JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

In memoriam Huszár László (1979-2021)

A 2021-es év első napjaiban ráklikkeltem a Budapest Music Center honlapjára, hogy megnézzem vannak-e már programajánlatok a tavasszal talán újra induló koncertszezonra. A nyitóoldalon 2021-01-06-os dátumozással Huszár László nekrológját találtam, így értesültem a megdöbbentő hírről, hogy 41 évesen hagyott itt bennünket a BMC kiadványainak zseniális grafikusa (https://bmc.hu/hirek/huszar-laszlo-nekrolog).

Már évek óta figyeltem munkásságát a kiadó világszínvonalú lemezeinek sokszínű zenei világát érzékenyen és pontosan kifejező borító grafikáit. A vizuális kultúra rendkívül széles spektrumát használta. Sajnos személyesen nem ismerhettem, de biztos vagyok benne, hogy nagyon jól rajzolt manuálisan. Úgy használta a digitális grafika, elsősorban a 3D-s ábrázolás adta lehetőségeket, hogy a nézőben fel sem merült a gépiesség, a technika hideg monotonitása. Nagyon biztos szakmai tudás és filozofikus festőiség, szimbolikus gondolatiság jellemzi munkáit. Gyönyörű szabad asszociációkban, költői képekben fogalmazta meg a szavakban ki nem fejezhetőt, az adott zenék lélegzet elállító világát. Érezte és értette a jazz, a kortárs és klasszikus zene hatalmasainak alkotásait. Egyik kedvenc lemezem a Modern Art Orchestra Bartók Béla 15 parasztdalát feldolgozó albuma, ami hátborzongatóan, világszínvonalú feldolgozásban szólaltatja meg Bartók zenéjét, katartikus élményt nyújtva a hallgatóknak. A borító is tükrözi azt a fantasztikus látásmódot, amit Bartók kompozíciói, a MAO és zseniális vendégzenészeinek előadása a magyar paraszti zene és a kortárs zenei világ szimbiózisában megfogalmaz. Huszár László grafikája egy drónfelvétel szemszögéből mutatja meg az erdélyi fenyvesek végtelenjét az éjszakai sötétségben, egy tisztáson megbújó, fényben úszó óriáskerékkel. Egészen hihetetlen atmoszférája van ennek a monokróm, szürreális, de megrázóan valóságos képnek, ahogy Huszár ránk hagyományozott kerek életműve többi darabjának is.

Tavaly ősszel a már nagy beteg művész tiszteletére 50 lemezborítóját válogatták és állították ki az Opus Jazz Club falain és a BMC utcai frontját keretező ablakokban. A munkák annyira erős és meggyőző vizuális hatást tettek a munkatársakra, hogy úgy döntöttek a képek maradjanak a falakon a következő években is. Remélhetőleg tavasszal, amikor újra indulhatnak az élő koncertek, sokak láthatják ezeket a különleges képeket, a sokszor díjnyertes borítók nagyított reprodukcióit.

A BMC és Huszár László hét éves együttműködése több, mint 100 csodálatos zenei és képzőművészeti alkotásban megtestesülve gazdagította a magyar és egyetemes kultúrát. Amíg nem látogatható az Opus Jazz Club, érdemes felkeresni Huszár László honlapját, ahol a kiállított lemezborítóinak egy része is megtalálható

(https://www.laszlohuszar.com/illustrations-1/project-one-gn4b6), vagy megvásárolni a jazzma.hu oldalain rendszeresen bemutatott kiváló BMC CD albumokat. A cikk megírásához nyújtott segítségért köszönet Bognár Tamásnak, a BMC kiadó menedzserének.


dsc-9747.jpg


huszar-laszlo-bmc-boritok.jpg


dsc-9735.jpg


dsc-9741.jpg


dsc-9759.jpg


dsc-9761.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez