JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Stanley Clarke (1951-)

Stanley Clarke 1951. június 30-án született Philadelphiában, tehát az idén lesz 70 éves! A világ egyik legismertebb basszusgitárosa, ötszörös Grammy-díjas. Elektromos és akusztikus hangszeren egyaránt játszik. Előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező és producer. A Return To Forever zenekar egyik alapító tagja.

1kep-2.jpg


Zenei tanulmányait már fiatal korában elkezdte, de első hangszere nem a basszusgitár, hanem a harmonika és a hegedű voltak. Később a Philadelphia-i Settlement Music School-ban tanult nagybőgőn, majd a basszusgitárral is el kezdett foglalkozni. A diploma megszerzése után New York-ba költözött 1971-ben. Ebben az időszakban olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Curtis Fuller, Joe Henderson, Pharoah Sanders, Stan Getz, Art Blakey, Gil Evans, Mel Lewis, és Horace Silver.

1972-ben megalapította Chick Corea-val (őt még Stan Getz együttesében ismerte meg!) a Return To Forever nevű amerikai fúziós jazz együttest. A zenekar 1972 és 1977 között megjelent albumai a műfaj egyik legnagyobb hatású zenekarává tették a formációt. Ahogy telt az idő számtalan tagcsere történt a zenekarban, állandó tagoknak csak Corea és Clarke mondható. ’77-ben a zenekar feloszlott, ám időről időre ezután is adtak koncertet majd végül Corea úgy döntött 2010-ben, hogy újra útjára indítja a zenekart. Tagok: Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, Frank Gambale, Jean-Luc Ponty. Korábbi tagok: Al Di Meola, Bill Connors, Flora Purim, Airto Moreira, Joe Farrell, Steve Gadd, Mingo Lewis, Earl Klugh, Gayle Moran, Gerry Brown, James E. Pugh, John Thomas, James Tinsley, Harold Garrett, és Ronn Moss. A zenekar nagylemezei: Return to Forever (1972), Light as a Freather (1972), Hymn of the Seventh Galaxy (1973), Where Have I Known You Before (1974), No Mystery (1975), Romantic Warrior (1976), és az utolsó nagylemez: Musicmagic (1977).


2kep-2.jpg


Clarke első saját albuma 1973-ban jelent meg Children of Forever néven. A felállás a következő volt: Stanley Clarke – bőgő, basszusgitár, Chick Corea – elektromos zongora, zongora, klavinet (az album producere is Corea volt), Pat Martino – gitár, Lenny White – dob, tamburin, Arthur Webb – fuvola, Dee Dee Bridgewater – ének, Andy Bey – ének. Az albumon hallható szerzemények: Children of Forever, Unexpected Days, Bass Folk Song (Clarke), Butterfly Dreams, Sea Journey (Chick Corea, Neville Potter).

Ezt követően számos saját lemeze jelent meg, többek között a Stanley Clarke (1974), a Journey to Love (1975), a School Days (1976), vagy a Modern Man (1978).


3-kep-2.jpg


A már említett zenészeken kívül számos nagy névvel dolgozott együtt Clarke, mint például: Ronnie Wood, Keith Richards, George Duke, Paul McCartney, Steward Copeland, Béla Fleck, Marcus Miller és Victor Wooten (Clarke, Miller és Wooten megalapították az SMV nevű formációt). A listát természetesen lehetne még folytatni.

Stanley Clarke már hétszer is járt Magyarországon. Először saját triójával lépett fel 1985. október 24-én a Budapest Sportcsarnokban, legutóbb pedig 2017-ben koncertezett Budapesten.

Remélhetőleg a közeljövőbben is lesz szerencséje a magyar közönségnek élőben hallania őt és zenekarát.


4kep.jpg

Vissza a hírekhez