JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mi lett velük? – Rácz Roland (Vancouver, Kanada)

Rácz Roland-ot a 2000-es évek közepén láttam először játszani a Vörös Tamás vezette bigband-ben a budafoki nagyzenekari fesztiválon.

racz-roland.jpg


1) Mikor és hol született?

1980. máus 17-én születtem Székesfehérváron.


2) Volt a családban előzménye a zenélésnek?

Igen, édesapám (Rácz Gyula) széles körben ismert gitáros Székesfehérváron. Igaz, ő nem jazz-ben utazik, sokkal inkább Jimmy Hendrix és a 70-es évek rock zenéje az ő világa.


3) Mióta zongorázik?

Ha jól emlékszem 6 éves koromban kezdtem a helyi zeneiskolába járni.


4) Milyen zeneiskolákba járt, és ott kik voltak a zongoratanárai?

A székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában kezdtem, ahol Pereszteginé Mikó Ágnes és Lőrinszky Györgyné voltak a tanáraim. Később Szabó Dávidtól kezdtem jazz órákat venni, majd a budapesti Postás Zeneiskolában Sinka Sándor növendéke voltam. Ezután a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula jazz szakképző iskola diákjaként Szabó Sz. Dániel és Romhányi Áron voltak a tanáraim. Végül a Liszt Ferenc Zenemūvészeti Egyetem jazz tanszakán végeztem Oláh Kálmán, Fekete Mária és Sárközy Fanni tanítványaként.


5) Mikor kezdett a jazz felé orientálódni?

Jazzt 16 évesen hallottam először, Mits Márton szaxofonos barátomtól kaptam egy Horace Silver kazettát. Onnantól nem volt megállás, annyira magával ragadott ez a stílus, hogy mindent meg akartam tanulni, amit ott hallottam. Szabó Dávid segített elindulni ezen az úton, majd rövidesen Mits Márton meghívott a zenekarába, és végre élesben is kipróbálhattam milyen is jazzt játszani.


6) Kikkel játszott először jazzt?

Mits Márton zenekarában kezdtem, majd szinte egyidőben Vörös Tamás is meghívott akkor induló big band-jébe, amit szinte kizárólag fiatal zenészekből rakott össze.


7) Vett részt jazzversenyen és ott milyen helyezést ért el?

A Magyar Jazz Szövetség 2009-es Big Band hangszerelő versenyén 2. helyezést értem el, majd 2011-ben a Jazz Szövetség kiszenekari zeneszerző versenyén 3. helyezést értünk el a zenekarommal.


8) Itthon készült magával CD-felvétel?

Otthon több jazz formáció lemezén játszottam (többek között Mike Gotthard Quartet, Huszár Endre - eNerd projekt (DVD) ) viszont szóló albumom nem jelent meg. Van egy lemeznyi jazz-fusion anyagom, amit már itt Kanadában szeretnék megjelentetni.


9) Mikor és miért határozta el, hogy külföldre megy?

Feleségemmel 2011-ben jöttünk először Észak-Amerikába, akkor még turistaként. Beleszerettünk az itteni légkörbe és életfelfogásba, és onnantól kezdve kerestük a módját, hogy hogyan élhetnénk itt. Az, hogy a világ legjobb jazz zenészei itt élnek, természetesen egy döntő szempont volt.


10) Egyből Kanadába ment?

Eredetileg az Egyesült Államok lett volna a cél, de az ottani bevándorlási rendszer elég kiszámíthatatlan, ezért nem mertünk arra építeni. Kanadában viszont világos, egyértelmū és teljesíthető szabályok vannak, így végül ebbe az országba jöttünk, amit azóta sem bántunk meg. 2014 óta élünk itt.


11) Melyik városban lakik?

2018-ig a fővárosban, Ottawa-ban éltünk, viszont 2018 őszén átköltöztünk a nyugati partra. Jelenleg Vancouver-ben lakunk.


12) Zenélésből él? Tanít?

A vírus előtt a zenélés és tanítás "megszokott" kombinációját űztem kiegészítve zenei produceri munkákkal. A vírus óta itt teljesen megálltak az élőzenei koncertek, így azóta a produceri, zeneszerzői munkákra helyeztem át a hangsúlyt.


13) Kikkel játszott eddig az ottaniak közül?

Sok kiváló észak-amerikai zenésszel volt szerencsém együtt dolgozni: többek között a kiváló énekessel Vinx-szel;  Lorne Lofsky gitárossal (Oscar Peterson, Rob McConnell, Chat Baker); Don Braden szaxofonossal (Wynton Marsalis, Freddie Hubbard, Roy Haynes); Roddy Ellias gitárossal (Lee Konitz, David Liebman); és végül de nem utolsó sorban folyamatos munka kapcsolatban vagyok a Grammy-díjas Ian Prince zenei producerrel (Quincy Jones, Earth Wind and Fire, The Manhattan Transfer).


14) Kint készült már magával CD?

Jelenleg több pop projecten dolgozom, mint producer, zeneszerző és hangszerelő. Ezek közül több várhatóan hamarosan kiadásra kerül. A fentebb említett jazz-fusion szóló albumom is napirenden van, Ian Prince lesz a lemez producere.


15) Mikor jön haza legközelebb?

Évente általában egyszer jutunk haza, de a jelenlegi körülmények között sajnos lehetetlen megmondani, mikor tudunk legközelebb hazautazni.


16) Sok sikert a kinti életéhez!

Nagyon szépen köszönöm! Én is a legjobbakat kívánom, és köszönöm a megkeresést!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez