JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Elek István 65!

Elek Pistát az 1970-es évek vége óta ismerem, mikor is a Deák Big Band-del készített felvételeket a Magyar Rádió 8. stúdiójában. De tulajdonképpen csak 1994 elején lettünk barátok, mikor is a Fusio együttest léptettem fel a Hajós utcában. Egy házbeli öreg néni feljelentett bennünket, mert túl hangosan játszott a zenekart. A kiérkező rendőrjárőrt pedig igazi Maloschikosan eligazítottam…

elek-istvan.jpg


1) Mikor és hol születtél?

1955. július 17-én, Budapesten.


2) Volt előzménye a családban a zenélésnek?

Nem volt.


3) Milyen zeneiskolákba jártál, és ott kik voltak a fúvós tanáraid?

A rákospalotai Rädda Barnen utcai zenei általánosba jártam, ott tanultam klarinétot is, Bakos Józsefnél. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Vécsei István volt a tanárom. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatán Miháltz Gábor növendékeként kaptam klarinéttanári diplomát 1976-ban. 1977-1980 között jártam a Jazztanszakra, ott Siliga Miklós volt a Mesterem.


4) Mikor fordult a figyelmed a jazz felé?

A főiskola utolsó tanévében jutottam hozzá az első szaxofonhoz (alto), akkortól kezdtem tudatosan jazzt hallgatni (Charlie Parker-t például), improvizálni, ami a klasszikus zenei tanulmányaim alatt teljesen a háttérbe szorult.


5) A jazztanszakon kik voltak az évfolyamtársaid?

A teljesség igénye nélkül: Csiszár Péter, Gyalog Pál, Pócs Mihály, Fekete Gyula – szaxofonosok, László Attila, Szamarasz Panajotisz – gitárosok, Vadon Irén, Lenkei Péter – énekesek, Pleszkán Frigyes, Balina Gyula, Csirke Jenő – zongoristák, Margit József – bőgő, Dorozsmai Péter, Gritz Péter, Szabó István – dobosok.


6) Kikkel játszottál először jazzt?

Tulajdonképpen a jazztanszakon a zenekari gyakorlatokon játszottam először igazi jazzt. 1978-ban diplomázó zenekarba kerültem, ott Zsolnay Zsolt zongorázott, Benkő Róbert bőgőzött, sajnos a dobos nevére már nem emlékszem, elnézést. Még abban az évben bekerültem Deák Tamás Big Band-jébe is.


7) A nagy öregek közül kikkel játszottál?

A fent említett Deák Big Band-ben volt szerencsém játszani, találkozni a Nagy Generáció muzsikusaival is: Beamter „Bubi” Jenő, Kovács Gyula, Garay Attila, Vukán György, Selényi Dezső, Tomsits Rudolf, Friedrich Károly, Sipos Endre, Bergendy István. A ’80-as évek elején Pege Aladár Quartet-jével is játszottam néhány koncerten (Muck Ferivel – akkoriban Ő volt a zenekar szaxofonosa, én csak, mint plusz fúvós voltam velük.).


8) Mikor készült Veled az első lemezfelvétel?

Lemezfelvételen akkoriban nem, de több rádiófelvételen, filmzenéken közreműködtem már 1978-79 táján, szintén a Deák Big Band tagjaként.


9) Mikor kezdtél hajózni, és mikor úsztál ki végleg a partra?

Ez a „hajózás” nem konkrétan, szó szerint értendő, ugye, Robi? 1983-tól külföldön (főleg Skandináviában) „vendéglátóztam”, ebben voltak hajóutak is. (Komphajók – Koppenhága/Oslo; Stockholm/Helsinki pl.) Ez az élet 1991-ig tartott, de nem folyamatosan, a magyarországi szabadságok alatt is vállaltam zenei feladatokat, ha hívtak.


10) Hány lemezen játszol?

Sajnos nem tudok pontos, de még hozzávetőleges számokat sem mondani. Az előző bekezdésben említett 1991-es év után Muck Ferivel, Csizmadia Gáborral, Pados Zoltánnal volt egy fúvós-szekciónk (Besenyő Brass). Főleg popzenei produkciókban vettünk részt. (LGT, Demjén Ferenc, Metró, Ferenczi Gyuri, stb.) Élő koncertek, lemezek. Később részt vettem Presser Gábor szóló-projektjeiben, 1997-től állandó partnere lettem Cserháti Zsuzsának is.


11) Első saját neved alatt megjelent CD-d, a "JazzElek" hogy-hogy csak tavaly jelent meg?

Mint ez előző válaszokból kiderül, én magamat „session zenésznek” tartottam, ezért 60 éves koromig nem is gondolkodtam saját együttesben. Feleségem már egy ideje „rágta a fülemet”, hogy kéne alakítanom egy zenekart, ahol a kedvenceimet (leginkább a swing/be-bop stílusú örökzöldeket) játszhatom. Nagyszerű társakat találtam ehhez: Weisz János (zongora), Molnár Péter (bőgő), Cseh Balázs (dobok) személyében.


12) Jelenleg milyen együttesekkel lépsz fel?

Elek István Quartet, Fusio Group (Szendőfi Péter zenekara – 27 éve (!) vagyok tag), Equinox (Márkus Tibor zenekara), BJC Big Band (Csizmadia Dávid vezetésével), Black Diamond Big Band Tatabánya (9 éve vagyok művészeti vezető), JazzFed Quartet (Pintér Zoltán irányításával, aki ötletgazdája „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” sorozatnak – idén a zongorista Horváth Albertet kísérjük különböző helyszíneken.). Természetesen, ha van felkérés, szívesen megyek el különböző projektekhez is.


13) Mióta tanítasz?

2001 novembere óta vagyok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szaxofontanár, Borbély Misivel. Előtte „privát” tanítottam, felkészítettem felvételire szaxofonosokat.


14) Augusztus végéig hol lépsz fel?

Pont a születésnapomon, július 17-én lesz a MŰPA rendezésében egy különleges, egyszeri alkalom, összeállt egy All Star Big Band, megünnepelni a Magyar Jazz Szövetség megalakulásának 30. évfordulóját. Ott baritonszaxofonozom. (Gondolom a JazzMa-n lesz ennek „beharangozója”, így bocsánat, hogy nem írom ide a fellépőket, de nagyon örülök, hogy ilyen neves művészekkel játszhatok együtt.) Augusztus 12-én az iF Kávézőban játszunk az Elek István Quartettel, majd 20-án szintén a Quartet és Gyárfás „Gyafi” Pisti szólistával a Paloznaki Jazzpikniken („A Magyar Jazz Napja” keretében, a Magyar Jazz Szövetség szervezésében.). Augusztus 22-én a már említett „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” sorozatban – Horváth Alberttel a Debreceni Bor- és Jazznapokon játszunk (Ismerik a zenei szerkesztőt? Maloschik Robi!) a JazzFed Quartet-tel. Augusztus 24. – Equinox koncert Székesfehérváron.


15) Boldog születésnapot!

Köszönöm szépen Robi!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez