JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Plutó 40! - Exkluzív interjú Horváth „Plutó” Józseffel

Plutóval viszonylag későn, 2001-ben ismerkedtem meg.

pluto.jpg


1) Mikor és hol született?

1980. augusztus 6-án  a hatvani kórház szülötteként jöttem a világra.


2) Volt előzménye a zenélésnek a családban?

Abszolút. Tradicionális zenész családba születtem bele, méghozzá egy olyan családba, ahol minden testvérem és ezek mellett édesapám is hangszereik kiválóságai voltak.


3) Apukája nem debreceni? Hogy kerültek Hatvanba?

Igen, édesapám debreceni, viszont édesanyám Domonyvölgyben született. És mint tudjuk, a sors útjai kifürkészhetetlenek… És a Szerelem útjai is. Így hát összeköltözött édesapám és édesanyám, és Domonyvölgyben laktak, amikor is én már kikéreckedtem a világra. Így kerültem a hatvani kórházba. Mivel az volt a legközelebb.


4) Mikor költöztek fel Budapestre?

1983-ban költöztünk fel Pestre.


5) Mi volt az első hangszere?

Mint minden zenés családban, abban az időben divat volt és szokás, hogy hegedűre adják be a szülők az iskolába tanítani a fiaikat. Én sem voltam ez alól kivétel, viszont nem voltam rá tehetséges. Ezt az akkori hegedűtanárom édesanyámnak elég nyersen a tudtára adta.


6) És hogy jött a képbe a bőgő?

Így döntött a család a nagybőgő mellett, mert látták rajtam, hogy szeretek nagybőgőn játszani, mivel a legnagyobbik bátyám egyik hangszere ott volt nálunk


7) Milyen zeneiskolákba járt, és ott kik voltak a tanárai?

Először a Rózsa Ferenc utcai zeneiskolába jártam, ahol Boros Józsi bácsi volt a tanárom. Aztán  a Szent István Gimnázium nagybőgő szakára jártam három évig. Utána már nagyobbacska voltam és az OSZK Szófia utcai zeneiskolájában kezdtem el tanulni, ahol Egri János volt a tanárom.


8) Mikor fordult a figyelme a jazz felé?

Ott lettem figyelmes arra, hogy mennyire szép és jó zene a jazz, és hogy mennyire jó hangszer a nagybőgő és a basszusgitár.


9) Kik voltak a példaképei?

Az én példaképem -ami ma sem nagyon változott- akkoriban Egri János, Torma Rudolf, Jaco Pastorius, Victor Bailey, John Patitucci, Christian McBride volt.


10) Kikkel játszott először jazzt?

Van egy gyerekkori barátom, akivel hála Isten mai napig is tartjuk a kapcsolatot, az ő neve Balogh Béla, Nagy Lajos, és Nagy László, aki mostmár Gitano néven ismert, Balogh Dezső és Petényi Gábor. Aztán bővült a csapat: Pecek Lakatos András és Pecek Lakatos László, így voltunk mi akkor egy baráti kör. És így álmodtunk közösen nagyokat. De az első komolyabb fellépésem a Fészek klubban volt 1996-ban, ahol Stark Tibor bigbandjével felléphetem. És ezek után az azóta mára világhírű zongorista Botos Róbert triójával játszottam még ugyanezen az estén, ahol Jelinek Emil dobolt.


11) Vett részt tehetségkutató versenyeken? Milyen helyezéseket ért el?

1998-ban A mai jazzversenyen első helyezést értünk el a Trio Heaven nevezetű zenekarral, ahol Balogh Dezső barátom zongorázott és Petényi Gábor barátom dobolt. Aztán 2000-ben Oláh „Cumó” Árpád barátom és Kőfalvi Csaba, valamint jómagam elsők lettünk az Unter der Donau nevezetű versenyen. Aztán 2001-ben Oláh „Cumó” Árpáddal és Jelinek Emillel elindultunk Brüsszelbe, a nemzetközi JazzHoilaert nevezetű európai versenyre, ahol szintén elsők lettünk, és elhoztunk minden díjat. Ott végeztem Európa legjobb bőgőseként. Oláh „Cumó” Árpád volt Európa legjobb zongoristája, legjobb szólistája, és Jelinek Emil pedig Európa legjobb dobosa. Aztán 2003-ban a Dandó Péter Jazz Basszusgitár versenyen első helyezést értem el. Aztán voltak kisebb versenyek, ahol a legjobb szólistaként végeztem. Aztán volt a Jazzy Rádió által megrendezett dalszerzői verseny, ahol a dalom az év harmadik legjobb dalaként végzett, és ott is én lettem a legjobb szólista, a Finucci zenekarral pedig elsők lettünk ugyanezen a versenyen.


12) Kikkel készített eddig jazzlemezt?

Megpróbálom időrendi sorrendben felidézni. Remélem, nem hagyok ki semmit.

