JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mi újság? – Balázs Tamás

Tamást először a 2000-es évek legvégén, az akkor még a Múzeum utcában működő Budapest Jazz Clubban láttam játszani a Karosi Júlia Quartettel.

balazs-tamas.jpg


1) Mikor és hol született?

1982-ben Nagyváradon.


2) Mikor és hova települtek át?

A 89-es romániai forradalom után menekültünk Magyarországra, Békéscsaba és Esztergom után végül egy kis falucskában, Magyaralmáson telepedtünk le.


3) Volt előzménye a zenélésnek a családban?

Nem tudok róla.


4) Mi volt az első hangszere?

Első hangszerem a zongora volt, melyet 10 éves koromban kezdtem.


5) Milyen zeneiskolákba járt, és ott kik voltak a zongora tanárai?

A székesfehérvári Kodály zenei általános iskola és gimiben kezdtem, innen felvételiztem az ELTE karvezetés szakára, majd 1 évvel később a Graz-i Zeneakadémia jazz tanszékre.


6) Mikor és kinek a hatására fordult figyelme a jazz felé?

Viszonylag későn ismerkedtem meg a jazz-zel. Kb. gimi 11-edikes voltam, amikor az első jazzlemez, a “Kind of Blue” a  kezembe akadt. Azt hiszem Cserta Balázstól kaptam, aki akkor az osztálytársam volt.


7) Kikkel játszott először jazzt?

Az iskolai zenekarokat leszámítva, első zenekarom a saját trióm volt Graz-ban.


8) Egyáltalán kik voltak eleinte a példaképei?

Bill Evans, az első Miles Davis Quintet, John Taylor, Kenny Wheeler, később Lennie Tristano, Thelonious Monk, Fred Hersch, Kenny Werner, Bud Powell, Art Tatum, Bob Brookmeyer, és John Hollenbeck.


9) És most?

Nagyon nagy a lista. Legújabb rajongásom Herbie Nichols.


10) Én a Karosi Júlia Quartet tagjaként figyeltem fel magára a 2010 évek legvégén. Volt már előtte is valamilyen zenekarban, vagy az volt az első?

Az első triómat 2004-ben alapítottam, a másodikat 2007-ben, valamint különböző hosszabb- rövidebb kimenetelű projektekben közreműködtem Graz-ban (Ilja Alabuzev, Mike Ievtushenko, Robert Kucera) és Magyarországon (Fenyvesi Márton, Juhász Márton).


11) Julikáékkal mettől meddig játszott, és hány CD-t vett fel velük?

Ha jól emlékszem 2009-től 2012-ig játszottam Julinál, és két albumot vettünk fel.


12) Miért szakadt meg ez a kapcsolat?

Szerintem a fő ok az volt, hogy  zenei egyéniségfejlődésünk különböző irányokat vett. Én úgy éreztem akkor, hogy a játékom nem felel meg a hazai közízlésnek. Természetesen a távolság is közrejátszott, bár Juli mindig gondosan ügyelt arra, hogy a próbák és a koncertek számomra is működőképesek legyenek a Graz-ból való ingázást figyelembe véve. Nagyon kedves emlékek fűznek Juli kvartettjéhez.


13) Grazban ki volt a zongora tanára, és milyen szintű diplomát szerzett?

Harald Neuwirth, Claus Reible, Oliver Kent, és Olaf Polziehn. Mesterdiplomát szereztem.


14) Mikor jött vissza Magyarországra Ausztriából, és azóta mit csinál?

2013 nyarán költöztem haza, de anyagi nehézségek miatt néhány hónapot hajózással töltöttem. Később megnőtt az érdeklődésem a filmzeneszerzés iránt, melynek következtében beleástam magam a szimfonikus zeneirodalomba, az orkesztrációba és a filmzeneszerzés technikai aspektusaiba. Mindenféle online munkákból éltem, főként hangszerelő, és zeneszerzőként.

2017-óta jazz zongorát tanítok a váci Pikéthy konziban. Ugyancsak ebben az évben döntöttem úgy, hogy újra jazz zenészként ülök vissza a zongora mögé. 2019-ben újjáalakítottam triómat, melyben Oláh Zoltán bőgőzik, és Gyárfás Attila dobol.


15) Mikor, hol és kikkel lesz a következő fellépése?

Augusztus 26-án a Kalmár Zoltán kvartettel BJC jam session házigazdáajként, valamint augusztus 29-én a trióval játszunk az iF Cafe-ban.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez