JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A jazz harsonázás nagyjai - Carl Fontana - 5/12

Ha a magyar jazz történelemkönyvében kikeresnénk a “harsona” szót, a legnagyobb betűkkel kétségtelenül azt az eseményt találnánk, ami 1998-ban Gőz László közbenjárásával történt. Minden idők egyik legmeghatározóbb jazz harsonása, Carl Fontana érkezett Magyarországra, hogy koncertezzen és lemezt is készítsen a ‘90-es évek legkiemelkedőbb magyar harsonásaival. Éppen ezért a generációnk számára biztosan nem kell bemutatni a címben szereplő úriembert, de azért érdekes tényekkel igyekszem összefoglalni a színes életútját.

images-1.jpg


Fontana 1928-ban született Louisiana-ban, korán harsonázni kezdett, majd 24 éves korában robbant be a karrierje. A kor egyik legünnepeltebb harsonását, Urbie Green-t kellett helyettesítenie a Woody Herman Big Band-ben, ami olyan jól sikerült, hogy Green visszatérése után is állandó tag maradt.

Három évvel később csatlakozott Lionel Hampton nagyzenekarához, majd a Stan Kenton Big Band tagja lett, ahol 3 albumot is rögzített a zenekarral. Itt ismerkedett meg kiváló kollégájával, Kai Winding-gel is.


53000a6ded54c77086d4f02973c7d6cf.jpg


Később a nagy zenei- és szórakoztatóipari központba, Las Vegasba tette át a székhelyét, ahol olyan népszerű előadókkal dolgozott, mint Paul Anka (Frank Rosolino társaságában), Sammy Davis Jr., Tony Bennett, vagy épp a Benny Goodman Orchestra.

A ‘70-es évek Las Vegasában továbbra is keresett harsonás maradt, ezidőtájt rögzített lemezt Bill Watrous társaságában, majd Jake Hanna dobossal (The Hanna-Fontana Band), és később egy korszakalkotó albumon is részt vett: The Great American Jazz Trombone Company többek között Frank Rosolino és Bobby Knight társaságában.


71jtj9hfqel-sx355-.jpg


Élete utolsó szakaszában gyakori vendég volt Európában, a már említett magyarországi utat is beleértve.

75 évesen Alzheimer-kórban hunyt el.


images-1-1.jpg


Kromatikus-, a ‘Doodle-technikát’ (bizonyos hangok “elnyelése”, nem tisztán kijátszása, melynek segítségével gyorsabb tempóban is gördülékenyen lehet játszani) gazdagon alkalmazó játékát a mai napig előszeretettel építik játékukba a fiatal generáció harsonásai is.

Friss, dallamos improvizációi pedig garantált jókedvet hoznak a hallgatók mindennapjaiba. Íme kései felvétele:

https://www.youtube.com/watch?v=ZNQa4F_iqEs


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez