JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.
Sunday Hangover2024. április 28.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Subtext Duo-val nyitott a Babel Jazz Budapest Fesztivál

Gadi Lehavi és Yoav Eshed duójának koncertjével május 27-én indult a Babel Jazz Budapest Fesztivál, melynek első három napján a Darshan udvar éttermébe várják a jazz szerelmeseit.

Gadi Lehavi, a zseniális izraeli zongorista csodagyerekként indult. Karrierje nagyon fiatalon, Ravi Coltrane szárnyai alatt indult be New York-ban. Később olyan arcokkal bandázott, mint Chick Corea, Bobby McFerrin, vagy Dave Liebman, és még mindig csak 23 éves. Ennek ellenére kiforrott saját hanggal és nagyszerű technikával rendelkezik, amiből Yoav Eshed szintén izraeli gitáros segítségével adott ízelítőt a maroknyi, ám lelkes közönségnek.

Egy álmodozó hangvételű, a lágyan hullámzó tengert idéző témával kezdtek bele, ami egy kicsit Avishai Cohen világát idézte meg. Már itt bemutatkozott a duó néhány fő jellegzetessége: melodikus gondolkodás, hosszú, kitágított, komplex darabok, figyelmes párbeszédek az improvizációk útján. Lehavi játékából sok klasszikus hatás hallatszott ki, Eshed gitárja inkább szólt jazzesen, bár a kíséretekben ő is előszeretettel alkalmazott modernebb ellenpontozós technikákat a szokásos akkordozás, vagy walking-ok helyett. Csöndesebb és ritmusosabb számok váltották egymást, voltak gospeles és orientál témák is, a fiúk komolyan vették a bulit, de a közönség száma miatt az inkább egy hangulatos főpróbának számított.

A fesztivál keretein belül lesz még egy Subtext koncert Balatonbogláron 31-én, aki arra jár feltétlenül nézze meg őket. Gadi Lehavi-ról nem most hallhattunk utoljára.


img-8078.jpg


img-8084.jpg


img-8085.jpg


img-8090.jpg



Vissza a hírekhez