JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Hangszerészek - Szilágyi Miklós aranykoszorús mester

A zenészkörökben jól ismert vicc szerint a zenész legjobb barátja a dobos, erről jutott eszembe, hogy a legeslegjobb barátja viszont valóban – egyáltalán nem viccből – a hangszerész. Emiatt készítettem interjút Szilágyi Miklós pilisvörösvári hangszerész mesterrel, akit fúvós – leginkább szaxofonos – körökben minden zenész ismer.

1-3.JPG


Kedves Miklós! Hogyan lettél hangszerész?

SZM: Debrecenbe jártam a konziba klarinét szakon, azután 1979-ben átmentem Budapestre hangszerész tanulónak a Kozmosz Ipari Szövetkezet Üllői úti műhelyébe, ahol Bogschütz István volt a mesterem. Itt közel 10 évig dolgoztam, mint hangszerjavító, aztán később üzletvezető lettem. 1992-ben tettem mestervizsgát. Miután az Üllői úti műhelyt privatizálták, a Sobieski utcában béreltem egy műhelyt, majd Pilisvörösváron a lakásomon alakítottam ki a saját műhelyemet.


2-2.JPG


3-3.JPG


Körülbelül 2 éve pedig Pilisvörösváron a Fő út 119. szám alatt. (Facebookon Miki's Instruments néven található meg!) Volt sok tanulóm is, az egyik a sógorom, aki azóta Svédországban dolgozik, mint hangszerész. Tanulóm volt még Juhász Zoltán, aranykoszorús rézfúvós hangszerkészítő és -javító mester, aki rézfúvós hangszereket javít és készít is világszínvonalon, Szalai Szabolcs fafúvós hangszerész mester, valamint Tamaskó Gábor, aki jelenleg Németországban él. Valamint nem utolsó sorban, akire a legbüszkébb vagyok, a fiam ifj. Szilágyi Miklós kollégám. Nem csak a gyerekkorától szívott műhely levegője, de a külföldi műhelyek atmoszférája is hozzájárult ahhoz, hogy mára kitűnő szakemberré nője ki magát.


Hogyan kerültél Pilisvörösvárra?

SZM: Debrecenben a katonazenekarban töltöttem le a 1,5 éves sorkatonai szolgálatomat. Leszerelés után megnősültem, majd a feleségem is Budapesten kezdett dolgozni. Az egyik munkatársam javasolta, hogy Pilisvörösváron nézzünk telket. Immáron 36 éve lakunk itt.


Milyen ismert zenészeknek javítottad a hangszerét?

SZM: Gyakorlatilag a magyarországi összes jelentősebb szaxofonos hangszerét javítottam már. Pl. Dresch Mihály, Borbély Mihály, Elek István, Muck Ferenc, hosszú lenne felsorolni. A külföldiek közül pl. Joe Murányi, Martin Fuss, Jure Pukl, Peter Zimney, Markus Ecklmayr, Christian Maurer, de dolgozunk Európa sok országába is. A környező országokon túl (Szlovákia, Szlovénia, Erdély, Szerbia, Ausztria) Hollandiába, Dániába, Svédországba, Németországba is. A Schagerl hangszergyártó céggel is kapcsolatban vagyunk, az új hangszereit elküldi nekünk, mi beállítjuk és visszaküldjük.


Milyen érdekes történeteket tudsz felemlíteni a hangszerjavítás kapcsán?

SZM: Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész arany fuvolája egy alkalommal eltört, mert a széknek, amin ült, kitörött a lába. Senki sem vállalta - még a Muramatsu gyár sem a hangszer javítását - végül nálam kötött ki, és sikerült lelket vernem a hangszerbe.

Amikor Jure Pukl Bacsó Kristóf barátja Budapesten koncertezett, a koncert előtti este valaki véletlenül felrúgta a szaxofonját, és éjjel jöttek hozzám, hogy javítsam meg a hangszert, mert másnap volt a fellépés.

Egyszer egy nagyon kistermetű osztrák szaxofonos lánynak az altszaxofonját átalakítottuk, mert olyan kicsi volt a keze, hogy nem érte el a billentyűket. De ezt úgy csináltuk meg, hogy ha el akarja adni a hangszert, akkor vissza lehet alakítani a normálméretre.

Van egy asztalos-zenész kuncsaftunk is, aki szaxofonozik, de levágta a gyűrűsujját, ezért a G billentyűt meg kellett hosszabbítani, hogy elérje. Később sajnos a kisujját is levágta, akkor a Cisz, H, Bb billentyűt is átalakítottuk neki:


Van-e valaki, aki tovább viszi a szakmai tudásodat?

SZM: Igen a fiam, ifj. Szilányi Miklós.

ifj. SZM: Gyakorlatilag a születésem óta látom a hangszerjavítást, már iskolásként a nyári szüneteimet a műhelyben töltöttem, megszerettem a munkát. 2012-ben végeztem, mint fafúvós hangszerész. 3 éven keresztül jártam Svédországba évente 1-1,5 hónapot dolgozni, valamint Berlinben is dolgoztam egy szaxofonszervízben 1,5 évig, de aztán hazaköltöztünk. A cégben a javításon kívül a nemzetközi kapcsolatokkal is én foglalkozom. (Az interjú vége felé éppen megérkeztek a műhelybe Muck Ferenc és Jasper Andor szaxofonosok :)


4-4.JPG


Köszönöm mindkettőtöknek az interjút!

Vissza a hírekhez