JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Felsőbb évfolyamba léphet

Hetedik tanévét zárta a Snétberger Zenei Tehetség Központ a 2018. április 17-ei koncertjén, melyet a MOM Kulturális Központban rendeztek meg. Évente 12 hetet tölt az alapítvány felsőörsi táborában az a 60 tehetséges fiatal, akit a jelentkezők közül kiválasztanak az intézmény tanárai. A tavaszi szünethez kapcsolódó három hetes szakaszban mintegy ötórányi műsort készítettek el a válogatóra a résztvevők, és aztán ebből állították össze a tanárok azt a kétórás hangversenyt, melyet meghallgathattunk.

Elsőként megdicsérném a műsor összeállítását: a teljes képzést reprezentáló, színes, pörgő, de sosem felszínes, befogadható hosszúságú koncertet kaptak az érdeklődők. Különös módon a sorrend kialakításakor teljes mértékben szakítottak a megszokottakkal: nem időrendben követték egymást a kompozíciók, se nem szólótól a nagyobb együttesek felé, se nem klasszikustól a jazz felé haladva.

Az első félidőben szerepeltek a népzenei produkció előadói, a tanárokkal is kiegészülő nagyobb együttesek, ellenben a teljes koncert végére maradtak a Bach tételek, a zárószám pedig egy zongoraszóló volt, Liszt egy fajsúlyos, komoly, mély megértést és érzelmi gazdagságot megkívánó műve. Urbán Benjámin előadása mégis tökéletes lezárásnak bizonyult a tartalmas estéhez, a fiatal zongorista fölényes technikai tudással, elegáns virtuozitással, ugyanakkor a darab zenei rétegeit is feltárva mutatta meg a szerzeményt.

Dicséret illet minden előadót: ezúttal elhagyható minden ilyenkor használható sablon, tényleg értékes produkciókat hallhattunk, nem csak ígéretes első előadásokat. Természetesen voltak könnyebb és nehezebb darabok, de ami megszólalt, az minden tekintetben magas színvonalat képviselt. Minden egyes produkció értékelése messze meghaladja ennek a beszámolónak a kereteit, ezért teljesen vállalva a szubjektivitást, Urbán Benjámin Liszt előadása mellett még három produkciót nevesítenék: Horváth László igen virtuóz hegedűjátékát Wieniawski polonézében, Horváth Norbert cimbalmozását a román népzenei produkcióban, illetve Lakatos Béla klarinétdarabját, melyben technikai fölénnyel, éretten, átéléssel mutatta meg, hogy a kortárs klasszikus zene is nagy értékekkel bír, melyeket a közönségnek is át lehet adni.

A következő dicséret a tanároké: az, hogy minden produkció felvételkészen megszólalt, az ő munkájukat minősíti. A felkészítésen felül többen színpadra is álltak a növendékekkel, így lett az ütőegyüttes teljes Czibere Józseffel és az iskolaalapító Snétberger Ferenc gitározásával is több alkalommal találkozhattunk az este folyamán. Kompozíciókat is kaptak a diákok: ifj. Szakcsi Lakatos Bélától, Czibere Józseftől, Snétberger Ferenctől. Ez a tanári sokszínűség a garanciája működésük eredményességének is, hiszen így hitelesek és ezáltal példák-példaképek a diákoknak.

Profi volt a stáb munkája is: fantasztikusan segítettek a háttérben a szervezők, ahogyan a színpadi technika is kifogástalan volt. Egyetlen kérdőjel számomra a klasszikus darabok hangosítása mellett volt, bár ez is inkább csak szokatlansága miatt, amit hallottam, szép tónusú, kiegyenlített hangzáskép volt.

Nagy köszönet illeti Snétberger Ferencet. Ezeknek a fiataloknak hatalmas lehetőség ez az iskola, ahol nem csak tanítják őket, hanem példát is kapnak egy életre. Ahol ilyen emberek, ekkora figyelemmel és szeretettel veszik őket körbe. Snétberger Ferenc minden pillanatban szerényen, alázattal, de maximális intenzitással van jelen, és reméljük, lesz is még sok-sok tanévig. Kezdődhet a nyolcadik osztály.

Az idei szereplők névsora:

Hegedült: Dankó Ádám, Horváth László

Brácsázott: Ali Jian

Csellózott: Német Balázs

Bőgőzött: Fabian Leu (tanár úr Berlinből)

Fuvolázott: Kajtár Dávid

Klarinétozott: Fehér Elemér, Lakatos Béla

Szaxofonozott: Stadler Bence

Zongorázott: Csík Laura tanárnő, Farkas Attila, Farkas Zsolt, Horváth Balázs, Nagy Ferenc, Urbán Benjámin

Gitározott: Ádám István, Bari Armin, Beri Áron, Gulyás Sándor, Páter Zoltán, Snétberger Ferenc igazgató

Basszusgitározott: Siklai István

Dobolt: Toni Snétberger tanár úr, Éles Máté

Ütőzött: Czibere József tanár űr, Berki Áron, Nagy Gergely, Orsós Sándor, Sztojka Brendon, Varga Szabolcs

Énekelt: Danyi Diána, Janszo Orsolya

Cimbalmozott: Horváth Norbert


img-2582-2.JPG


img-2588-2.JPG


img-2595-2.JPG


img-2605-2.JPG


img-2619-2.JPG


img-2626-2.JPG


img-2641-2.JPG


img-2653-2.JPG


img-2670-2.JPG


img-2699-2.JPG


img-2716-2.JPG


img-20180417-213300-2.jpg


img-20180417-200242-2.jpg


Vissza a hírekhez