Oláh „Cumó” Árpád „My Time”;

Rácz Kati „Bárban”;

Jelinek Emil Emilio (az első három lemezén rajta vagyok);

Karaván Familia „A család ereje”;

Finucci Bros Quartet „Twins Effect”, „Hangok a jövőnek”, „Kész regény”, és „Show You My God”;

Dörnyei Gábor lemezén szintén részt vettem előadóként;

Váradi Roma Café „Aréna koncert” DVD;

Jávori Sound Machine „Kicsi madár”;

Berki Tamás 2 lemezén játszom;

Bangó Margit jubileumi koncert DVD;

Nyári Kálmán lemezén én is basszusgitározom;

Oláh Dezső Septet „Egy kismadár nem találja hazáját”;

Jáger Bandi és Malek Andrea népdalos lemezén is közreműködöm;

Oláh Tzumo Árpád „Song for Pat” című lemezén játszom Németh Ferenc barátommal;

Valamint a saját, 2003-as lemezem „My Name Is Pluto, You Nnow?;

Egri Plútó Dialogue.


13) Mikor és hol fedezte fel a Balogh-ikreket?

Jávori Vilmos zenekarában játszottam, amikor meghallottam ezt a két fiatal, csodálatos tehetségű muzsikust. Elhatároztam, hogyha nekem valamikor zenekarom lesz, akkor én őket fogom elhívni. Aztán később megcsináltam a zenekaromat, ahol Bordás József barátom dobbolt, és a Balogh-ikrek, Roli és Zoli játszottak velem. Ez volt a Pluto Fusion Collection. Eléggé sikeresek voltunk. Aztán jött egy holtszezon, amikor én belefáradtam a szervezésbe, és azt mondtam a Rolinak: "Itt a születésnapod, szebb ajándékot nem tudok neked adni, itt a zenekarom és vezesd Te! Én beállok hátra. Így lett a Finucci Bros Quartet.


14) Hol és hányban fedezte fel Rafael Máriot?

Valamikor nagyon régen a Jazz Gardenben játszottam, és odajött hozzám egy nagyon tehetséges fiatal fiú, és azt mondta, szeretne velem játszani. Mondtam neki, gyere fel a színpadra és muzsikaljunk. Teljesen lenyűgözött a tehetsége, az a tűz, amivel játszott, és azt mondtam neki. ha bármilyen fellépést, vagy zenekart szeretne csinálni, akkor szívesen játszom vele, és évekig játszottunk együtt, és nagyon boldogok voltunk, hiszen sok szép csodát éltünk meg együtt. Ez a fiatalember volt a Rafael Mário.


15) Azóta is voltak olyan felfedezettjei, akinek aztán befutottak?

Nagyon sok fiatal muzsikussal fogtam össze, akik ma már zseniális érett muzsikussá váltak. A mai napig igyekszem sok fiatalt inspirálni, megnevezni nem tudom őket, mert sokan vannak, akik a muzsikámtól, vagy az  életfilozófiámtól inspirálódnak.


16) Összeszámolta már, hogy eddig hány CD-n játszott?

Nem számoltam meg, de hál Istennek sok produkcióban vettem részt, és ebből sok felvétel készült.


17) Mióta tanít és melyik iskolákban?

Körülbelül 17 éve tanítok, de hivatalos körülmények között csak négy éve. Az Egressy Béni református iskolában vagyok basszusgitár és nagybőgő tanár. Akinek van kedve, az jöjjön hozzám tanulni. Szeretettel várom.


18) Mik a közeljövő tervei?

Elkezdtem egy új világot játszani, ami csak az enyém, amiben verset írtam, és a zenét is magam csináltam. Ehhez segítségül hívtam más műfajban lévő barátaimat. Gyerekkori barátomat, Lázár Évit, aki csellózik, és az ő kedves lányát, Bakondi Jázmint, aki színésznő. Ő mondja a verset a zenémben. Ebből egy dal már fent is van a YouTube-on. Szeretném ezt a világot folytatni, mert azt gondolom, hogy nem nagyon játszanak ilyen zenét. Ebben a zenében a gondolataimmal és a harmóniáimmal a mai világ hanyatlását és romlottságát boncolgatom, természetesen zenei és művészeti formában.

Ezek mellett Pintér Tímea és Ruha Tamás  megkértek, hogy hangszereljem meg Pintér Tímea  új lemezét. Az egy teljesen új világ és Tőlem távol álló, de remélem, hogy sok emberhez el fog jutni az az üzenet, amit abban a műfajban ejtettem el.

Valamint szeretnék egy olyan lemezt csinálni, ahol szólóban játszom akusztikus hangszerekkel kiegészítve, például kamarazenekar. Ezek a legközelebbi tervem.


19) Hol lép fel legközelebb?

Ebben a hónapban sok izgalmas fellépésem lesz Többek között Jáger András barátommal és Malek Andreával lesz közös gospel koncert, valamint lesz egy szólóestem, ahol Szabó Imola unokatestvéremmel, aki egy zseniális énekesnő, együtt fogunk játszani duóban. És a Finucci Bros Quartet-tel is fogunk játszani fesztiválokon.


20) Boldog születésnapot!

Nagyon szépen köszönöm és jó egészséget kívánok mindenkinek.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez