JazzMa

Friss Hírek

Saturdays’s Children2024. április 27.
Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Snétberger Ferenc - Tony Lakatos duó, Óbudai Társaskör (2018. augusztus 5.)

Tegnap este nagy sikerű koncertet adott Snétberger Ferenc gitáros (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Ferenc Snétberger) és Lakatos Tóni szaxofonos (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Tony Lakatos) az Óbudai Társaskörben. A koncertet eredetileg a kerthelyiségben tervezték (képeink egy része is ott készült, a hangpróbán), de aztán a vihar miatt végül is a nagyterembe menekült át a koncert.

snetberger-tony-kint1.jpg

Ferenc és Tony már évek óta járják a világot ezzel a duó-produkcióval (létezik is egy, elég nehezen megtalálható, remek CD, amelyet a duó Japánban vett fel 2009-ben), és a tegnap esti koncerten is jól érezhettük a tiszteletet, szeretetet és összeszokottságot a két világsztár között. Igen, a világsztár szó teljesen helytálló; Ferenc és Tony is a legnagyobb nemzetközi lemeztársaságoknál ad ki lemezeket már évtizedek óta; járják a világot, a legpatinásabb koncerthelyeken és fesztiválokon lépnek fel, és a legnagyobb zenész-sztárok a partnereik a lemezeken és a koncerteken. Benne vannak a világ jazz (world-music? fusion? de nem szeretjük a kategóriákat) vérkeringésében, a zene világának első vonalában. Egyedi, originális, és néhány hangból azonnal felismerhető, ahogy játszanak. (Ha kellene még bárkinek "bizonyíték": múlt héten Európa egyik legrangosabb jazz-elismerését, a JTI Trier Jazz Award díjat vette át Snétberger Ferenc Trierben - amelyhez ezúttal is a JazzMa minden munkatársa nevében szívből gratulálunk).

snetberger-tony-kint2.jpg

snetberger-tony-kint3.jpg

snetberger-tony-kint4.jpg


De szerencsére "hazajáró lelkek" mind a ketten; habár már évtizedek óta mind a ketten Németországban élnek, de elég gyakran fellépnek Magyarországon, legtöbbször az Óbudai Társaskörnél jóval nagyobb színpadokon. De most, kivételesen, ezen a bensőséges helyszínen csodálhattuk meg ezt az egyedülálló duó-alkímiát. (Természetesen már hetekkel korábban minden jegy elkelt a koncertre; akkora volt az érdeklődés, hogy több koncertet is tarthattak volna.)

snetberger-tony-kint9.jpg

snetberger-tony-kint5.jpg

snetberger-tony-kint6.jpg

snetberger-tony-kint7.jpg

snetberger-tony-kint8.jpg


Ferenc, ahogy mindig, egy szál akusztikus gitáron (egypár számban feedback-loopokkal megspékelve) varázsolt, Tony tenor- és szopránszaxofonon játszott csodálatos feelinggel és virtuóz muzikalitással. Időnként letette fúvóshangszerét, és cajon-on "szolgáltatott" ritmikai kíséretet Ferenc szólóihoz. Két szett, csodaszép hangzás, jazz/flamenco/roma gyökerekből táplálkozó kompozíciók fantasztikus hangszeres tudással, de a zene iránti maximális alázattal előadva... úgy, ahogy arra csak a legnagyobbak képesek. Egy ráadással (a "Girl From Ipanema" játékos, nagyon eredeti dekonstrukciója) együtt majdnem két óra csodálatos zenét kaptunk.

snetberger-tony-bent.jpg

snetberger-tony-bent2.jpg

snetberger-tony-bent3.jpg

A koncert előtt készítettünk egy hosszabb Snétberger Ferenc / Tony Lakatos dupla-interjút, amelyet nemsokára a JazzMa lapjain lesz elérhető.

A koncerten elhangzott számok:

Hanging Out - F. Snétberger
Leolo - F. Snétberger
Empathy - F. Snétberger
Troubland Bolero - Django Reinhardt
Brigas Nunca Mais  - A.C. Jobim
Seresta - Howard Levy
—-
Wisper Not - Benny Golson
Slow Dripping Papaya - Tony Lakatos
Cou Cou (free) - F. Snétberger
Song to the East - F. Snétberger
Gome - F. Snétberger
—/

Girl From Ipanema - (A.C. Jobim - V. de Moraes)


Vissza a hírekhez