JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Wolfgang Muthspiel Group, Volkshaus, Basel, Svájc (2018. november 13.)

Wolfgang Muthspiel (gitár), Colin Vallon (zongora), Mathieu Michel (trombita), Larry Grenadier (bőgő) és Jeff Ballard (dobok) volt a zenekar felállása.

wm4.jpg

A "Where The River Goes" lemez bemutatója volt a koncert; a lemezen szereplő felállás annyiban tért el, hogy Brad Mehldau helyett a kiváló svájci zongorista Colin Vallon (ugyancsak az ECM "istállóból", ahova mostanában Wolfgang is tartozik) játszott, Ambrose Akinmusire helyett Svájc egyik legkiemelkedőbb trombitása, Mathieu Michel játszott, és nem Eric Harland, hanem Jeff Ballard dobolt (aki Wolfgang, valamint Larry Grenadier másik régi kollégája). Vagyis egy osztrák-amerikai-svájci all-star zenekart láthattunk-hallhattunk.

 Az új lemezről nemrég olvashattunk egy remek kritikát a JazzMa oldalain.

A ragyogó osztrák gitárosról, Wolfgang Muthspielről írtam már én is

és Dr. Nagy Sándor kollégánk is.

wm1.jpg

Wolfgang nagyon is (talán túlzottan is?) beállt a sorba, ami az ECM-soundot illeti; nekem személy szerint, ha a trombitával kiegészített Wolfgang Muthspiel lemezek közül kell választani, akkor továbbra is a '92-es Black and Blue marad a kedvencem, amelyen Tom Harrell fúj, és valamivel változatosabb, kicsit kalandosabb, dinamikusabb ("edgier") kompozíciók (is) szerepelnek rajta. Mindenesetre, most Wolfgangnál full ECM-korszak van; ez van, ezt kell szeretni. Küldök tehát egypár képet a talán egy kissé túl melankolikusra sikerült koncertről, amelyre jellemző volt, hogy az (amúgy teltházas) közönség a szólók után nem is tapsolt, csak a számok végén (akkor is eléggé álmosan), és az egész koncert, egy nyúlfarknyi ráadással együtt is csupán 90 percig tartott.

wm2.jpg

wm3.jpg

wm5.jpg

wm6.jpg

wm7.jpg

wm8.jpg

wm9.jpg

wm10.jpg

Vissza a hírekhez