házban dolgozni. Mire a válaszom az volt, hogy köszönöm nem.... Aztán szerencsére, az akkori kollégáknak sikerült mégis meggyőzniük, így kerültem első munkahelyemre az IH-ba 1982 év végén.


Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?

Nos, szinte mondhatnám, hogy ez az egy munkahelyem van azóta is, ami így teljesen nem fedi a valóságot, ugyanis mint az országban mindenhol, a hasonló típusú intézményekhez, néhány átszervezésen átesett az akkori Ifjúsági Ház is. Annak ellenére, hogy nem küldtek el, és én sem mondtam fel, a jelenlegi Zsolnay Negyedben ( Zsolnay Örökségkezelő NKFT) végzett munkahelyem életem negyedik munkahelye, legalább is névben.

Gyakorlatilag mindent szervezek, illetve szerveztem, a kultúrának nincs olyan területe, ami ne került volna a látóterembe. Nagy fesztiváloktól a legkisebb ismeretterjesztő előadásokig. Viszont a jazz programok szervezése a kezdetektől kizárólag az én asztalom volt.


Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?

Mondhatnám erre is, hogy a véletlen műve volt, ha hinném, hogy létezik véletlen, de mivel nem hiszem, így azt gondolom ennek így kellett lennie. Amikor első munkahelyemre kerültem gyakorlatilag az iskolából, egyáltalán semmi tapasztalatom nem volt, mert a főiskolán teljesen más típusú információkkal vérteztek fel bennünket. A főnököm azt mondta, te értesz a zenéhez, ezentúl te foglalkozol a jazz-zel. Hiába mondtam, hogy én inkább a komolyzenében vagyok otthon.... ez senkit sem érdekelt. Hát így indult a jazz-hez kötődésem kb. 35 éve. Eleinte jazz-zenészek segítettek, majd fokozatosan beletanultam.


Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?

Nem számoltam meg, de sok százat csak jazz-koncertből és akkor a többi műfajról nem is beszélek. 35 év nagy idő.... és én igen termékeny programszervező vagyok.


Mióta vezeted a Metronóm Jazz Klubot?

Amikor a 2000-es évek elején egyre nagyobb teret kapott a programok pályázati úton történő támogatása, akkor gondoltam rá, hogy 1-1 koncertre én nem tudok pályázati pénzforráshoz jutni, viszont, ha egy éves programsorozatot állítok össze, akkor pályázati támogatásból tudom kiegészíteni az egyre magasabb költségeket. Így 2001 szeptemberében nyitottuk meg, akkori segítőmmel, Udvardi Péterrel a Metronóm Jazz Klubot, amely akkor is és azóta is rendszeres pályázati támogatásból tud működni. Legtöbbször NKA, illetve a könnyűzenével összefüggésbe hozható programok nyújtanak pályázati lehetőséget.


Eddig kiket hívtál meg?

A jazz minden szegletének sok-sok képviselője volt már a vendégünk, talán a legkönnyebb az lenne, ha azt jelölnénk meg, ki nem volt még Pécsett, a Metronóm Jazz Klub és Pirogránit Jazz Udvar programsorozatában. Minden jazz-zenész generáció szívesen látott vendég nálunk. Egyetlen rendezőelv a minőség, nem pedig a zenei stílus amit a zenész képvisel.


Az idei évre milyen terveid vannak?

Januárban a Szőke Szandra Quintet aratott megérdemelt nagy sikert.

A továbbiak - február 7.: Alan Benzie Trio, március 8.: Czirják Csaba Trió, április 12.: Barabás Lőrinc Quartet, május 3.: Oláh Szabolcs Quartet & Kalmár Panni, május 31.: SoLaTi, június 21.: Hajdu Klára Quartet & Fekete-Kovács Kornél, július 26.: Schirinov-Fenyvesi-Szandai-Dés Quartet – „Maiden Tower” lemezbemutató, augusztus 16.: Symbal Rush, szeptember 20.: Bágyi Balázs New Quartet & Pocsai Kriszta - Shakespeare, október 12.: Rákfogó ( Kodály Központ) a többi koncert helyszíne a Zsolnay Negyed E78 koncertterem.


Mikor lesz a következő jazzklub koncertetek?

Február 7-én, 20.00 (kivételesen szerda) a Zsolnay Negyed E78 koncertterem vendége lesz az Alan Benzie Trio (GB/HUN): Alan Benzie (Skócia) – zongora, Andrew Robb (Skócia) – bőgő, Juhász Márton – dob.


Vissza a hírekhez